Steven Vanackere wordt CD&V-fractieleider, Sabine de Bethune bureaulid

Redactie KW

Steven Vanackere wordt de fractieleider van CD&V in de Senaat. Sabine de Bethune wordt lid van het bureau van de Senaat.

Zo is donderdagmiddag door de CD&V-fractie beslist. Vanackere was federaal en Vlaams minister en stond op 25 mei op de derde (strijd)plaats op de Europese lijst, waar hij het nipt moest afleggen tegen Europees commissaris Karel De Gucht, die de Open VLD-lijst duwde en nipt de laatste Vlaamse zetel in de wacht sleepte.

Aan Vlaamse zijde krijgt Vanackere als fractieleider voorlopig het gezelschap van Annick De Ridder, die de N-VA-fractie zal voorzitten, en Bert Anciaux, die de sp.a-fractie blijft leiden. Open VLD beslist in de loop van volgende week.

Intussen blijft het de vraag wie Senaatsvoorzitter wordt. Volgens het reglement moet de voorzitter lid zijn van het bureau en moet hij een absolute meerderheid achter zich krijgen. Achter de schermen zal de komende dagen druk overlegd worden. “We moeten alvast een schouwspel zoals in de Kamer vermijden”, zei een vooraanstaand senator.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.