Tom Vandenkendelaere dan toch naar Europa: “Evenwicht met het gezinsleven zoeken”

Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. © Stefaan Beel
Peter Soete

Tom Vandenkendelaere zal opnieuw in het Europees Parlement zetelen. Dit was geen eenvoudige keuze voor de 36-jarige Roeselarenaar want hij laat een prachtjob schieten voor een onzekere politieke loopbaan. Wij maakten een afspraak ten huize Vandenkendelaere.

Enkele maanden geleden verraste Tom Vandenkendelaere iedereen toen hij aankondigde om de politiek te verlaten om ceo van Belgapom, de beroepsvereniging voor de Belgische aardappelhandel en -verwerking te worden. Nu blijkt dat dit verhaal niet doorgaat want Tom Vandenkendelaere wordt opnieuw Europees parlementslid in opvolging van Kris Peeters die normaal naar de Europese Investeringsbank trekt.

Wanneer we aanbellen in de Mandellaan worden we ontzettend hartelijk ontvangen door Tom en zijn echtgenote Marlies De Clercq. César (3) en Marcel (1) durven zich ook in de debatten mengen en vooral César lust wel de aperitiefhapjes met américain préparé die Tom en Marlies hebben klaargezet. Tom mag dan wel naar Europa verkassen, zijn liefde voor Roeselare blijft groot. Beste bewijs hiervan is de fles wijn van het Roeselaarse wijndomein Mikken die wordt ontkurkt. En het moet gezegd: de Mr Grey of de witte pinot gris-wijn drinkt vlot weg en bewijst een leuke aperitiefwijn te zijn.

Keuze maken

“Toen ik in juni de beslissing had genomen om ceo te worden van Belgapom wist ik dat ik niet langer aan politiek kon doen”, begint Tom Vandenkendelaere. “Er stond mij een meer dan voltijdse job te wachten maar een schepenambt in Roeselare is dat ook. Ik móest toen de keuze maken. Afgelopen zomer kon ik echter onmogelijk vermoeden dat Kris Peeters zo snel het Europees Parlement zou verlaten en dat mijn partij mij zou vragen om zijn vrijgekomen zitje in te vullen.”

“Wanneer voorzitter Joachim Coens mij contacteerde met die vraag, heb ik eerst de boot afgehouden. Pas toen heel wat invloedrijke partijleden mij de daaropvolgende week belden, besefte ik dat dit een kans is die zich maar één keer voordoet. Toen ook mijn echtgenote Marlies mij volop steunde, heb ik toegezegd. En inderdaad, de lokroep van Europa is groot. Ik ken de job en vind het een eer om dat mandaat opnieuw te mogen opnemen.”

Met lege handen

“Natuurlijk steun ik Tom in zijn beslissing”, neemt Marlies over. “Tom had eerst geweigerd maar hij had te vroeg gesproken. Ik weet wat een job bij het Europees Parlement betekent voor het gezin en Tom weet dat ook. Dat is één keer per maand naar Straatsburg, vaak in het buitenland zijn en heel veel naar Brussel rijden. Dat zijn geen verrassingen. Maar als ceo van Belgapom zou dat geen groot verschil geweest zijn. Er zouden ook heel veel vergaderingen na de gewone kantooruren bijkomen net als bezoeken aan belangrijke beurzen in binnen- en buitenland. En zijn kantoor in Berlare zou niet veel dichter zijn dan het Europees Parlement in Brussel.”

“Met de aanvankelijke weigering heeft Tom een rationele keuze gemaakt. Na zijn eerste periode in het Europees Parlement bleef Tom na vier jaar met lege handen achter. Maar ik wist maar al te goed dat Tom gevoelsmatig altijd voor Europa zou kiezen.”

“Ik wachtte eigenlijk op een signaal van Marlies”, bedenkt Tom. “Toen ik hoorde dat ze bereid was mee te stappen in het verhaal en me steunde, was dat voor mij een opluchting. Ik was er voortdurend over aan het tobben en piekeren. Onzeker ja, maar op dergelijke ogenblikken ben ik blij dat ik Marlies heb die een nuchtere analyse maakt van de hele situatie.”

Alexander De Croo

“Mits goede afspraken kan dit zeker voor het hele gezin lukken”, aldus Marlies. “Wat het precies wordt, hebben we nog niet afgesproken maar als ik zie dat premier Alexander De Croo op televisie verklaart dat hij twee keer per week zijn kinderen naar school voert, dan moeten wij ook een mooi evenwicht kunnen vinden tussen job en gezin.”

“Ik wil zeker niet meemaken dat ik onze thuis als een hotel begin te zien”, zegt Tom. “Thuiskomen, snel Marlies en de kinderen een beetje aandacht schenken, verse kleren aantrekken en opnieuw vertrekken. Toen ik Europees parlementslid was, kwam ik op een bepaald ogenblik op donderdagavond met veel zwier thuis van Straatsburg en in plaats dat César naar mij toe rende, draaide hij zich gewoon om en speelde verder. Dat is best confronterend, dat kan ik je verzekeren.”

“Vanaf januari werk ik ook halftijds als beleidsondersteunend medewerker”, neemt Marlies over. “Dat zal de druk ook verlichten want onze twee kindjes opvoeden is best wel pittig (lacht).”

Zakkenvuller

“Weet je wat me wel ongelooflijk stoort? De reacties op sociale media van sommige mensen dat Tom een zakkenvuller is en dat hij nog eens goed wil cashen. Die mensen weten absoluut niet wat ze schrijven. Tom kiest hier gewoon voor een job die hij enorm graag doet. En ja, die job betaalt goed maar daar staat wel heel veel tegenover. Hij kon evengoed een job in de privésector gekozen hebben die zeker evengoed betaalt maar waar hij in de luwte kon blijven en niet in de schijnwerpers komt. Tom trekt naar het Europees Parlement omdat het gewoon een heel toffe job is die hem op het lijf is geschreven.”

“Het gaat hier niet over geld maar wel over echte jobvoldoening”

“Die discussies over geld gaan trouwens voorbij aan de essentie”, aldus Tom. “Je moet daar maar tegen kunnen, zogezegd, maar eerlijk: dat went nooit. Voor mij gaat het hier over jobvoldoening en die zal er zeker opnieuw zijn. Als iemand met plezier om vijf uur opstaat en met de glimlach vertrekt naar Brussel of Straatsburg dan mogen we er toch van uitgaan dat die persoon zijn job zeer graag doet, zeker?”

“De reacties op mijn beslissing waren trouwens bijna allemaal positief met uitzondering van mijn naaste familie (lacht). Mijn pa en ma begrijpen niet dat ik zo’n topjob laat staan voor een onzekere politieke loopbaan. En ja, ze hebben gelijk: binnen een kleine vier jaar zal het weer spannend worden. Neen, de partij heeft me geen garantie gegeven voor de toekomst. En eigenlijk hoeft dat ook niet voor mij want ik besef dat garanties in de politiek zeer volatiel zijn. Maar doordat zo veel belangrijke partijmensen mij gevraagd hebben om naar Europa te gaan, ga ik er toch van uit dat ze mij bij de volgende verkiezingen niet zullen vergeten.”

Nathalie vervangt Tom

“Ik besef goed dat dit voor de mensen van Belgapom schrikken was. Zij zien zich plots geconfronteerd met een praktisch probleem. Maar die sector blijft een speciale plaats in mijn hart houden. Ik zal op Europees vlak blijven strijden voor hun en de Belgische belangen en dat zal zeker nodig zijn met bijvoorbeeld de Brexit en de Green Deal.”

“Als alles goed gaat, start ik rond de jaarwisseling in het Europees Parlement en ik neem de bevoegdheden van Kris Peeters, Interne Markt en Consumentenzaken en Buitenlands Beleid, over.”

Nathalie Muylle neemt vanaf het vertrek van Tom Vandenkendelaere haar plaats weer in in het Roeselaars schepencollege.