Op 14 oktober zette Stéphane Buyens zijn eerste politieke stappen. Hij stond op de lijst van de liberale beweging ACTIE en met succes. Op 2 januari wordt hij schepen. De chef krijgt sowieso de bevoegdheden Lokale Economie en Horeca. "Maar ik zal voor nog meer zaken bevoegd zijn hoor", weet hij. "Hoogstwaarschijnlijk ook Milieu, Sport en Parkeerbeleid. Dat laatste is wel mijn dada. De laatste jaren was het parkeerbeleid in De Panne ondermaats, dat staat vast."
...

Op 14 oktober zette Stéphane Buyens zijn eerste politieke stappen. Hij stond op de lijst van de liberale beweging ACTIE en met succes. Op 2 januari wordt hij schepen. De chef krijgt sowieso de bevoegdheden Lokale Economie en Horeca. "Maar ik zal voor nog meer zaken bevoegd zijn hoor", weet hij. "Hoogstwaarschijnlijk ook Milieu, Sport en Parkeerbeleid. Dat laatste is wel mijn dada. De laatste jaren was het parkeerbeleid in De Panne ondermaats, dat staat vast."Dat hij zowel schepen als chef-kok zal zijn, daar ziet Buyens weinig problemen in. "In de keuken zal ik mijn koksvest dragen en aan de schepenbureau een deftige colbert. Nee, ik zie geen moeilijkheden. Anders zou ik er natuurlijk ook niet voor gekozen hebben. Ik heb een vrij sterk team. Mijn jongste zoon is recent in de zaak gestapt, en mijn madame kent de klappen van de zweep beter dan wie dan ook. Zij zorgen er mee voor dat ik de ruimte krijg die ik nodig heb. Daarbij krijg ik ook zeer goed advies van enkele vrienden. De ketting is zo sterk als de zwakste schakel hé.""Nee, ik begin er met veel goesting aan", gaat hij verder. "Goesting is dan ook de sleutel van passie", klinkt het. Stéphane Buyens heeft dan wel jaren ervaring achter het fornuis, een schepenambt is voor hem nog helemaal nieuw. "Ik vind het best wel spannend allemaal. Kijk, een gemeentebestuur is natuurlijk niet zo simpel. Als ik in mijn restaurant een vork wil verleggen van links naar rechts, wel, dan doe ik dat gewoon. Als schepen kan ik dat niet zomaar doen hé. Maar ik ben in de politiek gestapt omdat ik een visie had, ik actie wilde ondernemen. Het kon niet blijven duren zoals het was. Het is een boeiende uitdaging."Last but not least heeft Buyens natuurlijk nog een standaard hoog te houden: die van Michelinchef in Le Fox. Zijn restaurant blijft in de recente gids de twee sterren behouden die al jaren naast de naam pronken. "Een Michelinster is niet zo evident", zegt hij. "Sommige mensen denken dat je een ster zomaar uit de lucht kan plukken, zien het als een promotie. Nee, je moet een hele hoop doen om er te raken. De restaurants die vandaag een ster hebben, dat vind ik een juiste weergave van de realiteit. Met Carcasse in Sint-Idesbald, M-bistro in Nieuwpoort en natuurlijk Le Fox zijn we goed bezig aan de Westkust. Voor de rest is er niet zoveel sterwaardig", geeft Buyens tot slot mee.