Tien vragen en antwoorden over toekomst van de kerk in Anzegem

Er is nog steeds heel wat onenigheid over de herbestemming van de Sint-Jan-de-Doper kerk in Anzegem, die in 2014 afbrandde. © BELGA
Xander Cottens
Xander Cottens Videojournalist

Er doen de laatste tijd ontzettend veel verhalen de ronde over de koop van Escolys en de restauratie van de kerk in Anzegem. De gemeente is karig met informatie. We zetten enkele vragen op een rijtje en laten meerderheid en oppositie antwoorden.

Zal de kerk ooit gerestaureerd worden zoals ze was?

Burgemeester Gino Devogelaere vertelt dat het college volgende week met het bisdom samen zit om een laatste voorstel te doen. Het kerkelijk gedeelte zal plaats bieden aan 250 à 300 mensen. In het laatste stuk van het schip, de laatste twee ramen, zal waarschijnlijk geen gemeentehuis komen. De kerk zal tegen 2023 een dak en vloer krijgen en sobere ramen wat het profane gedeelte betreft. “Maar dat moet nog besproken worden”, vult Schepen Delrue aan.

Oppositielid Eddy Recour (CD&V – Eendracht) laat weten dat de restauratie verplicht is. “Ze moeten wel, dat zijn ze verplicht. Het was duidelijk dat de kerk in ere hersteld zou worden, daar stond ook burgemeester Claude Van Marcke achter. Niet meer zo groot zoals ze was, maar met mogelijkheid om het gemeentehuis uit te bouwen. Er was een goed project dat wordt nu volledig weggegooid, dat kan niet. De toren, het oudste deel en een deel van het schip moeten terugkeren”, aldus Recour.

Hoeveel zal die restauratie kosten?

De restauratie van het oudste deel ongeveer 2 miljoen euro. Ik durf over het nieuwe gedeelte geen juiste raming te geven. We zijn er nog over aan het nadenken, veel te vroeg om hierover uitsluitsel te geven”, horen we bij schepen Delrue.

De verzekering heeft 7,5 miljoen euro uitbetaald, dat geld heeft de gemeente al. De bijkost voor het deel van het gemeentehuis werd eerst op 1 miljoen geraamd. In de laatste plannen lieten de architecten verstaan dat alles kon gedaan worden voor 7,5 miljoen euro. Toevallig ook de prijs die Escolys vraagt. In een laatste verklaring lieten de architecten weten dat ze niet over het bedrag zouden gaan. De restauratie van de kerk is dus niet onmogelijk”, vertelt Eddy Recour.

Wat zal er nu gebeuren met de architecten en hun ontwerpen?

Burgemeester Gino Devogelaere legt uit dat alleen het laatste ontwerp van de architecten zal meetellen en dat de uiteindelijke kostprijs wel zal meevallen. Hoeveel die precies is kan hij ons niet vertellen.

Bij de oppositielid Eddy Recour horen we een ander verhaal: “Die architecten hebben al veel geld gekost, dat is logisch die mensen werken niet gratis. Als we niet verder gaan met hun project, kunnen ze een schadeloosstelling eisen. Als de kerk er niet komt zoals ze voorzien hadden, dan is dat voor hen een zwaar financieel verlies. Want alles was goedgekeurd, de gemeente kan niet meer terug zonder hun broek te scheuren.”

Mag men geld van de brandverzekering aanwenden voor andere doeleinden?

Johan Delrue is kordaat: “Het gebouw is van de gemeente, als de gemeente een akkoord heeft met de kerkfabriek dan kan het en dat akkoord hebben we.” Eddy Recour ziet het anders: “Dat mag niet, maar ja, ik weet niet hoe ze ‘t doen, normaal gezien mag het niet. Als het geld zal aangewend worden, zij het deels voor Escolys dan zal de verzekering de btw niet uitkeren, dat gaat over een bedrag van rond de 1 miljoen euro. Dat is een serieus bedrag.”

Waarom koopt de gemeente Escolys?

Centralisatie, omdat er groot pak oudere gebouwen staan in Anzegem, die zullen ons binnenkort veel geld kosten om te restaureren. We kopen liever een gebouw in goede staat, voorzien van alles. Het is een unieke kans, met een zeer correcte prijs en veel parking”, laat schepen Delrue weten. “Het vrijgekomen patrimonium zal verkocht worden, we willen geen schuren noch koterij overhouden”, vult burgemeester Gino Devogelaere aan.

Voor Eddy Recour is het een raadsel: “Ik zie niet goed wat de meerderheid in Escolys ziet. Ze hebben eerst geprobeerd om Byttebier te kopen dat is afgesprongen, daarna hebben ze voor de technische diensten Delabie opgekocht, dat pand stond op instorten, en dat werd voor veel geld aan de gemeente verkocht. Misschien is het een rechtzetting van hun eerdere miskleun bij Delabie.”

Hoeveel zal het project kosten en van waar komt dat geld?

Hoeveel het project zal kosten, zijn we nu in het meerjarenplan aan het inwerken. We komen daar pas mee naar buiten als het af is”, laat schepen Delrue weten. Hij geeft nog mee dat het geld zal komen van herschikkingen van projecten en dat er besparingen zullen doorgevoerd worden. Op den duur zal ook leegstaand patrimonium verkocht worden.

De eigenaar vraagt 7,5 miljoen zonder BTW, de gemeente moet dat ook nog bijbetalen. En dan hebben we een textielfabriek die moet omgebouwd worden tot een gemeentehuis. De grond is compleet vervuild door brandvertragers en coatings, ik weet uit goede bron welke producten er gebruikt werden. In het verslag van landmeter Bart Degezelle stond duidelijk dat er asbest aanwezig was. De gemeente zal dit nooit kunnen betalen zonder zelf schade te lijden. Delrue liet zich ontvallen dat er nog 5 miljoen zou bijkomen. Vanwaar zullen ze dat halen?”, vraagt Recour zich af.

Delrue ontkent het bestaan van asbest in de gebouwen: “We hebben blanco attesten, dat zijn heel zware beschuldigingen. Dat ze ons het asbest en de vervuiling tonen dan zullen we dat controleren.”

Welke diensten zullen op het bedrijventerrein terecht kunnen?

Het Sociaal huis zou verhuizen, de politiepost in het Antennepunt in Vichte ook want daar is alles afgekeurd omdat het gebouw compleet verouderd is. In het gebouw zal ook een Expo komen die op den duur De Stringe en De Ansold zal vervangen, er zal genoeg parking zijn bij Escolys. De bibliotheek maar ook de kinderopvangs zullen er hun plaats vinden, behalve die van Kaster en Tiegem want die liggen te ver. De technische dienst die zich nu op de Klijtberg bevindt zal naar daar komen. Op termijn zou er ook een sporthal moeten komen”, laat burgemeester Gino Devogelaere weten.

“Het is ook mij een raadsel, wat de meerderheid daar van plan is. Ze willen alles centraliseren, maar dat is onmogelijk. Hoe kan je nu een kinderopvang gaan centraliseren, de ouders moeten dan heel Anzegem door om hun kinderen af te zetten en op te halen. Mensen willen liever in hun dorp naar de opvang gaan. Maar ze moeten wel, anders kunnen ze de gebouwen niet verkopen en hebben ze geen geld”, antwoordt Eddy Recour.

Wat als de aankoop toch geen goede keuze blijkt te zijn?

Ik durf te zeggen dat 90% van de inwoners achter mijn project staan. Moest er een referendum komen met de vraag, een kerk voor 10 miljoen of Escolys voor 10 miljoen dan zou ik het antwoord al weten. We hebben nog een jaar tijd om te beslissen of we werkelijk blijven bij Escolys. Ik begrijp heel goed dat er mensen zijn die het project niet zien zitten, je kan niet iedereen achter je zaak hebben. Maar het is aan deze legislatuur om te bewijzen dat het een goede beslissing is”, vertelt burgemeester Gino Devogelaere. Schepen Delrue vult aan dat het college al door heel wat mensen werd benaderd die interesse hebben in het pand. “Mocht er toch iets misgaan, dan is het risico quasi nihil,”aldus de schepen.

Eddy Recour is een andere mening aangedaan: “De aankoop is zeker geen goede keuze, alleen al het bedrag. In Belgisch geld, 400 miljoen Belgische Frank, 10 miljoen euro, dat is gigantisch voor een dorp als Anzegem. Stel u voor, dan kunnen ze de volgende jaren niks meer doen voor Anzegem. Al hun geld gaat dan naar dat project, dat kan toch niet.”

Hoe lang zal het duren eer Escolys optimaal benut zal worden?

Schepen Delrue laat weten dat de gemeente ten vroegste volgend jaar aan de werken zal kunnen beginnen. Het volledige project zal waarschijnlijk 10 jaar in beslag nemen. “Het is een tienjarenplan, meer kan ik daar niet van zeggen. Maar zelfs in tien jaar zie ik het nog niet zitten”, laat Eddy Recour weten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier