Tielts schepencollege zit met de bibber voor nieuwe revue

Foto's van voorgaande revues : boven v.l.n.r. Steven Debie, Rudi Ailliet, Arseen Verbeke, Stefaan De Cloet en Tom Hoornaert, daarnaast Arseen Verbeke en Rudi Ailliet, daarnaast Stijn Himpe, onderaan v.l.n.r. Severine Van Compernolle, Rik Schrauwen, Stefaan De Cloet, Rudi Ailliet en Lieven Vancoillie, uiterst rechts Bart Snauwaert en Danny Verlinden. © (Montage LVA-foto's Ronny Neirinck-a)
Lieven Vancoillie

‘Oost West, asbest’. Of ‘Iedereen Burgemeester’. De naam van de nieuwe revue staat niet vast. Maar dat er een nieuwe komt, is zo goed als zeker. Dat zegt toch initiatiefnemer Stefaan De Cloet. “Het was een traditie die we weer in ere willen herstellen.” Er zijn zes opvoeringen gepland, tot aan de vooravond van de verkiezingen. Nooit eerder werd een revue zo kort voor de stembusslag gespeeld.

Tielt heeft een grote reputatie op het vlak van revues. Een revue is officieel een theatervorm waarbij in hoog tempo een groot aantal afwisselende scènes worden getoond die door een heel losse verhaallijn zijn verbonden. Advocaat Paul Bekaert schreef enkel revues: ‘t Is van de boane (1985), ‘t Is et spel ip de Lakenmarkt (1987), Moen der nog kasseien zin (1989) en zijn laatste revue in 1993 Den duvel is goan vliegn.

In 2001 penden Rudi Ailliet en euhm Lieven Vancoillie erop los en zorgden voor ‘t Gat in de Markt. Rudi Ailliet ging door, in 2007 met Arseen Verbeke in Moa nie mé den dez’n. Daarna bleef het stil. Tot dit jaar initiatiefnemer Stefaan De Cloet de traditie nieuw leven inblaast.

In de laatste revue kwamen er Chinezen naar onze stad. “Men verwachtte de Chinezen in het statige Mulle de Terschueren, terwijl ook tooggesprekken werden gehouden in het populairste cafeetje van Tielt: ‘t Grotje op de Poelberg.”

Daar werden toen alle hete hangijzers van Tielt afgekoeld: de verkiezingen, de restauratie van de Sint-Pieterskerk, de Zuiderring (!), de parkeerwachters, de Delmerensmolen (!), het Postpunt in Aarsele… Ik vond de vorige revue wat braaf. Dat was ook de reactie die ik achteraf hoorde. ‘t Gat in de Markt was beter, directer. Er mag af en toe zeker een prikje worden uitgedeeld. Dat is een van de basisprincipes van een revue, zonder direct op de man of de vrouw te gaan spelen. Het moet leuk en badinerend blijven, niet kwetsen.”

Nummers van K3

Het gerucht van de nieuwe revue doet al langer de ronde, maar is nu ook volledig officieel. “Ja, we gaan ervoor”, bevestigt Stefaan De Cloet, die met Theater Dakwerken net de Ladies Night achter de rug heeft en straks ook bij het Tielts Volkstoneel op de planken staat met Weg met dat lijk!.

“Ja, ik ga de nieuwe revue regisseren. Dat staat vast”, zegt Stefaan De Cloet. Tekstschrijvers worden zijn schoonzus Severine Van Compernolle en schoonbroer Piet Van Compernolle. “We hebben al een vergadering achter de rug. Het zit allemaal goed. We krijgen bijvoorbeeld ook steun van Rudi Ailliet, die ons advies geeft.”

Ook het muzikale luik van een revue is belangrijk. “Daar hebben we ook al goed over nagedacht”, zegt Stefaan De Cloet. “Bedoeling is om grappige naar Tielt vertaalde teksten op herkenbare en meezingnummers van K3 te brengen. Dat moet de hele zaal in de juiste sfeer te brengen. Bedoeling is dat Rudi Ailliet die teksten schrijft.” Er had inmiddels al voorbereidend werk plaats.

Uiteenlopende acteurs

Verder hoopt Stefaan De Cloet voor dit nieuw revue-initiatief weer een beroep te kunnen doen op heel wat acteurs en verenigingen. “Een revue overstijgt de verschillende toneel- en theaterverenigingen. Iedereen die in het verleden bij revues meedeed, is weer van harte welkom. De komende weken en maanden zullen meer details bekend raken.”

Het plan is om zes voorstellingen tot op de laatste zaterdagavond voor de verkiezingszondag 14 oktober te spelen in de gebouwen van Defratex in de Bedevaartstraat, waar Theater Dakwerken Ladies Night speelde. “Het zou jammer zijn als de stad niet steunt. Maar ook dan gaan we met ons project door.” Zoals je verder kan lezen, ligt dat in het schepencollege gevoelig. Personen die zich geroepen voelen om mee te spelen kunnen contact zoeken op info@theaterdakwerken.be.

(LVA)

Stadsbestuur heeft nog geen budget klaar

De voorbije revues kregen telkens de steun van de stad en het Gildhof. Nu zit er een haar in de boter. “Er komt binnenkort overleg”, zegt burgemeester Els De Rammelaere. “Tien jaar geleden kostte zoiets aan de stadskas 15.000 euro. Er was eerder overleg, maar men is nooit concreet. Een bedrag is niet in het budget 2018 voorzien. Het is voor ons geen prioriteit. Alle personeelsinzet en budget gaan best naar de herinrichting van het Gildhof. Er is ook geen traditie van een revue aan de vooravond van de verkiezingen.” Voor de burgemeester kan het eventueel, maar bij anderen in het college ligt het erg gevoelig… Deontologisch dan, zo kort voor de stembusgang.

(LVA)