Tom Vandenkendelaere uit Roeselare volgt Kris Peeters op in Europees Parlement

Tom Vandenkendelaere (36), nu schepen, zou eind dit jaar de lokale Roeselaarse politiek vaarwel zeggen om ceo van Belgapom, de beroepsvereniging voor de Belgische aardappelhandel en -verwerking, te worden. Die functie neemt hij echter niet op want Tom zal Europarlementslid Kris Peeters opvolgen. Peeters ruilt straks het Europees Parlement voor de Europese Investeringsbank.

Tom Vandenkendelaere trekt dan toch opnieuw naar het Europees Parlement. © Stefaan Beel

Tom Vandenkendelaere is geen onbekende in het Europees Parlement. In 2014 nam hij als eerste opvolger de plaats in van Marianne Thyssen toen die commissaris werd in de commissie Juncker. Bij de verkiezingen van 2019 stond Tom opnieuw als eerste opvolger op de Europese CD&V-lijst maar Kris Peeters nam zijn Europees zitje op. Tom Vandenkendelaere werd enkele maanden zelfstandig adviseur over Europese wetgeving en werd in oktober 2019 schepen in Roeselare. Hij volgde Nathalie Muylle op die federaal minister werd en werd bevoegd voor Omgevingsvergunningen, Stadsontwikkeling, Onderwijs, Patrimonium en Wijkhuizen.

Enkele maanden geleden verraste Tom Vandenkendelaere iedereen toen hij aankondigde om de politiek te verlaten om ceo van Belgapom, de beroepsvereniging voor de Belgische aardappelhandel en -verwerking te worden. Nu blijkt dat dit verhaal niet doorgaat want Tom Vandenkendelaere wordt opnieuw Europees parlementslid in opvolging van Kris Peeters die naar de Europese Investeringsbank trekt.

Boot afgehouden

“Toen ik in juni de beslissing had genomen om ceo te worden van Belgapom wist ik dat ik niet langer aan politiek kon doen”, vertelt Tom Vandenkendelaere. “Er stond mij een meer dan voltijdse job te wachten maar een schepenambt in Roeselare is dat ook. Ik móest toen de keuze maken. Afgelopen zomer kon ik echter onmogelijk vermoeden dat Kris Peeters zo snel het Europees Parlement zou verlaten en dat mijn partij mij zou vragen om zijn vrijgekomen zitje in te vullen.”

“Toen voorzitter Joachim Coens mij contacteerde met die vraag, heb ik eerst de boot afgehouden. Pas toen heel wat invloedrijke partijleden mij de daaropvolgende week belden, besefte ik dat dit een kans is die zich maar één keer voordoet. Toen ook mijn echtgenote Marlies mij volop steunde, heb ik toegezegd. En inderdaad, de lokroep van Europa is te groot. Ik ken de job en vind het een eer om dat mandaat opnieuw te mogen opnemen.”

“De lokroep van Europa was te groot”

“Ik besef goed dat dit voor de mensen van Belgapom schrikken was. Zij zien zich plots geconfronteerd met een praktisch probleem. Maar Belgapom blijft een speciale plaats in mijn hart houden. Ik zal op Europees vlak blijven strijden voor hun en de Belgische belangen en dat zal zeker nodig zijn met bijvoorbeeld de Brexit en de Green Deal.”

“Als alles goed gaat, start ik rond de jaarwisseling in het Europees Parlement en ik neem de bevoegdheden van Kris Peeters, Interne Markt en Consumentenzaken en Buitenlands Beleid, over.”

Nathalie Muylle neemt vanaf het vertrek van Tom Vandenkendelaere haar plaats weer in in het Roeselaars schepencollege.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.