Tiene Castelein getroffen door borstkanker, burgemeester tijdelijk voorzitter gemeenteraad

Tiene Castelein draagt haar functie noodgedwongen tijdelijk over aan burgemeester Van Quickenborne. © a-KDS
Olaf Verhaeghe

Tiene Castelein (40), raadslid voor Team Burgemeester en sinds begin januari voorzitter van de Kortrijkse gemeenteraad, neemt tijdelijk afscheid. In april kreeg ze te horen dat ze borstkanker heeft. De behandeling dwingt haar nu om het eventjes rustiger aan te doen.

De gemeenteraadsvoorzitster kreeg de diagnose pas op 23 april, maar moest op 30 april al onder het mes. “Het was absoluut een emotionele slag in het gezicht”, vertelt ze. “Maar als ik rond mij kijk dan zie ik dat ik lang niet de enige ben. Gelukkig waren ze er van mij snel bij, het valt dus te behandelen.”

De kanker werd bij Tiene ontdekt tijdens een routinecontrole. “Ik dacht eigenlijk dat dat pas vanaf je 50ste noodzakelijk was. Maar op aanraden van mijn arts liet ik mij kort na mijn verjaardag toch testen. Helaas leverde dat een onverwacht verjaardagscadeau op. Zo zie je maar hoe belangrijk die tests zijn.”

Hoe het nu precies verder moet weet ze nog niet. “Mijn taken als voorzitster van de gemeenteraad bestaan uiteraard uit meer dan eens in de maand de debatten modereren tussen de verschillende partijen. Er komt ook heel wat administratie bij kijken. Gelukkig zag onze burgemeester (en haar partijgenoot) het zitten om dat over te nemen. Eigenlijk gaan we gewoon even terug naar de tijd van toen, want vroeger was er ook geen aparte voorzitter en viel die taak automatisch op de schouders van de burgemeester. En dat is misschien raar om te zeggen, maar de timing zit wel goed. De zomer is immers politiek een hele rustige periode.”

Haar job als advocate geeft ze voorlopig niet op. “Het zal al veel schelen als ik het wat kalmer aan kan doen na mijn uren”, verduidelijkt ze. “Maar als het nodig blijkt, neem ik zeker ziekteverlof. Op dit moment moet ik nog veel heen en weer naar het UZ in Leuven, de dokters weten immers nog niet welke behandeling voor mij het beste zal zijn. Hopelijk komen ze daar snel achter, want dat wachten is heel slopend”, besluit ze.

Als alles goed gaat is Tiene vanaf oktober weer op post.

(AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier