Torhout 2013/2018: kartel SP.A-Groen gaat teloor

De gemeenteraad in januari 2013 met staande v.l.n.r. Dalila Douifi, Elke Carette, Ward Baert, Steve Becelaere, Jurgen Claus, Eva Maes, Ellen de Brabander, Mieke Verduyn, Pieter Billiet, Annick Vanderspurt, Hans Blomme, Joost Cuvelier, Bertrand Vander Donckt, Vanessa Jodts, Sofie Van Loock, Martine Vanwalleghem en Jos Bruynooghe en zittend Rita Dewulf, Elsie Desmet, Lieselotte Denolf, Norbert De Cuyper, Hilde Crevits, waarnemende secretaris Niek Van Thomme, Kristof Audenaert, Eddy De Ketelaere, Willy Depoorter, Servais Deroo en Bart Naeyaert. © Foto JS
Johan Sabbe

Heel wat kartels die de voorbije zes jaar in Vlaanderen tot de gemeenteraden behoorden, houden met het oog op de verkiezingen van 14 oktober op te bestaan. Een tendens waaraan ook Torhout niet ontsnapt. In de loop van de voorbije legislatuur hadden in het zeskoppige kartel van SP.A met Groen liefst vier wissels plaats en straks gaan de twee partijen volledig hun eigen weg. Het opvallendste politieke afscheid was dat van SP.A-boegbeeld Dalila Douifi.

Dalila, intussen 48 jaar, besloot in november 2014 om een punt te zetten achter twintig jaar actieve politiek, zowel op lokaal vlak als in het federale parlement. Niet echt een onverwacht afscheid, maar wel een onverwacht moment. Eerder had het kartel met vier socialisten en twee groenen al een eerste wissel gekend, toen de jonge Sofie Van Loock (op dat moment 24) net na haar eedaflegging in januari 2013 zich meteen voor drie maanden liet vervangen door Danny Damman, de man die in 2005 de partij Welzijn had ingeruild voor SP.A.

Torhout 2013/2018: kartel SP.A-Groen gaat teloor

Toen Sofie enkele maanden later naar Leuven verhuisde, werd Danny vanaf september 2013 effectief socialistisch gemeenteraadslid in het kartel met Groen, maar – na Sofie Van Loock en Dalila Douifi – gaf hij er in oktober 2015 eveneens de brui aan, in zijn geval met slaande deuren. Hij woonde de gemeenteraadszitting van de genoemde maand in extremis niet bij, waarna de bom barstte en hij besloot met de politiek te kappen. Hij kon zich naar eigen zeggen niet langer vinden in de koers die de Torhoutse socialisten voeren en bovendien was hij nooit voorstander geweest van het kartel met Groen. En dus nam Rik Hoste zijn plaats in de gemeenteraad in.

Ook een groene wissel

Daarmee was de stoelendans binnen het kartel nog niet compleet, want eind januari 2017 verliet ook Groen-kopstuk Jos Bruynooghe de gemeenteraad waarin hij tien jaar zitting had gehad. Hij was 65 geworden en vond het tijd voor opvolging. De toen 37-jarige Ruben Vangheluwe nam zijn plaats in. Meteen zag het kartel er voor de helft anders uit dan bij de start van de legislatuur in 2013. Overigens: pas toen Dalila Douifi eind november 2014 afscheid nam van de gemeenteraad, maakte Paul Dieryckx zijn intrede in dat orgaan en werd meteen fractieleider. Hij was tot dan toe OCMW-raadslid geweest. Voor de komende gemeenteraadsverkiezingen is hij de SP.A-lijsttrekker.

Politiek verleden tijd

Vier jaar na het verlaten van de gemeenteraad voelt Dalila zich zonder de politiek als een vis in het water. Ze combineert momenteel twee parttime jobs. Op maandag, woensdag en vrijdag werkt ze in de communicatiedienst van het ziekenhuis AZ Delta in Roeselare en op dinsdag en donderdag geeft ze les: het vak Frans aan de privéschool Leerwijzer in Oostduinkerke, waar de leerlingen voorbereid worden op de examencommissie.

“Sommigen zullen het misschien raar vinden, maar ik volg de politiek niet eens meer”, aldus Dalila Douifi.© Foto JS

“Een niet te onderschatten combinatie, maar ik doe beide jobs bijzonder graag”, zegt ze. “Zeker is dat ik de actieve politiek totaal niet mis. Ik ben er zelfs passief niet meer mee bezig. Ik voel geen behoefte om politici op te zoeken en de polsslag van het plaatselijke politieke wereldje te voelen. Ik ben met andere woorden nog altijd heel blij met de beslissing die ik vier jaar geleden genomen heb. Toen ik in het najaar van 2014 aankondigde dat ik na twintig jaar de politiek vaarwel zou zeggen, had ik daar uiteraard goed over nagedacht en alles vooraf netjes op een rij gezet. Wie mij beter kent, weet dat ik de dingen die ik doe altijd goed overweeg. En dat ik in elk geval grondig nadenk vooraleer ik belangrijke beslissingen neem. En daarna niet meer van idee verander. De beslissing om de politiek de rug toe te keren, was en is definitief.”

“Sommigen zullen het misschien raar vinden, maar ik volg de politiek niet eens meer. Mijn vrije tijd gaat nu naar andere zaken. Dat was overigens een van de motivaties om met de politiek te stoppen: eens totaal andere dingen doen, want ik dreigde vast te roesten in het politieke wereldje. Maar versta me niet verkeerd: ik voel me als burger wél nog altijd van heel nabij betrokken bij Torhout. Ik zie mijn stad graag.”

Afscheid schepenen

Los van de wissels in het kartel SP.A-Groen, hebben in de vorige legislatuur de CD&V-schepenen Servais Deroo en Willy Depoorter eind 2015 de gemeenteraad verlaten om zich door jongeren te laten opvolgen. Servais was sinds 1983 onafgebroken gemeenteraadslid geweest en bekleedde vele jaren het ambt van OCMW-voorzitter en schepen. Toen het uur van het afscheid aangebroken was, had hij het zwaar. De overgang naar een leven zonder de politiek verliep erg stroef. Willy Depoorter, sinds 2001 gemeenteraadslid en sinds november 2005 schepen, had het daarentegen niet lastig met zijn exit. “Ik heb geen moeite om met de politiek te stoppen”, zei hij.

Torhout 2013/2018: kartel SP.A-Groen gaat teloor