Tom Vandenkendelaere maakt rentree in Europa: “Ik ben een believer”

Tom Vandenkendelaere: “We zijn bezig aan de grootste vaccinatiecampagne ooit op dit continent. Wie had gedacht dat dat in een vingerknip zou lukken, die dwaalt.”© BELGA
Tom Vandenkendelaere: “We zijn bezig aan de grootste vaccinatiecampagne ooit op dit continent. Wie had gedacht dat dat in een vingerknip zou lukken, die dwaalt.”© BELGA
Paul Cobbaert
Paul Cobbaert journalist

Hij was bijna de grote baas geworden van de patatten , maar de lokroep van de politiek was te sterk. Op aandringen van zijn partij CD&V keert Tom Vandenkendelaere terug naar zijn oude liefde: het Europese halfrond. Voortaan telt onze provincie drie vertegenwoordigers in Straatsburg. De 36-jarige Roeselarenaar belooft alvast scherp te zijn.

Zijn rentree in het Europees parlement werd weken geleden al aangekondigd, maar wordt pas maandag bekrachtigd op zijn eerste plenaire (en digitale) zitting. Tom Vandenkendelaere was van 2014 tot 2019 al eens Europarlementslid, als opvolger van Marianne Thyssen. Maandag komt de enthousiaste West-Vlaming in het halfrond als opvolger van Kris Peeters die een lucratieve zetel bij de Europese Investeringsbank kreeg. “Ik ben de partij dankbaar voor deze kans”, zegt Vandenkendelaere die vorig jaar nog schepen was in Roeselare. “Dit voelt als thuiskomen voor mij. Er liggen belangrijke dossiers op tafel. De Green Deal, de brexit, de coronacrisis: ik heb er veel zin in.”

U hebt toch getwijfeld, vernam ik. Waarom?

“Omdat ik in juni had toegezegd om ceo te worden van Belgapom, de aardappelfederatie. Dat was een mooie uitdaging. Ik verbreek niet graag mijn engagement. Dus ja, ik heb getwijfeld. Maar deze kans was te mooi.”

Wie heeft u overtuigd?

“Er hebben veel mensen gebeld. ( lacht ) Hilde Crevits en Marianne Thyssen waren de meest overtuigende stemmen. En onze voorzitter, Joachim Coens. Hij was de eerste die me belde. Marianne is mijn politieke moeder. Ik wil aan politiek doen zoals zij dat deed. Bovendien herken ik mezelf in haar liefde voor Europa.”

En Yves Leterme?

“Die heb ik zelf gebeld om advies te vragen. Als Marianne mijn politieke moeder is, dan is Yves mijn politieke vader. Ik heb ongelooflijk veel respect voor zijn verdiensten voor de partij.”

Op welke domeinen wil u zich toeleggen?

“Ik ben een believer van de Europese Unie, maar ik ben niet blind voor de constructiefouten. Ik wil me daarom toeleggen op de interne markt die beter moet functioneren. Ten tweede wil ik focussen op landbouw en eerlijke prijzen voor boeren. Ik ben een West-Vlaming, landbouw zit in mijn bloed. Ten derde wil ik mee pleiten voor een sterker buitenlandbeleid. De Unie moet veel meer met één stem spreken in de wereld. Dat gebeurt vandaag te weinig.”

Kent u de andere West-Vlamingen in het Europees parlement?

“Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) ken ik persoonlijk. Ik ben hem vaak tegengekomen in de campagne voor de verkiezingen. Geert Bourgeois (N-VA) ken ik niet persoonlijk, maar ik weet natuurlijk wie dat is en wat zijn verdiensten zijn.”

Wat vindt u van de rol van Europa in de coronacrisis?

( blaast ) “Mag ik dat in een breder perspectief plaatsen? Dat wordt te weinig gedaan, vind ik. We zijn bezig aan de grootste vaccinatiecampagne ooit op dit continent. Wie had gedacht dat dat in een vingerknip zou lukken, die dwaalt. Het is logisch dat er problemen opduiken. Wat was het alternatief? Dat 27 landen elk afzonderlijk de vaccins bestellen? We zouden over elkaar gerold zijn.”

Ik zal het scherper stellen. De Unie maakt haar reputatie van trage en logge machine helemaal waar in deze crisis.

“Ik zal niet zeggen dat alles van een leien dakje verloopt. De veerkracht van de Unie wordt op de proef gesteld. Dat is waar. De lidstaten moeten elkaar meer vertrouwen en moeten beter samenwerken. Dat zal de snelheid ten goede komen.”

Wat vindt u van de Europese president, onze landgenoot Charles Michel (MR)?

“Hij is in niet-evidente tijden aangesteld. Dat was ook zo voor zijn voorganger Herman Van Rompuy (CD&V). Michel is natuurlijk jonger. Dat zorgt voor een andere stijl. Hij moet de lidstaten op dezelfde lijn krijgen.”

Maar wat vindt u van hem?

“Ik vind het te vroeg om een oordeel te vellen. De cruciale dossiers komen er nu aan.”

Is het geen ambitie van uw partij om scherper te zijn?

“Is dat een verwijt naar mij toe?”

Neen, het is een vraag.

“Mijn partij heeft een sterke Europese traditie. We hebben grote boegbeelden die mee het Europese verhaal geschreven hebben. We moeten daar respect voor hebben, maar we kunnen daar niet op blijven teren. De partij moet zich op Europees vlak heruitvinden. Dat betekent inderdaad een stuk scherper en uitgesprokener zijn. Ik ben ook daarom blij dat ik één van de nieuwe Europese gezichten mag zijn.”