Sterrenchef Stéphane Buyens gaat in de politiek en start de ‘War on De Panne’

ACT!E-kandidaten met vlnr. lijsttrekker Wim Janssens, Stéphane Buyens, Jochen Raymaekers en Marc Hauspie © MVP
Redactie KW

“Ik hoop vooral extra power te kunnen geven om dat logge, lelijke slagschip dat nu bestuurd wordt in De Panne, te torpederen”, aldus de chef.

Met een figuur als Stéphane Buyens, chef van tweesterrenrestaurant Le Fox, televisiemaker en voorzitter van de 33 Meesterkoks van België, haalt de nieuwe liberale partij ACT!E meteen een kandidaat van formaat binnen om naar de gemeenteraadsverkiezingen te trekken.

“Ik ben geboren en getogen Pannenaar, en het politieke engagement heb ik met de paplepel ingegoten gekregen” zegt Stéphane Buyens (58). “Ik stam uit een rasechte blauwe familie, want mijn moeder stond ooit op de lijst van de PVV. Ik hoop vooral extra power te kunnen geven om dat logge, lelijke slagschip dat nu bestuurd wordt in De Panne, te torpederen. Maar ik ga niet als Don Quichote de molens van onkunde aanvallen: dat doen we samen met een team dat een combinatie is van jong nieuw bloed met durf en visie en de ervaring van vaste waarden in het politieke landschap. Het is hoog tijd dat we de bakens proberen te verzetten, want ‘Der Untergang’ is niet zo ver weg! Ik wil niet bij de pakken blijven zitten en mijn frustraties opkroppen! Ik kan niet langer met lede ogen aanzien hoe in de mooiste gemeente van de Westkust alles blijft stilstaan, terwijl naast ons alles groeit en bloeit! Nu is voor mij het moment gekomen om te proberen hier iets aan te doen. Lukt het niet? Dan heb ik het toch geprobeerd, liever dan dood te gaan in de wetenschap dat ik niets heb geprobeerd. Het ontbreekt in De Panne/Adinkerke aan visie, oog voor detail, afwerking, modern urban thinking. De burgers klagen erover dat ze geen inspraak hebben… Dertig jaar geleden was De Panne de meest elegante gemeente van de Westkust, het mekka van creativiteit en ontwikkeling, en De Panne ging vooruit! De onkunde van het huidige beleid is schrijnend als je ziet dat er nog niks is gerealiseerd over zaken die we meer dan 10 jaar geleden al hebben aangekaart. Maar, om het in keukenjargon te zeggen: als je blijft draaien in de mousseline en hij komt niet naar boven, dan ben je een klungelaar! Ik heb niet de wijsheid in pacht, maar ik weet wat ik kan… en nog beter wat ik niet kan. En ik ben niet bang om confrontaties aan te gaan!”

Ik kan niet langer met lede ogen aanzien hoe in de mooiste gemeente van de Westkust alles blijft stilstaan

Lijsttrekker Wim Janssens: “Stéphane wil actief meedenken en meewerken aan ons programma ook wanneer het misschien niet 100 % zijn dada is of aan zijn beroep is gelinkt, zoals milieu bijvoorbeeld. We weten alvast waarop we zullen focussen. ACT!E heeft via een enquête honderden Pannenaren bevraagd en daarop is uitgebreid gereageerd. Samengevat komt het hierop neer: de mensen vinden dat ze geen inspraak krijgen, ze betreuren de leegstand en vinden dat de lokale economie dringend moet gestimuleerd worden. Ook het mobiliteitsprobleem moet aangepakt en het imago blinkt niet.”

Dat bevestigt ook Jochen Raymaekers: “Er zijn genoeg mensen die willen investeren, die een huis of appartement willen kopen of een zaak willen starten, maar de ondersteuning vanuit de gemeente is onvoldoende. Als je als gemeentebestuur zoveel informatie krijgt, maar je stuurt de boot niet, dan blijf je gewoon rondjes varen. Investeren in onze toekomst doe je niet door geld te pompen in een duur jukeboxmuseum… Als we luisteren naar onze bevolking, dan horen we dat er veel vragen zijn over de heraanleg van de markt, de zeedijk, de verkeersveiligheid in Adinkerke… We moeten onze mensen betrekken bij ons beleid!”

Stéphane pikt in: “Ik zie heel weinig cohesie in het verhaal van De Panne. De gemeente heeft maar één industrie, en dat is toerisme. Maar in het gemeentebestuur wordt er aan te veel verschillende lakens getrokken. Er moeten duidelijke lijnen worden uitgestippeld en doordachte beslissingen worden genomen door de juiste mensen. Nu is de gemeente een typisch voorbeeld van de architect die aan een huis begint door eerst de garage te bouwen, maar dan jarenlang op een sinaasappelkist naar zijn tv moet kijken. We moeten starten met een vernieuwend, fris verhaal waarbij De Panne een toekomst biedt voor zowel de jonge als de oudere generatie. We willen geen gebroken potten lijmen, want de lelijke barsten blijf je zien. Onze gemeente heeft alles om de parel van de Westkust te worden, maar de parel moeten we nog slijpen! De Panne moet weer sexy worden!”

(MVP)