Stembureaus in WZC Andante zorgen voor verbazing

Redactie KW

Een aantal weken terug meldde het stadsbestuur dat er bij de verkiezingen in mei twee stembureaus in WZC Andante zullen ondergebracht worden. “Eigenaardig” vinden zowel Philippe Mingels (Groen) als Caroline Bonte-Vanraes (CD&V). Waarom kan nu wel wat bij de voorbije gemeenteraadsverkiezingen werd weggewuifd?

Schepen Herman Ponnet (SP.A) bevestigt dat deze vraag al langer werd gesteld door de ouderenadviesraad.”Het is een pilootproject. Stembureau 16 en 17, tot voor kort gevestigd op ons dorp, zullen naar Andante gebracht worden.”

“Het klopt inderdaad dat dit een oude vraag is”, zegt raadslid Bonte-Vanraes. “Het voorstel werd me als schepen geformuleerd door de ouderenadviesraad. Ik was er helemaal voor gevonden. Toen ik het voorstelde op het college lag Open VLD dwars. De vroegere OCMW-voorzitter Renaat Vandenbulcke (N-VA) leek de vraag genegen, maar drong niet aan. Dus legde ik me daar ook bij neer. Het niet uitgesproken argument zou zijn dat hierdoor CD&V stemmen zou winnen. Op Facebook stond er zelfs te lezen “de kaloten zullen zieltjes winnen”.

Rallyteam 8930

“Wat we nu zien gebeuren, en dit niet voor het eerst, is dat de Open VLD en N-VA een gezwinde ommezwaai maken ten opzichte van de vorige legislatuur”, komt raadslid Bonte-Vanraes op dreef. “Team8930 doet me denken aan een rallyteam. De piloot zit aan het stuur maar het is de copiloot die zegt waarheen er gereden wordt. Dat is naar links. Op de achterbank rijdt de derde partner mee die stilletjes aan ziek wordt door het hobbelige parcours. Desalniettemin wens ik schepen Ponnet te bedanken dat hij dit voorstel heeft ondersteund.”

“Ik blijf me toch ook afvragen wat er in de afgelopen maanden veranderd is”, vraagt Philippe Mingels zich af. “Ideeën die in de vorige legislatuur zo goed als belachelijk werden gevonden, vinden nu opeens ingang. Ik citeer even de bewoordingen waarmee het vorige bestuur dit voorstel, dat ik herhaaldelijk op de gemeenteraad bracht, afwimpelde: ‘het idee is niet relevant, het heeft geen enkele meerwaarde, Andante ligt net naast bestaande kiesbureaus, we willen dit tegelijkertijd ook in Lauwe doorvoeren….’

“Wat ik toen zei blijkt nu bewaarheid: dit waren allemaal drogredenen. Waarom nu opeens dan wel? Het lijkt erop dat het schepencollege zich afvraagt: wat gaan we nu eens goedkeuren?”

(SLW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.