Tieltse ex-landbouwschepen over haar opvolger: “Alleen schepen voor landbouwers met juiste lidkaart”

In de Tieltse gemeenteraad van donderdagavond ontstond er commotie omdat er geen oppositieleden meer zijn toegelaten in diverse adviesraden.

Veerle Vervaeke bracht de extra wegversmalling in de Kanegemstraat ter sprake. © WME

De meerderheid baseert zich voor haar beslissing op het decreet lokaal bestuur, dat ijvert om de adviesraden te depolitiseren. Onder het vorige stadsbestuur, nu grotendeels terugverwezen naar de oppositiebanken, was de toenmalige oppositie wel nog welkom.

“Loze belofte!”

De fractie N-VA/Open VLD diende bij de agendapunten over het opheffen en het opnieuw vaststellen van de statuten van de verkeerscommissie, milieuraad en land- en tuinbouwraad telkens een amendement in om alsnog één vertegenwoordiger per politieke fractie per adviesorgaan toegelaten te zien. “De burgemeester verklaarde tijdens de installatievergadering dat de meerderheid niet aan afbraakpolitiek wil doen en de oppositie meer bij het bestuur zou betrekken. Een loze belofte, zo blijkt!”, trok Henk Mauws van leer. “Na het claimen van drie mandaten in intercommunales die normaal de oppositie toekwamen, worden we ook in de lokale overlegorganen buitenspel gezet.” Beweringen die alle steun kregen van Simon Bekaert (SP.A).

Inbreng van andere organisaties

Gewezen schepen van Landbouw Veerle Vervaeke, lid van dezelfde fractie, vond dan weer dat haar opvolger Joris Vande Vyvere (CD&V) “zo veel mogelijk mensen van zijn landbouwvereniging (Boerenbond, red.) en subgeledingen in de landbouwraad wil.” Wat volgens haar ten koste gaat van de inbreng van andere, kleinere organisaties. Vervaeke sneerde naar haar opvolger dat hij “schepen is van de landbouwers met de ‘juiste’ lidkaart op zak.”

Groene Kring

Joris Vande Vyvere was zich van geen kwaad bewust en reageerde dat hij vooral een goede spreiding van vertegenwoordigers uit de deelgemeenten nastreeft. “U verwijst naar de Groene Kring, maar ik hoop echt dat ik die mensen kan motiveren om naar de land- en tuinbouwraad te komen, want de voorbije bestuursperiode waren ze nooit aanwezig. Hoewel het Algemeen Boerensyndicaat geen lokale werking heeft, laten we toch een vertegenwoordiging toe.”

Alle drie de amendementen die de oppositie indiende, werden door de CD&V/Iedereen Tielt/Groen-meerderheid weggestemd.

(TVW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.