Tommelein zit samen met bouwsector over sociale fraude

© BELGA
Redactie KW

Staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude Bart Tommelein (Open VLD) heeft woensdag samengezeten met de sociale partners uit de bouwsector.

Tegen het bouwverlof moet de ‘ronde tafel’ nieuwe concrete maatregelen opleveren om sociale dumping en andere vormen van fraude tegen te gaan.

Tijdens de eerste bijeenkomst van de ‘Ronde tafel sociale fraude in de bouwsector’ schoven ACV, ABVV, ACLVB, Confederatie Bouw, Bouwunie en FeMa vooral hun prioriteiten naar voren. Volgens Tommelein vertonen die heel wat overlap en trekken zowel vakbonden als werkgevers aan de alarmbel. Eerder op de dag had de Bouwunie bijvoorbeeld al opnieuw gehamerd op het belang van een substantiële lastenverlaging.

Tommelein herinnerde woensdag in de Kamer al aan de regeringsplannen voor een verlaging van de lasten op arbeid. Daarnaast denkt hij onder meer aan een uitbreiding van de werfregistraties, een beter gebruik van het meldingssysteem Limosa en meer samenwerking tussen de inspectiediensten om misbruik van economische werkloosheid beter op te sporen.

Persoonlijk ziet Tommelein ook heil in een systeem waarbij een deel van de sociale zekerheidsbijdragen die in België worden geïnd, zou terugvloeien naar de uitzendende EU-lidstaten. Dat zou landen als Polen, Roemenië en Slovakije kunnen aanzetten om mee paal en perk te stellen aan grensoverschrijdende illegale constructies. “Er kan in dat opzicht ook gedacht worden aan een Europese inningsinstantie”, opperde hij in de Kamer.

Tot slot herhaalde Tommelein zijn pleidooi voor een snelle oprichting van het meldpunt sociale fraude. “Het is nu niet altijd duidelijk waar klachten terechtkomen en wat ermee gebeurt. Ik ben ervan overtuigd dat een meldpunt leidt tot een efficiëntere strijd tegen sociale dumping”, aldus nog de liberaal.

De ronde tafel met de bouwsector zal later trouwens nog navolging krijgen. Tommelein plant gelijkaardige initiatieven met andere fraudegevoelige sectoren, zoals de transportsector en de horeca.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier