Straks luxecamping aan Stationsput? Voorstel stuit op veel verzet

Freddy Vanpraet van de vissersclub ziet een glamping aan de Stationsput niet zitten. © (foto Coghe)
Redactie KW

Komt er een glamping, een luxueuze camping, aan de Stationsput in Eernegem? Het nieuws dat er een aanvraag werd ingediend bij de gemeente, sloeg alvast in als een bom. En niet iedereen lijkt gewonnen voor het idee. Al benadrukken de aanvragers én schepen Celesta Muylle dat de plannen zich nog in een pril stadium bevinden.

Een jong koppel uit de Stationsstraat, dat liever anoniem blijft, diende een aanvraag in om een glamping aan te leggen aan de Stationsput. Glamping staat voor glamourous camping en is een vorm van luxueus kamperen. “Maar alles bevindt zich nog in een pril stadium”, aldus de aanvragers. “Vroeger lieten we al eens mensen in onze tuin kamperen. We waren verbaasd over hoeveel vraag daar naar was. Vandaar onze aanvraag. Meer is er niet van aan.”

De plannen zijn dus nog vaag, maar toch is er al veel bezorgdheid rond. Het was Karl Bonny (CD&V) die de kat de bel aanbond op de gemeenteraad. De gewezen burgemeester stak zijn verwondering niet onder stoelen of banken en hekelde het feit dat het initiatief niet meteen werd afgeblokt door het schepencollege. Hij vroeg zich ook af waarom Celesta Muylle (W.I.T.), die er volgens hem al in november en dus tijdens de vorige bestuursperiode, de CD&V-ploeg daar toen niet over informeerde. “Waarom is al die geheimdoenerij nodig?” aldus Bonny, die overlast voor omwonenden vreest als de glamping er effectief komt.

Paniekzaaierij

Volgens schepen Celesta Muylle is er echter geen sprake van geheimdoenerij. “Vorig jaar hadden die mensen enkel wat losse ideeën. Er was niks concreet en er was dan ook geen enkele reden om het schepencollege in te lichten“, zegt ze. “Ondertussen zijn die ideeën al iets concreter. Het jonge koppel is dat concept net voor het schepencollege komen voorstellen. Ze denken aan vier of vijf luxetenten met een totale oppervlakte van 300 vierkante meter. Het gaat om een vorm van ecologisch kamperen, die in de lift zit en door Toerisme Vlaanderen gesteund wordt. Maar ik wil benadrukken dat er nog niks beslist is. Onze diensten bekijken alle aspecten. We hebben die mensen hun idee laten voorstellen, want onze bestuursploeg wil luisterbereid zijn en niet vooringenomen. We bekijken alle nieuwe ideeën met een open geest. De reactie van de oppositie is dan ook overdreven. Ik durf zelfs spreken van paniekzaaierij.”

Toch is niet iedereen er gerust in. Voorzitter Freddy Vanpraet van vissersclub Oplettendheid en geduld bijvoorbeeld. “Ik weet wel dat het slechts om een plan gaat”, zegt hij. “Maar, eerlijk gezegd, ik zou het toch niet graag zien gebeuren. Het is toch opmerkelijk hoe een slinger soms heen en weer gaat. Meer dan tien jaar geleden stonden hier een zestal caravans, maar die moesten weg. Er was toen sprake van wildkamperen. Op een gegeven moment lag zelfs het nachtvissen in de Stationsput onder vuur. Het zijn voornamelijk karpervissers die hier ‘s nachts komen vissen en hun tentje opslaan.”

“De huidige bestemming van de Stationsput is er een van stille recreatie”, vervolgt Freddy. “Maar als die camping er komt, dan vrees ik dat onze vissers wel eens kunnen gestoord worden. Er zal waarschijnlijk wel lawaaihinder zijn. Want wie weet zijn er feestjes in de zomer? En wat als een kampeerder op een zwoele zomerdag eens wil gaan zwemmen, terwijl dat hier verboden is? Ze spreken van een vrij beperkte oppervlakte, maar wat als het een succes wordt en de vraag toeneemt?”

Vrees voor lawaaihinder

Ook een van de dichtste buren, Willy Bogaert uit de Spoorwegstraat, staat niet te springen voor een camping in zijn achtertuin. “Ik ontvang dat idee zeker niet met open armen, integendeel“, zegt hij. “We hadden destijds heel wat last van die kampeerders met hun caravans, en nu overweegt men dat opnieuw toe te laten? Er zijn trouwens heel wat praktische problemen. In de eerste plaats moet je de veiligheid kunnen garanderen. Met de storm laatst waaide er een boom om. Gaat men dan alle bomen rooien? Ik heb ook een uitweg langs de Statiebeekstraat naar mijn weide even verderop. Ga ik dan tussen de tenten naar mijn weide moeten rijden? Maar het voornaamste is wel mijn vrees voor lawaaihinder. Maar ja, er zijn al zo veel plannen over de Stationsput gemaakt en wat is daar allemaal van terecht gekomen? Hopelijk blijft het ook deze keer bij plannen.”

(Door Rudi Ilegems)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.