Tom Noyez neemt afscheid van politiek in Hooglede: “Ik amuseerde me te weinig”

Tom Noyez rolde zes jaar geleden in de politiek. Hij kwam op de lijst bij CD&V en raakte er onmiddellijk verkozen als gemeenteraadslid. Nadat Eddy Debruyne er in 2017 mee ophield als schepen, nam Noyez die taak over. Zo was hij bevoegd voor Toerisme en Recreatie, Cultuur, Bibliotheek, Onderwijs- en Kunstonderwijs en Ontwikkelingssamenwerking.

Tom Noyez: “De leukste herinneringen aan die twee jaar zijn de vele diploma-uitreikingen.” (foto JT)

“Ik had al een aantal keer de vraag gekregen om op de lijst te komen bij CD&V” blikt Noyez terug. “Aanvankelijk stond ik daar een beetje weigerachtig tegenover. Het is namelijk kleur bekennen en voor mijn beroep als advocaat kon dat een beetje gevaarlijk zijn. Na een etentje in Roeselare met burgemeester Rita Demaré en Hendrik Bogaert raakte ik toch overtuigd. Ik kreeg een plaats op de lijst maar had eigenlijk geen verregaande ambitie. Ik was lid van een aantal verenigingen en ken heel wat mensen. Ik veroverde een plaats in de gemeenteraad. Toen al wisten we binnen de partij dat Eddy Debruyne zijn schepenmandaat maar vier jaar ging opnemen.”

Een hele eer

“Aanvankelijk was het de bedoeling dat Veronique Vandenhende de resterende twee jaar ging krijgen. Maar zij had plots deze ambitie niet meer en zo kwam ik in het vizier. Op zo’n ogenblik moet je natuurlijk niet lang nadenken, het is een hele eer om een dergelijke functie te mogen uitoefenen. Ik zat al vier jaar in de gemeenteraad en ik kende de dossiers. Tel daar ook nog eens het feit bij dat Eddy zijn dossiers enorm goed bijhield en het dus eigenlijk een heel leuke manier was om erin te komen. Dankzij mijn lidmaatschap bij cultuurverenigingen, het voetbal en Unizo had ik al een uitgebreid netwerk dat paste binnen mijn ambt.”

Diploma-uitreikingen

“Je moet er natuurlijk mee rekening houden dat het beleid al helemaal was uitgestippeld”, vervolgt Noyez. “De zaken liggen vast voor de gehele legislatuur en je moet er vooral op toekijken dat alles opgevolgd wordt. Je kunt zo minder je eigen accenten leggen. De samenwerking met de ambtenaren van de gemeente was alvast heel goed en ik wil hen zeker nog eens bedanken voor het goede werk en voor hun engagement. De leukste herinneringen aan die twee jaar zijn de vele diploma-uitreikingen, zowel bij de kunstacademie als op school. Dat zijn momenten waarop iedereen trots en tevreden is. Ook het voltrekken van een huwelijk is zeker plezant. Het geluk staat in fel contrast met mijn werk als advocaat waar we bijvoorbeeld moeten bemiddelen bij een scheiding. Kritiek vanuit de oppositie heb ik nooit echt als kritiek aanvaard. Ik ben het wel gewoon vanuit de ‘arena’ van de rechtbank waar het ook soms op het scherpst van de snee gaat. Maar het is niet fijn als mijn vrouw of kinderen op bepaalde zaken aangesproken worden.”

Niet delegeren

Op 14 oktober stond Noyez terug op de lijst, maar dit keer zonder uitgesproken ambitie. “Ik heb nog uit sympathie op de lijst gestaan. In december 2017 heb ik beslist om geen verder mandaat meer op te nemen in de politiek. Die beslissing kwam er na het overlijden van Anne-Laure Decadt. Ik was getuige van haar man op hun huwelijk. In diezelfde week overleed mijn beste vriend Bert Vanacker in een auto-ongeval. Ik heb toen beslist om enkel nog te doen wat ik echt graag doe en ik amuseerde me te weinig in het schepenambt. Het neemt ook veel tijd in beslag. Als ondernemer kun je delegeren en anderen vergaderingen laten leiden, maar als schepen lukt dit niet. Vandaar dat ik ook bewust geen campagne heb gevoerd.”

“Zelfstandigen en ondernemers efficiënter laten werken”

Er is uiteraard nog een leven buiten de politiek en Noyez heeft alvast al heel wat toekomstplannen. “Ik heb net een nieuwe firma opgericht: noYEZ. Een woordspeling natuurlijk op mijn familienaam. noYEZ is een business coaching academy. Het doel is om zelfstandigen en ondernemers veel efficiënter en lucratiever te laten werken. Mijn opzet is om zo’n drie à vier seminars per jaar te geven. Daarna komen we tweewekelijks samen om doelen op te stellen en actieplannen te bekijken. De focus ligt vooral op persoonlijke groei, hoe omgaan met tegenslagen, hoe werken in maar ook aan je onderneming. Veel ondernemers zitten namelijk vast in een bepaalde structuur waarin ze heel veel werken maar uiteindelijk te weinig overhouden. Ik volgde heel wat opleidingen in de Verenigde Staten. Zo ben ik nog maar net terug van een trip naar Miami. Het is niet toevallig dat veel ondernemers voorbeelden halen uit Amerika. Ze zijn daar tien jaar voor op ons.”

Naast de nieuwe firma heeft Noyez sinds kort ook nog een samenwerking met topbokser Yves Ngabu. “Yves Ngabu is een absoluut toptalent. Maar hij liet zich omringen door de verkeerde mensen om naar de wereldtop te kunnen doorstoten. Op gebied van sponsoring en budgettering moest alles beter. Zo ga ik mee om onderhandelingen te voeren met sponsors en zorg ik ervoor dat contractueel alles in orde is. Alles staat in het teken van Yves, hij moet in de schijnwerpers staan en niet zijn entourage zoals te vaak voorkomt in de bokswereld. Hij heeft een vijftal weken in Las Vegas getraind en daar gooide hij hoge ogen. Er kwamen heel mooie voorstellen binnen en het grote doel is wereldkampioen worden bij de WBC, dat is de grootste bond. Volgens kenners is die kans zeker niet onbestaande. Yves is naast een toptalent ook een modelprof. Hij leeft er enorm voor en alles staat in het teken van het boksen. Bij elke kamp ben ik er ook bij.”

Ontgoocheld na 14 oktober

Tom Noyez volgde natuurlijk ook met argusogen de verkiezingsuitslagen van oktober. “Het was met een dubbel gevoel” aldus Noyez. “Er was ontgoocheling omdat we een handvol stemmen tekort kwamen om een extra zetel te veroveren. De laatste weken voor de verkiezingen was er nog een hele heisa rond de constructie in mijn voortuin waar mijn vriendin haar praktijk van Boost Coaching heeft. Dit had niks met inhoud te maken en was gewoon op de man spelen. Allen 8830 heeft zeker geprofiteerd van die affaire. Groep 21 is er zeker op afgerekend en het is vooral jammer voor alle andere leden van Groep 21 die niet Kristof Pillaert of Tomas De Meyer heten. Het stoot me vooral tegen de borst dat dit voor de politie een topprioriteit was en er onmiddellijk een volledig buurtonderzoek kwam. Het verhoor moest ook nog dringend voor de verkiezingen afgehandeld worden. We zijn inmiddels meer dan twee maanden na datum en we hebben er sindsdien niks meer van gehoord. Dit toont toch wel aan hoe politiek gekleurd deze actie wel was. Ik zou ook gerust een boekje kunnen opendoen over bepaalde mensen maar dat heeft maatschappelijk weinig nut.” (JT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.