Tieltse oppositie hekelt onteigeningsplannen Tiltex-site: “Belastinggebouw veel goedkoper”

Schepen Vincent Byttebier en burgemeester Luc Vannieuwenhuyze aan de Tiltex-site. © TVW
Redactie KW

Oppositiefracties N-VA/Open VLD en SP.A hebben het niet begrepen op de onteigeningsplannen die het stadsbestuur heeft met de Tiltex-site om er de academies uit te breiden. “Het belastinggebouw is een veel goedkopere optie.”

Hoewel het stadsbestuur blijft proberen om het beoogde stuk grond waar vroeger de textielfabriek stond in der minne aan te kopen, legde men in de gemeenteraad van donderdagavond 12 november een voorlopig onteigeningsbesluit voor. Dat moet op zijn minst druk zetten op eigenaar Verstraete Constructo om de grond van de hand te doen voor een hoger belang: de uitbreiding en centralisatie van de stedelijke academies.

De onteigeningsplannen zetten kwaad bloed bij de oppositie, die verwijst naar een studie uit de vorige bestuursperiode. “Daaruit blijkt dat de optie van het belastinggebouw minstens 3,5 miljoen euro goedkoper is, zonder rekening te houden met de grondaankoop van de Tiltex-site. Het gebouw komt in de loop van volgend jaar vrij, dus het bouwdossier kan er sneller gaan en er is ook meer vrijheid inzake ontwerp”, zegt Simon Germonpré van Open VLD.

“Onteigening kan jaren aanslepen”

Simon Bekaert (SP.A) zegt dat een onteigeningsprocedure jaren kan aanslepen mist “een realistische financiële vergelijking.” Hij schat dat bouwen op de Tiltex-site minstens 14 à 15 miljoen kan kosten. Aan het Vredespark zou dat ‘maar’ 10 miljoen zijn. “Blijft er dan nog geld over voor een nieuw zwembad en een nieuwe parochiezaal in Kanegem?”

Burgemeester Luc Vannieuwenhuyze en bevoegd schepen Vincent Byttebier (CD&V) vinden die kritiek al te voorbarig. “We willen aanbouwen bij de bestaande accommodatie van de academie en met één secretariaat werken. Niet toevallig wees een studie van WVI de Tiltex-site als ideale locatie aan.”

(TVW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.