Toeristische rondritten per paardenkoets in Brugge worden duurder

Stefan Vankerkhoven

Vanaf volgend jaar moeten de toeristen 55 euro betalen voor een toeristische rondrit per paardenkoets. De Brugse gemeenteraad keurde dinsdagavond die tariefverhoging goed.

Brugge is in de ogen van vele toeristen te duur. De prijs-kwaliteit verhouding is niet goed in vergelijking met andere toeristische steden. Zeker niet als het op eten en drinken aankomt.

In de toekomst wordt sommige vormen van toeristische dienstverlening nog een stukje duurder. Oppositieraadslid Geert Van Tieghem laakt het feit dat de Stad de uitbreiding van de ondergrondse parking ‘t Zand verhaalt op de Bruggelingen en de toeristen: “Die klus kost 23 miljoen euro, maar vanaf 2020 gaan de tarieven stelselmatig de hoogte in. Tegen 2025 wordt het een verdubbeling van de prijs!”

Tegelijkertijd verhogen de tarieven voor het bovengronds parkeren. Het eerste uur zal vanaf volgend jaar 2 euro kosten, vier uren parkeren 14 euro.

Toeristische rondritten per paardenkoets in Brugge worden duurder

Als toemaatje is er een verhoging van het tarief voor de paardenkoetsen met 5 euro. Voor een ritje van dertig minuten betalen toeristen vanaf 2020 55 euro. De vorige tariefverhoging was in 2016, toen de prijs steeg van 39 naar 50 euro. Ter vergelijking : in Sevilla betaal je 45 euro, in Wenen 55 euro voor twintig minuten…

De uitbaters van sightseeing busjes behouden hun tarief van 20 euro per persoon.

Culpabiliseren dagtoeristen

Bij de evaluatie van het nieuw strategisch plan voor toerisme waarschuwen Stefaan Sintobin (VB) en Nele Caus (N-VA) voor het culpabiliseren van dagtoeristen: “Vergeet niet dat die 6 miljoen dagjesmensen op jaarbasis een omzet van 470 miljoen euro betekenen voor Brugge. Daar mag je niet je neus voor ophalen!”

Pol Van Den Driessche (N-VA) vindt dat Brugge zichzelf moet blijven en kiezen voor authenticiteit: “Naar het voorbeeld van Russische en Griekse steden moet je respect hebben voor je eigen taal in het straatbeeld. Zeker het stadsbestuur maar ook de privé-sector.”

Volgens toerismeschepen Philip Pierins (SP.A) blijven de dagjesmensen welkom in Brugge: “Maar de promotie van verblijfstoerisme blijft de prioriteit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier