Stemproblemen Roeselare. Burgemeester Martens: “Dit is een schande. Ik verwacht beter materiaal en betere service”

In Roeselare kan er vandaag voor het eerst elektronisch gestemd worden en dat verliep niet van een leien dakje. Zo waren er opstartproblemen in bureau 20, dat is in de muziekacademie bij De Spil. Ook in de Expo Hallen waren er in bureau 31 enkele technische problemen waardoor er pas even voor 10 uur gestemd kon worden. Ook in Beitem, Beveren én Rumbeke liep het elektronisch stemmen niet zoals gepland. Burgemeester Martens reageerde al ontstemd via Twitter.

© STEFAAN BEEL

Marc Vanderheere van het hoofdbureau bevestigt dat er opstartproblemen waren, maar die zouden rond 10 uur opgelost zijn. Er stonden ondertussen al heel wat mensen aan te schuiven. Die hadden de keuze tussen een kruisje voor aanwezigheid of later nog eens terugkeren.

In de Expo Hallen waren er enkele technische problemen met de scanner, ook die zijn ondertussen opgelost. In Rumbeke waren er problemen in lokalen 47 en 49, daar werkte slechts een beperkt deel van de computers met lange wachtrijen als gevolg. Ook op andere plaatsen worden vertragingen gemeld.

In Beitem

In de stemlokalen 52 en 53 in Beitem lieten de stemcomputers het zondagvoormiddag met de regelmaat van een klok afweten. Op een gegeven ogenblik werkten in bureau 52 slechts 2 van de 5 toestellen. Dat betekende een lange rij stemmers, die gemiddeld een half uur geduld moesten opbrengen.

Ter plekke kon niet onmiddellijk worden ingegrepen om de computers weer aan de praat te krijgen. De voorzitter van het stembureau verwittigde een technicus. Het duurde een tijdje voor hij ter plaatse was om het euvel te herstellen.

Anderzijds was de rol papier van een van de computers opgebruikt. Niemand in het bureau beschikte over een sleutel om het toestel te openen en een nieuwe rol te plaatsen. Ook voor dit ongemak moest de verantwoordelijke van elders worden opgetrommeld.

De burgemeester reageert alvast veelzeggend op Twitter: “Dit is een schande. Ik verwacht beter materiaal en betere service.”

Ondertussen is de toestand genormaliseerd en zal iedereen z’n stem tegen 15 uur kunnen uitbrengen. De uitslag wordt dan iets na vier uur verwacht.

(TD/JPT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.