Sticker ‘Geen linkse rat in onze stad’choqueert SP.A Torhout

De intussen verwijderde sticker 'Geen linkse rat in onze stad' hing duidelijk zichtbaar aan een paal op de hoek van de Aartrijkestraat met de 's Gravenwinkelstraat, vlakbij het wzc Sint-Augustinus. De kans dat hij gericht was tegen SP.A-schepen Paul Dieryckx is aanzienlijk. (foto JS)
Johan Sabbe

De sticker werd intussen door de politie verwijderd, maar hij hing vorige vrijdag nog goed in zicht aan een paal vlakbij het woonzorgcentrum Sint-Augustinus: ‘Geen linkse rat in onze stad’. Dat die boodschap gericht was tegen Paul Dieryckx, de eerste Torhoutse socialistische schepen in 36 jaar, is niet zeker, maar wel waarschijnlijk. Eerst overwoog de politicus om bij de politie klacht tegen onbekenden neer te leggen, maar uiteindelijk deed hij dat niet. Hoe dan ook reageert zijn partij SP.A gechoqueerd: “Respect voor elkaars mening is voor ons een fundamentele waarde. Wij willen verbinden en zeker geen tweedracht zaaien.”

De bewuste sticker is net als die met de aanverwante slogan Linkse ratten, rol uw matten te koop op de website van Schild & Vrienden, de vereniging opgericht door boegbeeld Dries Van Langenhove. 50 stuks voor 4 euro. Wat uiteraard niet automatisch betekent dat er een rechtstreekse link bestaat tussen de genoemde extreemrechtse Vlaams-nationalistische jongerenbeweging en de in Torhout geplakte linkse rat-boodschap. De sticker was aangebracht op een paal op de hoek van de Aartrijkestraat met de ‘s Gravenwinkelstraat.

Over de partijgrenzen heen

Paul Dieryckx is de komende vier jaar schepen voor SP.A binnen de bestuurscoalitie met CD&V. De enige socialist in een College van Burgemeester en Schepenen dat voor de rest enkel uit CD&V’ers bestaat. Hij schrok niet weinig toen hij door een partijgenoot op de hoogte werd gebracht van de sticker nabij het woonzorgcentrum.

“Mijn eerste reactie was er ene van afschuw”, zegt hij. “Ik ben ter plaatse geweest en was in alle eerlijkheid écht van de kaart toen ik de boodschap zag die was aangebracht. Zo oneerlijk en zo haatdragend. Weet dat ik als sociaaldemocraat momenteel hard werk over de partijgrenzen heen en dit voor álle inwoners van onze stad.”

Paul Dieryckx (vooraan tweede van links op de foto) is de enige socialist in het College van Burgemeester en Schepenen, dat voor de rest enkel uit leden van CD&V bestaat.
Paul Dieryckx (vooraan tweede van links op de foto) is de enige socialist in het College van Burgemeester en Schepenen, dat voor de rest enkel uit leden van CD&V bestaat.© foto JS

“Ik wou de kwestie niet zomaar laten passeren en had het voornemen om klacht tegen onbekenden neer te leggen. Sowieso lichtte ik het bestuur van onze SP.A-afdeling in om van gedachten te wisselen over deze frontale aanval van één of meerdere mensen zonder respect voor de mening van een ander. Want al bestaat toeval natuurlijk wel, dit leek een gerichte actie te zijn tegen de socialistische bijdrage aan het Torhoutse beleid. Ik ben de eerste schepen voor onze partij in de voorbije 36 jaar.”

Uiteindelijk besloten Paul en SP.A om toch geen klacht neer te leggen, omdat er niets bewezen kon worden en eventuele vermoedens in de richting van mogelijke daders al bij al niet hard te maken vielen.

Net als in de late jaren 1930

Femke Verhoye (35), sinds Nieuwjaar de nieuwe voorzitter van SP.A Torhout, tilt erg zwaar aan het incident. Ze gelooft niet dat de sticker zomaar is komen aanwaaien, los van de Torhoutse politieke situatie. De slogan Geen linkse rat in onze stad lijkt een weloverwogen en gerichte aanval te zijn.

“Met onze partij willen we verbinden en zeker niet bijdragen aan de polarisering van de samenleving”, zegt Femke. “Vandaar dat we fel reageren tegen deze daad van agressie. Het aanbrengen van een sticker met zulke slogan is duidelijk aanzetten tot haat en discriminatie, wat een zwaar misdrijf is. Het is net alsof de late jaren 1930 terug van weggeweest zijn en dit dan nog in onze geliefde, warme stad Torhout. Deze haatactie vertoont eenzelfde geweldstructuur als in de jaren net vóór het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Dergelijke stickers doen ons als mens pijn. Net alsof een van de vreselijkste hoofdstukken uit de geschiedenis plots helemaal vergeten is. Hier worden we heel erg door aangegrepen.”

Nieuwe SP.A-voorzitter Femke Verhoye (35):
Nieuwe SP.A-voorzitter Femke Verhoye (35): “Zo’n sticker doet ons als mens pijn.”© foto JS

Femke vindt dat de polarisering in onze samenleving al enige tijd aan het toenemen is: het versterken van de tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen en hun opvattingen. “Dat is zonder meer gevaarlijk”, zegt ze. “We geloven er niettemin in dat de tendens kan worden omgebogen door een goed sociaal beleid te voeren. Met de plaatselijke SP.A proberen we ons dagdagelijks in te zetten voor alle Torhoutenaren, jong en oud, rechts of links. We kiezen ervoor om in dialoog te treden en bruggen te bouwen, ook al staan bepaalde mensen soms heel frontaal tegenover elkaar. Respect voor elkaars mening is voor ons een fundamentele waarde. We vragen ons af wat de motieven zijn van wie energie, tijd en kosten spendeert aan het voeren van een dergelijke discriminerende stickeractie. Een actie die totaal niet bijdraagt aan de plaatselijke samenleving, wel integendeel.”

Samenleving met een hart

Femke wil een positieve boodschap uitdragen. “Elke Torhoutenaar is bij ons welkom met zijn vragen en/of bezorgdheden. We willen heel graag naar ieders mening luisteren. Alleen op die manier kunnen we voortbouwen aan onze stad. We kiezen voluit voor een samenleving met een hart. We willen mee bijdragen aan een warme, levende stad, die goed is voor iedereen.”

De sticker werd intussen door de politie verwijderd. SP.A hoopt samen met elke weldenkende mens dat daarmee de zaak afgesloten is. “Van mening verschillen, mag uiteraard, maar respect is de basis”, klinkt het.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.