Terry Van Hoecke uit Olsene verkozen tot gemeenteraadslid in Frankrijk

Pottenbakster Terry Van Hoecke heeft duidelijke standpunten die ze wil realiseren. © gf
Redactie KW

Terry Van Hoecke (58), de uitgeweken kunstpottenbakster uit Olsene, is verkozen bij de gemeenteraadsverkiezingen in haar nieuwe thuis in Frankrijk. Terry woont pas sinds vorig jaar officieel in La Chaume, een klein dorpje in het oosten van Frankrijk. Ze komt er wel al 14 jaar lang elke zomer in haar buitenverblijf en heeft zich dus al goed ingeburgerd.

“Ik ben rechtstreeks verkozen tot gemeenteraadslid in de eerste ronde van de verkiezingen. Maar omdat ik de Franse nationaliteit niet heb, kan ik geen burgemeester of schepen worden”, verklaart Terry Van Hoecke. Ze is al 30 jaar kunstpottenbakster. “Het verschil met gewoon pottenbakken zit hem vooral in het feit dat ik geen massaproductie doe. Ik maak geen honderd dezelfde bierpotten bijvoorbeeld. Ik doe veel draaiwerk, dat is mijn stijl. Na mijn opleiding in Brugge heb ik vanuit mijn atelier in de Molenstraat in Olsene 20 jaar lang lesgegeven. Ik deed tien groepen van zeven mensen per week en in het weekend gaf ik nog eenmalige workshops om mensen te laten proeven van het pottenbakken. Ik woonde als het ware in mijn atelier.”

Apart huisje met atelier

Terry heeft drie kinderen. Haar zoon heeft het oude huis in de Molenstraat overgekocht en de middelste dochter is mee verhuisd naar Frankrijk. Ze zal samen met Terry’s echtgenoot, wijkagent op rust Ronny De Coster, een frituur uitbaten. “Vroeger kwam ik tijdens de zomer de volledige twee maanden naar La Chaume, vaak met onze dochter. Ik had hier dan ook een bescheiden atelier, we hebben hier twee huisjes naast elkaar en de schuur tussenin fungeerde als atelier. Maar die was koud en kon niet verwarmd worden. Het was er ook niet echt geschikt om les in te geven in de winter, vandaar dat we nu een apart huisje hebben met een degelijk atelier. Het zijn meestal Belgen of Nederlanders die les komen volgen bij mij, vaak mensen die ik nog kennen van vroeger in Zulte.”

Terry is dus al jarenlang een bekend gezicht in La Chaume, ook al woont ze er officieel pas sinds 2019. En nu zal ze er binnenkort ook in de gemeenteraad zitten. “Al had de besturende burgemeester eigenlijk eerst Ronny gevraagd om op de lijst te staan, maar hij zag dat niet zitten. Daarna kwam ook de oppositiepartij hem vragen, opnieuw zonder succes. Daarom zijn ze bij mij beland”, lacht Terry.

Brief in de bus

Het Franse kiessysteem is wat anders dan in België. De legislaturen duren zes jaar, het huidige bestuur is nu twaalf jaar aan de macht. “Maar ik ben er niet zo’n fan van, ze zorgen voor verdeeldheid en zijn wat ouderwets. Ik stond op de lokale lijst van de dochter van de vorige burgemeester, die lijst heeft zelfs geen naam. Hierin is Frankrijk wat anders dan België, er waren 25 mensen verkiesbaar in het totaal en daarvan moet je er 14 schrappen. In plaats van een bolletje te kleuren, stem je op iedereen wiens naam je niet schrapt. Dat mag over de partijen heen.”

Hier is geen stemplicht en toch is 91 procent komen opdagen

Bovendien wordt er zo goed als geen campagne gevoerd. De lijst moest ingediend worden op 27 februari en op 15 maart gingen de mensen stemmen. La Chaume is een dorpje met iets meer dan 100 honderd inwoners. “Veel meer dan een brief in de bus steken, kunnen we dus niet doen. Om rechtstreeks verkozen te zijn moet je 50 procent van de stemmen halen, anders moet je hopen op de tweede ronde. Door het coronavirus is die tweede stemronde uitgesteld naar juni. Ik ben gelukkig rechtstreeks verkozen en ik ben ook blij met de opkomst. In Frankrijk is er geen stemplicht en toch is 91 procent van het dorp komen opdagen. In vergelijking met de rest van het land is dit heel veel.” (JF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier