“Te weinig vuilnisbakken op Grote Markt tijdens rallyweekend”

© TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Oppositielid Peter De Groote (CD&V) klaagde op de Ieperse gemeenteraad maandagavond het gebrek aan vuilnisbakken en openbare toiletten aan tijdens zomerevenementen in de binnenstad en haalde het rallyweekend aan als voorbeeld. “Iemand deed zelf zijn grote behoefte in het portaal van mijn buur”, zegt hij.

“De zomer staat voor de deur en tal van evenementen staan weer gepland”, stak Peter De Groote (CD&V) van wal. “Het centrummanagement ijverde de voorbije jaren om bij eigen organisaties vanuit de stad te voorzien in extra mobiele toiletten en vuilnisbakken, maar ook om dit op te leggen aan externe organisatoren. Dit gebeurde af en toe al maar was zeker nog voor verbetering vatbaar. CD&V hoopt dat het stadsbestuur hier een vervolg aan breit en ook voor de evenementen van dit jaar ervoor zorgt dat de bestaande vuilnisbakken niet vol zitten op het moment dat het evenement nog goed en wel moet starten. Of dat de vele bezoekers zich, heel vaak tot ergernis van de lokale horeca, niet allemaal moeten wenden tot de horecazaken op en rond de Grote Markt bij gebrek aan voldoende mobiele toiletten. Wil de meerderheid hier rekening mee houden?”

“Momenteel is het zo dat wij alle bestaande reglementen aan het evalueren zijn en dat ook het reglement rond het organiseren van evenementen zal worden herbekeken en aangepast”, antwoordde schepen van Evenementen Diego Desmadryl (Open Ieper). “Het is dan ook zo dat we nu pas de eerste evenementen kunnen evalueren. We zien dat we inderdaad een tandje bij kunnen steken. We kijken dan ook na hoe we op zeer korte termijn hierop kunnen inspelen en bijvoorbeeld kunnen zorgen voor een beter georganiseerde ophaling voor en tijdens het evenement. In tweede instantie kijken we dan naar de organisatoren zelf, waar we bepaalde verplichtingen zullen opleggen, in de vorm van afvaleilanden, een afvalplan… Omtrent openbare toiletten zijn er de dag van vandaag al regels opgelegd, maar net zoals bij vorig punt, moeten we ook hier een degelijke evaluatie maken, zodoende in de toekomst ook hier beter te kunnen inspelen. U kunt er alvast op rekenen dat dit bestuur uw vraag zeker ter harte neemt.”

Peter De Groote kon het echter niet laten om het rallyweekend als voorbeeld aan te halen. “Er stonden containers onder het Nieuwerck die normaal zouden moeten verspreid worden, maar ze bleven daar gewoon heel het weekend staan. Op Facebook krioelde het van foto’s van overvolle vuilnisbakken. Ik woon ondertussen al 48 jaar in de Ieperse binnenstad. Ik kan je verzekeren dat het niet leuk is om zondagmorgen je rolluiken open te doen en te zien dat je vensterbank vol staat met lege ijspotjes en drankblikjes. Bij mijn buur deed er zelfs iemand zijn behoefte in het portaal. Dat is ook niet moeilijk als er maar één mobiel toilet is op de hele Grote Markt. Ik hoop dan ook dat er al maatregelen zullen genomen worden voor het evenement dat georganiseerd zal worden op 11 juli.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier