Steve Vandenberghe zal John Crombez opvolgen in het Vlaams parlement

© Foto EFO
Redactie KW

Steve Vandenberghe (44) is burgemeester van Bredene. Hij was vorig jaar in het Vlaams parlement al eens twee maanden opvolger voor John Crombez, toen die nog zijn termijn uitdeed in de ontslagnemende federale regering.

John Crombez had een paar maanden geleden al gezegd dat hij zou opstappen uit het Vlaams Parlement als hij nationaal SP.A-voorzitter zou worden. Nu is het dus zover. Daar waar Steve Vandenberghe zich dadelijk na het nieuws van de verkiezing van John Crombez nog op de vlakte hield, bevestigde hij vanmorgen aan onze redactie dat de opvolging nu zeker is. “Hoe en wanneer de wissel precies wordt voltrokken, is uiteraard een zaak die John Crombez zelf zal beslissen”, stelt hij.

Met de verkiezingen van 2014 stond Steve Vandenberghe eerste opvolger op de lijst van SP.A. Hij behaalde daar meer dan 8.300 voorkeurstemmen. In eigen gemeente is hij erg populair, en staat hij aan het hoofd van een SP.A-schepencollege dat de absolute meerderheid heeft. Beroepshalve is hij directeur van basisschool De Zandlopertjes.

Decumul

Nu hij Vlaams parlementslid wordt, zal hij deze laatste functie allicht moeten doorgeven, maar hij wil zijn nieuwe parlementaire mandaat wél blijven combineren met het burgemeesterschap. In hoeverre hij dat in de toekomst nog zal kunnen blijven doen, zal afhangen van hoe ver de partij zal willen gaan in de plannen tot decumul die John Crombez al opperde. Tussen droom en daad zal in West-Vlaanderen alvast een grote weg af te leggen zijn, want naast Steve Vandenberghe is ook Vlaams parlementslid Renaat Landuyt burgemeester, van Brugge.

Op federaal niveau zijn of worden zelfs alle drie de West-Vlaamse SP.A-Kamerleden burgemeester : Alain Top in Harelbeke, Ann Vanheste in de Panne en Johan Vande Lanotte (binnenkort) in Oostende.

(JRE)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.