Stoelendans: 1 op 3 van de huidige, Tieltse raadsleden werd niet rechtstreeks verkozen

De gemeenteraad bij de installatievergadering van begin januari 2013. © Foto a-RN
Lieven Vancoillie

Iedereen die de Tieltse politiek volgt, heeft de voorbije jaren kunnen smullen van heel wat intriges, pittige debatten en machtsspelletjes. Onder meer een koude oorlog met de oppositie, een interne machtsstrijd binnen Open VLD, het verdwijnen van een schepen en het bezoek van drie nationale tenoren om de brokken te lijmen. In onze stad gebeurde het allemaal. We telden het voor u na: van de 25 verkozen (!) raadsleden zetelen er op vandaag nog… 17. Van de 25 huidige raadsleden zijn er acht opvolgers, of kandidaten die niet rechtstreeks waren verkozen.

Eerst even de namen van de 25 verkozen raadsleden van oktober 2012 : Luc Vannieuwenhuyze (CD&V), Hedwig Verdoodt (CD&V), Jan Mortier (CD&V), Roos Tack (CD&V), Vincent Byttebier (CD&V), Marc Seynaeve (CD&V), Christine Dehaemers (CD&V), Joris Vande Vyvere (CD&V), Sandra Declerck (CD&V), Joris Uyttenhove (CD&V), Roza Dedeurwaerder (CD&V), Klaas Carrette (CD&V), Els De Rammelaere (N-VA), Veerle Vervaeke (Open VLD), Bart Biebuyck (Open VLD), Pascale Baert (Open VLD), Mia Callewaert (N-VA), Jolien Dewitte (Open VLD), Patrick Wauters (N-VA), Simon Bekaert (SP.A), Birger De Coninck (SP.A), Guido Mehuys (SP.A), Robben Huyghelier (SP.A), Margot Baekelandt (SP.A) en John Van Hollebeke (SP.A).

In cursief de verkozenen die op vandaag niet meer als raadslid zetelen.

Champagne en vreugdekreten. Els De Rammelaere (N-VA) zou de komende zes jaren burgemeester worden en dat mocht worden gevierd. De sfeer in het Sleutelhuys op het Hulstplein, waar N-VA/Open VLD voor één zondag in oktober 2012 onderdak vond, was euforisch. Uitgelaten ook. Vanaf nu zou het anders worden, voor het eerst in zoveel jaar geen christen-democraten meer in de Markt 13, maar N-VA’ers. En Open VLD’ers. En SP.A’ers. En groenen. Enfin, alles behalve christen-democraten dus.

En terwijl CD&V’ers al vloekend op Simon Bekaert en Birger De Coninck hun tijdelijk partijcafé op de Markt verlieten, duurde het feest op het Hulstplein en in het Textielhuis tot in de vroege uurtjes. Het was een zondagnamiddag en -avond die tot op vandaag de politieke sfeer in Tielt bepaalt. De ontgoocheling maakte plaats voor verbittering, de vreugde werd ingeruild voor kopzorgen. “Totaal gebrek aan fatsoen”, foeterde CD&V-stemmenkanon Luc Vannieuwenhuyze toen een anti-CD&V-coalitie werd gemaakt. Vooraanstaande CD&V’ers probeerden nog SP.A nog te overhalen om “het gezond verstand” te laten zegevieren. “Er wordt een heel bedenkelijk spel gespeeld.” Maar met 13 tegen 12 zetels bleef CD&V in de oppositie.

Veel volk op de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad in januari 2013.
Veel volk op de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad in januari 2013.© Foto a-RN

Gewezen CD&V-schepen Marc Seynaeve zou niet gaan zetelen en liet onmiddellijk zijn zitje aan – de al even gewezen schepen – Christophe Capoen. Kort na de installatie van de gemeenteraad besliste de zwaar ontgoochelde Jan Mortier (CD&V’er en voormalig OCMW-voorzitter) om de gemeenteraad te verlaten en andere horizonten te gaan verkennen. Hij werd vervangen door zijn opvolger Karen Braekevelt, dochter van gewezen schepen Johan Braekevelt zaliger. In oktober 2014 besliste Karen om naar Pittem te verhuizen en nam ze ontslag uit de gemeenteraad. Haar zitje werd ingenomen door Lieve Vandevelde, die vele jaren geleden nog schepen van Sociale Zaken is geweest.

Nog vertrekkers bij CD&V

Bij CD&V hield ook Sandra Declerck het na enkele jaren voor bekeken. De echtgenote van diaken Chris Nemegheer vond dat ze haar job, haar gezin en haar mandaat moeilijk kon combineren. Ze werd als raadslid opgevolgd door Hilde Decoene.

Daarmee kwam er nog geen einde aan vertrekkers bij CD&V. Joris Uyttenhove, vele jaren boegbeeld van de Handelsbeurs en de lokale afdeling van Unizo, besliste om met zijn vrouw Anne-Mie Bogaert naar Oostende te verhuizen. Hij wordt opgevolgd door Nancy Ottevaere uit Aarsele, die in de vorige legislatuur voor CD&V nog in de gemeenteraad zetelde.

Ongeziene carrousel

Dat was nog maar klein bier in vergelijking met wat nog moest komen. CD&V-raadslid Hedwig Verdoodt tackelde in september 2014 SP.A-schepen Birger De Coninck. De leraar aan De Bron werd persoonlijk gefileerd na een misstap in zijn privéleven, het was vanuit de oppositie een demarche met een wrange nasmaak voor vele spelers in het politieke veld. De druk op SP.A-schepen Birger De Coninck werd zo groot dat hij besliste om ontslag te nemen. De man ging in de luwte van het OCMW zetelen. Normaal maakt hij in oktober op de lijst van SP.A Tielt zijn (grote) comeback.

Van de verkozen 25 raadsleden zetelen er op vandaag nog… 17. Acht nieuwkomers kwamen in de raad.

Het ontslag van Birger De Coninck bracht een ongeziene carrousel in de Tieltse politiek op gang. Na felle onderhandelingen verhuisde OCMW-voorzitter Guido Mehuys (SP.A) naar het schepencollege, waar hij de bevoegdheden van Birger De Coninck overnam. Als OCMW-voorzitter werd hij vervangen door Pascale Baert, toen nog Open VLD maar later een van de voortrekkers van de nieuwe burgerbeweging Iedereen Tielt. Als gemeenteraadslid werd Birger De Coninck vervangen door Vic Verbrugge (SP.A).Henk Mauws (N-VA) verving Pascale Baert als gemeenteraadslid.

Nieuwe voorzitter Open VLD

Of we het daarmee hebben gehad? Nee hoor, wat dacht je? In deze legislatuur zette ook de Aarseelse Open VLD-politica Jolien Dewitte een stap terug. In het voorjaar van 2016 raakte bekend dat ze naar Gent zou verhuizen en haar ontslag als raadslid indiende. Op de kartellijst N-VA&Open VLD werd ze vervangen door Joke Parmentier (N-VA), die van de OCMW-raad overkwam.

Enkele maanden later – in mei 2016 – lekte uit dat Open VLD-schepen Bart Biebuyck zijn schepenmandaat inruilde voor een Europese topjob. De man die zich later bij de nieuwe politieke beweging Iedereen Tielt aansloot, werd hoofd van een Europese instelling die zich bezighoudt met het uitrollen van waterstoftechnologie op het continent. Een instelling waarin tientallen bedrijven en politici zetelen. Bart Biebuyck nam ontslag als schepen en werd opgevolgd door Grietje Goossens, die niet alleen gemeenteraadslid maar ook onmiddellijk schepen werd. Ze nam de bevoegdheden van Bart Biebuyck over. Mieke Hoste volgde dan weer Grietje Goossens als voorzitter van Open VLD op.

Iedereen Tielt

En dan de laatste grote wissel in het schepencollege: zoals overeengekomen binnen het kartel SP.A-Groen stopte Margot Baekelandt eind december 2016 als schepen en liet ze haar mandaat over aan Robben Huyghelier, zoon van de bekende Aarseelse politicus Stefaan Huyghelier zaliger. Robben nam in het schepencollege de bevoegdheden van Margot – onder meer Jeugd en Groen – over. Margot Baekelandt ging daarna weer als gewoon raadslid zetelen.

De Tieltse gemeenteraad, vastgelegd in maart 2017.
De Tieltse gemeenteraad, vastgelegd in maart 2017.© Foto a-RN

Later scheurden enkele Open VLD’ers zich af en stichtten de nieuwe partij Iedereen Tielt, maar dat had geen directe invloed op de samenstelling van het schepencollege of van de gemeenteraad.

Op vandaag zetelen volgende 25 raadsleden in de gemeenteraad van Tielt: Burgemeester Els De Rammelaere (N-VA), de schepenen Simon Bekaert (SP.A), Veerle Vervaeke (Open VLD), Guido Mehuys (SP.A), Grietje Goossens (Iedereen Tielt), Robben Huyghelier (SP.A), Margot Baekelandt (SP.A), Roos Tack (CD&V), Vincent Byttebier (CD&V), Mia Callewaert (N-VA), Christophe Capoen (CD&V), Klaas Carrette (CD&V), Hilde Decoene (CD&V), Roza Dedeurwaerder (CD&V), Marie-Christine Dehaemers (CD&V), Henk Mauws (N-VA), Joke Parmentier (N-VA), Nancy Ottevaere (CD&V), Johny Van Hollebeke (SP.A), Joris Vande Vyvere (CD&V), Luc Vannieuwenhuyze (CD&V), Vic Verbrugge (SP.A), Hedwig Verdoodt (CD&V), Lieve Vandevelde (CD&V) en Patrick Wauters (N-VA).

Pascale Baert (Iedereen Tielt) is OCMW-voorzitter en toegevoegd aan het college van burgemeester en schepenen, maar geen gemeenteraadslid. De opvolgers die in de gemeenteraad zijn gekomen, staan cursief.