Stefaan Sintobin: “West-Vlaamse trofeeën? Bijna alles is beslist beleid”

© belga
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Vlaams Belang is niet onder de indruk van het regeerakkoord en vindt dat West-Vlaanderen karig bedeeld is op het vlak van ministers.

Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) begrijpt niet dat West-Vlaamse kopstukken spreken over West-Vlaamse trofeeën. “Van al de punten waar Hilde Crevits, Bert Maertens en anderen mee pochen is voor 80 procent beslist beleid”, zegt Stefaan Sintobin, die in mei nog Vlaams lijsttrekker was. “Ik denk aan de nieuwe sluis in Zeebrugge, de brug van Steenbrugge, de aansluiting van de A19 op de ring van Kortrijk… Of zelfs de N8. Dat is een dossier van 40 jaar oud en waarvoor Crevits als minister vijf jaar verantwoordelijk was. Wat ik ook mis is dat de afschaffing van de provincies er niet komt. Ik begrijp het wel: ze moeten toch nog genoeg postjes hebben om aan al die CD&V’ers te geven. Voor de rest: the proof of the pudding is in the eating. Een regeerakkoord lijkt altijd op een catalogus van 3 Suisses, waarin van alles staat voor de komende jaren. Het is nu kijken wat er allemaal van komt.”

Waar ik wel tevreden over ben, zijn de geplande investeringen in innovatie en onderwijs in West-Vlaanderen. En ook dat bij grote dossiers het algemeen belang boven dat van een individu komt. Jammer is dat niemand durft te zeggen of ook het nieuwe stadion van Club Brugge daar onder hoort.”

Karig bedeeld

Stefaan Sintobin, die als Clubsupporter woensdagmorgen in alle vroegte terugkeerde vanuit Madrid, vindt dat West-Vlaanderen karig bedeeld is op het vlak van ministers. “Waar we tijdens de vorige legislatuur de minister-president Geert Bourgeois en twee vice-ministers-presidenten Bart Tommelein en Hilde Crevits hadden, hebben we nu nog maar één West-Vlaming in de regering. Ik begrijp niet dat N-VA geen West-Vlaming minister maakt. Ze hebben hier nochtans klop gekregen. Maar dat is hun zaak. Allicht zullen ze Sander Loones op het federale niveau iets geven.”

De Bruggeling wil daarom nogmaals de hand uitreiken naar de andere partijen. “Ik wil niet provincialistisch klinken, maar als we als een sterk blok – over de partijgrenzen heen – naar Brussel gaan, zullen we meer kunnen bereiken. Zeker nu we maar één West-Vlaamse minister hebben. Ik blijf mijn hand uitsteken. Ik hoop dat ze hem nu eens aanvaarden.”

(Olivier Neese)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier