Tieltse oud-schepen Eugène Houthoofd op 86-jarige leeftijd overleden

Jos Remaut

Op dinsdag 3 maart is oud-schepen Eugène Houthoofd van Tielt overleden, hij werd 86. Meer dan 35 jaar was hij als trouw soldaat van de ACW-vleugel politiek actief voor de Christelijke Volkspartij (CVP), op vandaag de CD&V.

Eugène Houthoofd werd geboren op 11 januari 1934 en groeide als enig kind op bij zijn ouders, allebei textielarbeider, aan de Oude Stationsstraat, op wandelafstand van ‘t Stoktkapelletje. Na zijn lager onderwijs aan de Waaibergschool trok hij naar het VTI. Op zijn 18de volgde hij nog enkele bijscholingen, onder meer aan de kunstacademie en de sociale school in Tielt. Met het diploma van deze laatste kon hij na zijn legerdienst in Soest (Duitsland) aan de slag in het plaatselijke kantoor van de CM, de Christelijke Mutualiteit.

Ondertussen was hij ook actief bij de KAJ en vandaar naar de actieve politiek was voor hem maar een kleine stap. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1964 stond hij voort het eerst op de lijst en als bekend gezicht van de ziekenbond was hij meteen verkozen. Daarna bleef hij 30 jaar lang onafgebroken in de raad zetelen.

Laatbloeier

Al die tijd toonde hij zich een ACW’er in hart en nieren, maar toch duurde het tot 1991 eer hij op 57-jarige leeftijd zijn entree kon maken in het schepencollege. Dit na een wissel halfweg de bestuursperiode toen Marcel Verleye in augustus 1991 werd afgezet als burgemeester als gevolg van de secretariskwestie en schepen Firmin Warnez hem opvolgde. Deze turbulenties kostten de CVP trouwens heel wat stemmen bij verkiezingen van 1994, waardoor de partij haar absolute meerderheid verloor en Eugène Houthoofd uit de boot viel als schepen.

Hij was nochtans zelf altijd ver van het politieke gewoel gebleven : hij was een rustig en vast politicus, meer de man van de daad dan van het woord. Maar ook al was zijn periode als schepen eerder kort, ze was behoorlijk vruchtbaar en als schepen van o.m. sport was Eugène een figuur de die heel dicht bij de bevolking stond. Na het abrupte einde van zijn schepenambt stapte hij ontgoocheld uit de politiek, maar in 2000 maakte hij toch nog een comeback, waarna hij nog zes jaar in de OCMW-raad heeft gezeteld.

Op professioneel vlak is Eugène Houthoofd zijn hele loopbaan lang verbonden geweest aan de CM : hij startte in 1957 als bode-geldophaler voor de afdelingen Schuiferskapelle, Kanegem, Pittem en een deel van Zwevezele. Vanaf 1962 tot 1970 oefende hij deze functie uit in Tielt, en vanaf dan was hij tot 1999 voor Tielt en Schuiferskapelle secretaris van de plaatselijke mutualiteit Volksverzekering. Ook na zijn pensioen bleef hij zich inzetten binnen de ACW-vleugel, onder meer als wijkmeester bij Okra.

Eugène Houthoofd was getrouwd met Jacqueline Maene, die hij had leren kennen tijdens Statiekermis in Tielt en met wie hij in 1958 in het bootje stapte. Het echtpaar, dat in de Lindenlaan woonde, kreeg drie kinderen : Martine (met Carlos Pyncket), Filip (met Patricia Vanhalst) en Marleen (met Johan Demuynck). Er zijn ook drie kleinkinderen, Wouter, Thibault en Laurence. De afscheidsdienst vond plaats op zaterdag 7 maart in de Onze-Lieve-Vrouwkerk, waarna de bijzetting volgde op het stedelijk kerkhof van Tielt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten