Stefanie Demeyer legt eed af als schepen in Kortrijk, nieuwe collega’s volgen mee online

Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Stefanie Demeyer maakt voortaan deel uit van het schepencollege van Kortrijk. Ze vervangt Ruth Vandenberghe die vorige week als waarnemend burgemeester werd aangeduid omdat Vincent Van Quickenborne federaal minister van Justitie en Noordzee werd. Maandagavond mocht ze de eed afleggen in het bureau van de burgemeester. Haar nieuwe collega’s konden alles digitaal volgen.

Vrouwen aan de macht in Kortrijk. Naast een vrouwelijke gemeenteraadsvoorzitter en waarnemend burgemeester kwam er maandagavond met Stefanie Demeyer (Team Burgemeester) nog een vrouw bij in het schepencollege van Kortrijk. Ruth Vandenberghe werd immers waarnemend burgemeester nadat Vincent Van Quickenborne federaal minister van Justitie en Noordzee werd. Helga Kints mocht enkele minuten daarvoor al de eed afleggen als gemeenteraadsvoorzitter.

Met mondmasker

Omdat de gemeenteraad sinds deze maand weer digitaal doorgaat, en niet meer in evenementenhal Depart, was het even zoeken hoe de eedaflegging georganiseerd kon worden. Uiteindelijk mocht Stefanie aantreden in het nieuwe bureau van waarnemend burgemeester Vandenberghe. Met mondmasker en de nodige afstand, beloofde ze haar mandaat trouw na te leven.

Haar benoeming was voor veel leden van de oppositie de gelegenheid om zich nog eens uit te spreken over het vertrek van burgemeester Van Quickenborne. Die overigens wel aanwezig was in de gemeenteraad. “In eerste instantie wil ik hem feliciteren met zijn benoeming. Het is natuurlijk jammer dat je de stad die je zo graag ziet, en die je nooit zou verlaten, nu toch achter je laat. Voor sommige mensen geeft dat natuurlijk weinig vertrouwen”, aldus fractieleider Hannelore Vanhoenacker (CD&V).

“Maar goed, u verlaat de stad voor een groter werk, maar u laat haar wel in goede handen achter. We hopen dat Kortrijk toch in jouw bovenste schuif blijft liggen. Veel succes!” Ook Stefanie kon op een felicitatie rekenen.

Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) wenste Van Quickenborne ook veel succes. Al zat daar wel een scherp randje aan. Hij wees de kersverse minister van Justitie op wat hij de corruptie van justitie noemt. Ook straffeloosheid en druggebruik kwamen aan bod in zijn tussenkomst.

Deelgemeenten

Stefanie neemt de bevoegdheden Bevolking, Burgerzaken, Administratieve Vereenvoudiging, Deelgemeenten, Ontmoetingscentra en Vrijwilligers over van Ruth. Schepen Arne Vandendriessche neemt dan weer Digitale Transformatie over. Een bevoegdheid die vroeger bij Vincent Van Quickenborne zat, maar die Vandendriessche als zaakvoerder van Signpost, op het lijf geschreven is.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 haalde Stefanie 1.870 voorkeurstemmen. Dat zijn er vijftien minder dan lijstduwer en voormalig schepen Koen Byttebier. Maar die bedankte echter vriendelijk voor het schepenambt. “Ik vind het belangrijk om jonge mensen kansen te geven. Je leert veel in zo’n job. Daarom maakte ik in 2016 ook al plaats voor Arne Vandendriessche en hij doet dat uitstekend. Ik ben ervan overtuigd dat Stefanie dat even goed zal doen”, klinkt het.

Werk in de zorg

Stefanie Demeyer (47) uit Bissegem is al jaren mede-zaakvoerster van Slotenmaker Thery in Heule. Met de coronacrisis kriebelde het echter om zich terug in te zetten in de zorg. Sinds juni werkt ze dan ook opnieuw als zorgkundige in het woonzorgcentrum Heilig Hart in Kortrijk. De nieuwe schepen is ook altijd heel actief geweest in het verenigingsleven, in verschillende verenigingen in Bissegem zoals het OC en Bissegem Feest en ook als bestuurslid van Unizo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier