Het gemeentebestuur ontving maandag een oproep voor de zitting van 21 december van de raad voor verkiezingsbetwisting naar aanleiding van een bezwaarschrift van Laurent Hoornaert tegen de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober.

Met de volledige steun van zijn partij TOPE 8920 vraagt lijsttrekker Laurent Hoornaert de hertelling van de stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen. "We hebben er lang over gedaan en advies ingewonnen. We hebben indicaties met mogelijk kans op fouten."

Laurent Hoornaert schuift een aantal feiten naar voor waarom actie ondernomen werd. "De getuigen van de lijst TOPE 8920 bevestigen dat na de eerste telling van de stemmen per lijst, de lijst TOPE 8920 in de drie telbureaus respectievelijk volgende resultaten behaalde: 257, 326 en 301 of samen 884. Met dat stemmenaantal zou de lijst TOPE 8920 op 3 zetels in plaats van 2 zetels uitkomen. Nadien, tijdens het tellen van de voorkeurstemmen, zijn in ieder telbureau nog aanpassingen gebeurd aan de lijststemmen, gezien er nadien nog 9 stemmen voor de lijst TOPE 8920 ongeldig werden verklaard.

Ditzelfde fenomeen heeft zich ook enkele malen voorgedaan met betrekking tot stemmen voor de andere lijsten waaronder de lijst N-VA. Dat heeft voor de nodige chaos gezorgd in de telbureau's onder de tellers, waarbij reeds geldig verklaarde stemmen voor een bepaalde partij alsnog ongeldig werden verklaard, en de tellers telkens het aantal lijststemmen per partij op het bord dienden aan te passen met alcoholstift en bordenwisser..., zodat de kans op menselijke fouten aanzienlijk steeg. Een vergissing van amper 2 à 3 stemmen valt niet uit te sluiten waardoor TOPE 8920 een derde zetel zou behalen."

Geen weet van onregelmatigheden

Laurent Hoornaert: "Aangezien de kans op missen menselijk is, vraagt TOPE 8920 een hertelling van alle stemmen uit de drie telbureaus van de gemeente Langemark-Poelkapelle, met bijzondere aandacht voor de als ongeldig bestempelde stemmen die aanvankelijk wel als geldig werden toegekend aan de lijst TOPE 8920.

Als Tope 8920 het bij het rechte einde heeft, zou N-VA een zetel verliezen. Toekomstig N-VA schepen Dominique Cool vind het frappant dat Tope 8920 tot het laatste moment wacht om een bewaarschrift in te dienen. "Ik kan alleen maar vaststellen dat alle getuigen de proces verbalen hebben afgetekend zonder commentaar. Zelf heb ik geen weet van onregelmatigheden."

(PCO)

Het gemeentebestuur ontving maandag een oproep voor de zitting van 21 december van de raad voor verkiezingsbetwisting naar aanleiding van een bezwaarschrift van Laurent Hoornaert tegen de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober.Met de volledige steun van zijn partij TOPE 8920 vraagt lijsttrekker Laurent Hoornaert de hertelling van de stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen. "We hebben er lang over gedaan en advies ingewonnen. We hebben indicaties met mogelijk kans op fouten."Laurent Hoornaert schuift een aantal feiten naar voor waarom actie ondernomen werd. "De getuigen van de lijst TOPE 8920 bevestigen dat na de eerste telling van de stemmen per lijst, de lijst TOPE 8920 in de drie telbureaus respectievelijk volgende resultaten behaalde: 257, 326 en 301 of samen 884. Met dat stemmenaantal zou de lijst TOPE 8920 op 3 zetels in plaats van 2 zetels uitkomen. Nadien, tijdens het tellen van de voorkeurstemmen, zijn in ieder telbureau nog aanpassingen gebeurd aan de lijststemmen, gezien er nadien nog 9 stemmen voor de lijst TOPE 8920 ongeldig werden verklaard. Ditzelfde fenomeen heeft zich ook enkele malen voorgedaan met betrekking tot stemmen voor de andere lijsten waaronder de lijst N-VA. Dat heeft voor de nodige chaos gezorgd in de telbureau's onder de tellers, waarbij reeds geldig verklaarde stemmen voor een bepaalde partij alsnog ongeldig werden verklaard, en de tellers telkens het aantal lijststemmen per partij op het bord dienden aan te passen met alcoholstift en bordenwisser..., zodat de kans op menselijke fouten aanzienlijk steeg. Een vergissing van amper 2 à 3 stemmen valt niet uit te sluiten waardoor TOPE 8920 een derde zetel zou behalen."Laurent Hoornaert: "Aangezien de kans op missen menselijk is, vraagt TOPE 8920 een hertelling van alle stemmen uit de drie telbureaus van de gemeente Langemark-Poelkapelle, met bijzondere aandacht voor de als ongeldig bestempelde stemmen die aanvankelijk wel als geldig werden toegekend aan de lijst TOPE 8920.Als Tope 8920 het bij het rechte einde heeft, zou N-VA een zetel verliezen. Toekomstig N-VA schepen Dominique Cool vind het frappant dat Tope 8920 tot het laatste moment wacht om een bewaarschrift in te dienen. "Ik kan alleen maar vaststellen dat alle getuigen de proces verbalen hebben afgetekend zonder commentaar. Zelf heb ik geen weet van onregelmatigheden."(PCO)