Stefanie Demeyer is nieuwe schepen in Kortrijk

Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Stefanie Demeyer maakt voortaan deel uit van het schepencollege van Kortrijk. Ze vervangt Ruth Vandenberghe die vorige week als waarnemend burgemeester werd aangeduid omdat Vincent Van Quickenborne federaal minister van Justitie en Noordzee werd.

Vrouwen aan de macht in Kortrijk. Naast een vrouwelijke gemeenteraadsvoorzitter en waarnemend burgemeester komt er met Stefanie Demeyer (Team Burgemeester) nog een vrouw bij in het schepencollege van Kortrijk. Ruth Vandenberghe werd immers waarnemend burgemeester nadat Vincent Van Quickenborne federaal minister van Justitie en Noordzee werd. Helga Kints maakte kort daarna bekend dat ze zou aantreden als gemeenteraadsvoorzitter.

Vijftien stemmen te kort

Aangezien Ruth Vandenberghe waarnemend burgemeester werd, is er een nieuwe schepen vanuit de fractie Team Burgemeester nodig om het college van burgemeester en schepenen weer te vervolledigen. Dat is Stefanie Demeyer. Stefanie neemt de bevoegdheden Bevolking, Burgerzaken, Administratieve Vereenvoudiging, Deelgemeenten, Ontmoetingscentra en Vrijwilligers over van Ruth.

Schepen Arne Vandendriessche neemt dan weer Digitale Transformatie over. Een bevoegdheid die vroeger bij Vincent Van Quickenborne zat, maar die Vandendriessche als zaakvoerder van Signpost, op het lijf geschreven is.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 haalde Stefanie 1.870 voorkeurstemmen. Dat zijn er vijftien minder dan lijstduwer en voormalig schepen Koen Byttebier. Maar die bedankte echter vriendelijk voor het schepenambt. “Ik vind het belangrijk om jonge mensen kansen te geven. Je leert veel in zo’n job. Daarom maakte ik in 2016 ook al plaats voor Arne Vandendriessche en hij doet dat uitstekend. Ik ben ervan overtuigd dat Stefanie dat even goed zal doen”, klinkt het.

Stefanie Demeyer (47) uit Bissegem is al jaren mede-zaakvoerster van Slotenmaker Thery in Heule. Met de coronacrisis kriebelde het echter om zich terug in te zetten in de zorg. Sinds juni werkt ze dan ook opnieuw als zorgkundige in het woonzorgcentrum Heilig Hart in Kortrijk. De nieuwe schepen is ook altijd heel actief geweest in het verenigingsleven, in verschillende verenigingen in Bissegem zoals het OC en Bissegem Feest en ook als bestuurslid van Unizo.

Overweldigend

Stefanie verving in 2013 al eens tijdelijk Eline Brugman als raadslid voor Open VLD. In 2016 wordt die vervanging permanent. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 stond ze op plaats vijf op de lijst van Team Burgemeester. “Het is toch allemaal wat overweldigend”, vertelt ze. “Ergens weet je dat het kan gebeuren, maar als je dan echt de vraag krijgt, is het toch eventjes naar adem happen. Veel tijd om na te denken had ik niet. Dus ik heb de kans met beide handen gegrepen. Ik heb mijn taak als gemeenteraadslid altijd heel graag gedaan. Ik ga graag om met mensen, ik luister naar hen en haal er veel voldoening uit wanneer ik iets voor hen kan doen.”

“Als schepen zal ik nog meer kunnen bijdragen aan mijn stad. En aan de deelgemeenten. Ik woon in Bissegem en werkte in Heule. De deelgemeenten liggen mij nauw aan het hart en zullen mijn volle aandacht krijgen. Maar ik zal voor iedere Kortrijkzaan het beste van mezelf geven. Ik zal mij natuurlijk moeten inwerken in de vele dossiers, maar ik schuw het harde werk niet. Als onderneemster zit dat in mijn bloed.”

Eeuw van de vrouw

Ruth Vandenberghe, waarnemend burgemeester is tevreden met nog een vrouw in het schepencollege. “Ik begrijp hoe Stefanie zich voelt. Vorige week stond ik ook in haar schoenen. De gebeurtenissen van de voorbije week waren onverwacht. Er verandert veel op korte termijn. Dat kan overweldigend zijn. Maar ze is goed omringd. Ik heb de voorbije twee jaar in haar domeinen gewerkt dus ik kan het weten. Ik heb alle vertrouwen in de kwaliteiten van Stefanie, die de voorbije jaren als raadslid al actief heeft meegewerkt aan het bestuur van onze stad.”

“Ik ben ook trots dat opnieuw een vrouw uit onze partij naar voren treedt. We hebben een vrouwelijke burgemeester, de eerste uit de geschiedenis van onze stad. Met mezelf, Stefanie, Wout en Arne hebben we twee vrouwelijke en twee mannelijke vertegenwoordigers in het schepencollege. We hebben een vrouwelijke gemeenteraadsvoorzitter… Er worden boeken geschreven over de ‘Eeuw van de vrouw’. Hier in Kortrijk maken we dat ook waar.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier