Tahira Malik volgt Ulrike Vanhessche op als schepen:”Niet over een nacht ijs gegaan”

Totaal onverwacht wordt Tahira Malik schepen van Oudenburg. "Toen de vraag van Ulrike Vanhessche kwam, heb ik er heel lang over nagedacht." (foto LIN)
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Nu Ulrike Vanhessche haar schepenambt om gezondheidsredenen teruggeeft aan haar partij schuift SP.A eerste opvolger Tahira Malik naar voren. “Dit is voor mij een grote verrassing, ik heb heel lang overwogen of dit voor mij haalbaar is”, zegt Tahira, die toch de beslissing nam om ervoor te gaan.

De 39-jarige Tahira Malik is de mama van Yasin (12) en Noor (9). Ze verhuisde dit jaar van Oudenburg naar Ettelgem. “2020 is voor mij het jaar van veranderingen”, stelt Tahira. “Verhuisd, veranderingen in mijn job en nu de kans om me als schepen in te zetten voor onze stad.” De vraag van Ulrike Vanhessche om haar op te volgen als schepen viel bij Tahira Malik in als een bom. “Van een grote verrassing gesproken. Het was nog nooit in mijn gedachten gekomen dat ik nog deze legislatuur een ambt zou krijgen”, vertelt Tahira. “Zelfs toen Ulrike me belde en zei dat ze me wou spreken, wist ik echt niet waarover dit zou gaan.”

Gewikt en gewogen

“Ik ben niet over een nacht ijs gegaan en alles wat bij een schepenambt komt kijken, goed overwogen, ook wat dit voor mijn gezin zou betekenen. Samen met Ulrike, Gino Dumon en het bestuur van onze partij heb ik enkele zaken overlopen. Ik voelde me direct gesteund en heb toen beslist om ervoor te gaan.”

“Voordeel is dat ook mijn ouders (Arlette Janssens en Ehsan Malik, red.) me volop steunen. Ik kom uit een rood nest, een gezin dat heel erg de politiek volgt. Dat is zeker een voordeel. En ik heb een ervaring van zes jaar als OCMW-raadslid, wat van pas zal komen”, stelt Tahira die alle bevoegdheden van Ulrike Vanhessche overneemt. Dat zijn onder meer Financiën, Onderwijs, Sport, Participatie en Gelijke Kansen.

Positief gevoel

“Het wordt zeker een uitdaging en het zal tijd vragen om me in te werken. Maar ik weet dat ik in een groep terechtkom die me 100 procent zal steunen. Een eerste kennismaking met de burgemeester en schepenen gaf me een positief gevoel. Deze ploeg is constructief bezig en ik ben blij hier deel van te kunnen uitmaken.”

Als de toestand het toelaat, legt Tahira tijdens de gemeenteraad van woensdag 12 november de eed af. Ze zal dan haar engagement voor SP.A bezegeld zien met een schepenambt tot aan de verkiezingen van 2024. Tahira was pas 18 jaar toen ze door de partij gevraagd werd om zich te engageren. “Toen heb ik al veel gezien en bijgeleerd.”

Door later naar Oostende te verhuizen was ze een tijdje uit beeld. “Ik wou graag naar Oudenburg terugkeren en heb me toen in 2012 weer kandidaat gesteld. Ik volgde Ralph Gevaert op als OCMW-raadslid. Daar heb ik veel geleerd. Ik hoop dat die ervaring nu van pas zal komen in het stadsbestuur”, besluit Tahira. Beroepshalve is de schepen in spe actief bij Bond Moyson, nu samen met Solidariteit voor het Gezin omgevormd tot I-Mens. Tahira is er sectorverantwoordelijke voor de dienstencheques en weet dat ook hier nog veranderingen op til staan met straks misschien een nieuwe jobinvulling.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten