Tine Soens vraagt om Vlaamse wapenuitvoer naar Saoedi-Arabië te stoppen

De jonge SP.A-politica stelde deze vraag in het Vlaams Parlement aan minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Maar die ziet vooralsnog geen reden om Saoedi-Arabië op de onhold-lijst te plaatsen.

“Sinds begin april van dit jaar bombardeert een coalitie van Arabische staten de stellingen van de Houthi-rebellen in Jemen. Saoedi-Arabië neemt het voortouw in deze coalitie, maar ook andere landen uit de regio zoals de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Koeweit, Bahrein en Egypte nemen deel aan de coalitie”, aldus Tine Soens vandaag in de commissie Buitenlands Beleid van het Vlaams Parlement. “Het resultaat van die bombardementen is desastreus. Al bij de aanvang werd snel duidelijk dat de burgerbevolking niet werd gespaard. Bij bombardementen in de eerste dagen kwamen 62 kinderen om, en ook een vluchtelingenkamp van de Verenigde Naties werd niet gespaard.”

Onhold-lijst

Nar aanleiding van de Arabische Lente een paar jaar geleden, werden diverse landen uit deze regio door Vlaanderen op een zogenaamde onhold-lijst geplaatst, omdat een internationaal wapenembargo niet mogelijk bleek. Saoedi-Arabië staat niet op deze lijst, al gelden er wel bepaalde uitvoerbeperkingen. “Maar in 2014 werden twaalf definitieve uitvoervergunningen naar de regio gegeven voor een waarde van net geen 8 miljoen euro. De strijdkrachten van de Verenigde Arabische Emiraten namen het leeuwendeel van 6 miljoen euro voor hun rekening” vervolgde Tine Soens, waarna ze de minister vroeg : “Hebben de recente acties van de Arabische coalitie aanleiding gegeven tot het herbekijken van de onhold-lijst? Is de houding ten aanzien van bepaalde landen gewijzigd ?”

“Neen, dat is niet het geval”, antwoordde Geert Bourgeois. “Een land komt op de onhold-lijst wanneer er voldoende aanwijzingen zijn dat de interne situatie in het land aanleiding kan geven tot een continue overtreding van de bepalingen van de artikels 26 tot 28 van het Wapenhandeldecreet. Vandaag is het de inschatting dat dit voor de bedoelde landen die deel uitmaken van de Arabische coalitie, niet het geval is. Al blijven we de regionale situatie in de regio daar wel nauwgezet opvolgen.”

“Sneller rapporteren”

Tine Soens toonde zich met dit antwoord niet echt tevreden, en wees erop dat in het Wapenhandeldecreet duidelijk sprake is van respect voor de mensenrechten en het niet toepassen van de doodstraf. Voorwaarden die volgens haar momenteel niet vervuld zijn in Saoedi-Arabië. Ze vroeg ook dat er door de regering sneller zou worden gerapporteerd over gevoelige discussies en gevoelige vergunningen. “De jongste maandelijkse rapportering dateert van mei 2014.”

(JRE)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.