Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V) deelde deze week (West-)Vlaamse peren uit in het Europees parlement in Brussel. Zo wil hij de Russische boycot van de Europese landbouwsector weer onder de aandacht brengen.
Eind augustus 2014 besliste Rusland om producten van de Europese land- en tuinbouwsector niet langer te importeren. Die beslissing kwam er als tegenreactie op enkele economische maatregelen die de Europese Unie had genomen omdat Rusland het Oekraïense schiereiland Krim had geannexeerd.
Tal van land- en tuinbouwbedrijven voelen die maatregelen elke dag. “Sindsdien zijn we de dupe van een politieke vete tussen Europa en Rusland”, zuchten Yves en Stephan Wolfcarius van het Markegemse bedrijf Wolfcarius Fruit Supply. “15 tot 20 procent van onze productie was immers voor de Russische markt bestemd.”
Twee jaar na datum vonden de broers Wolfcarius opnieuw een afzetmarkt voor hun volledige productie. “Maar de prijs is een pak minder dan voor de boycot. Nu krijgen we ongeveer 35 eurocent per kilo peren, ongeveer de helft van wat we tot twee jaar geleden gewoon waren. We verkopen dus vér onder de prijs.”
Europees commissaris Landbouw bezocht
Toch worden de perenkwekers niet aan hun lot overgelaten. Tom Vandenkendelaere, Europees parlementslid voor CD&V uit Roeselare, wil hen een duwtje in de rug geven. Samen met partijgenoot Ivo Belet deelde hij woensdag in het Europees parlement in Brussel aan alle mandatarissen en medewerkers een Belgische peer uit, samen met een flyer met uitleg over de huidige situatie.
“Eén actie zal het verschil niet maken. We moeten op lange termijn denken”
Daarnaast had het duo ook een afspraak met Phil Hogan, Europees commissaris voor Landbouw. “We hebben enkele ingrepen voorgesteld. Zo moet de interventieprijs (vaste prijs die Europa betaalt om overschotten over te kopen, red.) omhoog. Nu bedraagt die ongeveer 13 eurocent per kilo peren.”
Als tweede maatregel moet een degelijk reconversiebeleid op poten gezet worden voor wie van product wil veranderen. “Dat kan met financiële steun én door het landbouwbeleid en onderzoek nog meer op elkaar af te stemmen.” Als derde maatregel stelt Tom Vandenkendelaere voor om met de Europese Unie op zoek te gaan naar nieuwe markten. “Maar wel op een duurzame manier”, benadrukt hij. “Eén actie zal het verschil niet maken, we moeten op lange termijn denken.”
Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier