Steve Vanneste woont in Marke, maar baat een zaak uit in Ieper. Vrijdagochtend kreeg de politie van Ieper de melding binnen van een ongeval. "We kregen een oproep dat een bestelwagen ergens een boompje had omver gereden in de Boomgaardstraat", klinkt het bij de politie. "Een van onze mensen heeft een dergelijk voertuig opgemerkt, erachter gereden en kunnen doen stoppen aan het rondpunt van de Maloulaan en de Haiglaan."

Overmeesteren

"Daar is het een beetje geëscaleerd en hebben ze de betrokkene noodzakelijkerwijze moeten arresteren", aldus hoofdcommissaris Aeck. De bestuurder testte positief op alcohol en drugs. Hij was weerspannig en maakte racistische opmerkingen aan het adres van de politie, die genoodzaakt was om hem in de boeien te slaan Agenten moesten hem overmeesteren. "De betrokkene had iets te veel gedronken en werd overgebracht naar het politiekantoor. Het is pas om 9.50 uur dat we de oproep binnenkregen", aldus nog de commissaris.

Het parket van Ieper zal Steve Vanneste dagvaarden in snelrecht voor weerspannigheid, smaad aan politie en racisme. Dat laatste weegt het zwaarste door, daarvoor kan hij in theorie tussen 1 maand en 1 jaar krijgen en boete van 50 tot 1.000 euro. De zaak komt voor op 15 oktober.

Het is niet het eerste incident waarbij de man betrokken is. Eind vorig jaar achtervolgde hij twee mannen waarmee hij op café in een conflict was verwikkeld. Een van die mannen beweert dat hij hen probeerde omver te rijden, later deze maand moet duidelijk worden of hij daarvoor wordt vervolgd.

Filmpje

Vlaams Belang Kortrijk had de Markenaar oorspronkelijk de derde plaats toegewezen, maar na een hevige ruzie aan een nachtwinkel - die gefilmd werd en waarin hij racistische uitlatingen deed - stelde hij uiteindelijk zijn mandaat ter beschikking.

Deze week besliste de partij om Steve Vanneste dan toch een plek te geven op de lijst. "Ik heb spijt van de woorden die ik een paar maanden geleden zei", verklaarde Steve Vanneste. "Sinds 2015 werd mijn wagen al meermaals beschadigd, werd dat mijn brievenbus gevuld met vuilnis... Mijn vriendin werd zelfs als uitgescholden voor 'hoer'. Dat praat mijn gedrag uiteraard niet goed, maar het verklaart wel mijn woede-uitbarsting..."

Geen derde kans

Vlaams Belang Kortrijk besliste intussen om Steve Vanneste te schrappen als kandidaat voor de verkiezingen én uit de partij te zetten. "We hebben hem een tweede kans gegeven, een derde komt er niet", aldus lijsttrekker Wouter Vermeersch, die aangeslagen is door de feiten. "We zijn nu bezig met alle documenten aan te passen, want morgen moet de lijst worden ingediend."

(AXV/TOGH)