Stefaan Sintobin: “We moeten Brugge vrijwaren van islamisering”

Stefaan Sintobin. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) is de zesde van zeven Brugse lijsttrekkers die onze flitspeiling naar de kiesintenties van de Bruggelingen zélf mag invullen. KW pakte op vrijdag 22 juni uit met de resultaten van deze peiling, die door 2.070 Bruggelingen werd ingevuld.

Hoe fijn is het om in Brugge te wonen? Geef een rapportcijfer tussen 1 en 10!

“8 op 10. Ik woon graag in Brugge. Ik ben zelf afkomstig van Izegem en ben een jaar geleden verhuisd. Het is altijd mijn bedoeling geweest om naar Brugge te komen wonen op rijpere leeftijd. Mijn vrouw Sandy is een Brugse, ik heb haar moeten beloven om ooit terug te keren naar haar geboortestad. Voor haar was een verhuis naar Izegem een stap achteruit. Onze plannen zijn nu enkel wat vervroegd, tot vreugde van mijn echtgenote, omwille van de politieke omstandigheden.”

Wat vindt u zo fijn aan het wonen in Brugge?

“Ik heb elke dag het gevoel dat ik met vakantie ben. Ik woon op Sint-Anna, een rustige buurt, op enkele minuten wandelen van de vesten. De Markt is op vijf minuten stappen, je hebt hier alles bij de hand: restaurants, winkels, cafés…”

Is er iets dat u niet fijn vindt aan Brugge?

“Het minpunt aan Brugge is dat het soms erg druk is met al die toeristen. Dat is het verhaal van de lasten en de lusten. En dan is er natuurlijk de mobiliteit en de parkeerproblematiek, een discussie die veel Bruggelingen bezighoudt. De stad palavert al jaren met De Lijn over het openbaar vervoer en zet nu zelfs als verkiezingsstunt drie dieselbusjes in die meer leeg dan vol rondrijden. In overleg met De Lijn moet er een goede oplossing komen voor de mobiliteit en het openbaar vervoer.”

“En dan is er het parkeerbeleid. Onze partij is niet tegen randparkings, maar die aan de Katelijnepoort wordt er doorgedramd zonder inspraak van de buurt, op een plek langs de al erg drukke Baron Ruzettelaan.”

“Een ander thema is het betaalbaar wonen. De prijzen in de binnenstad staan onder druk wegens de vele vakantiewoningen. Jonge mensen krijgen het moeilijk om een huis te kopen. Onze partij wil jonge gezinnen lokken naar Brugge met het voorstel om hen een geboortepremie van 500 euro te geven.”

“En tot slot zijn er de illegalen in Zeebrugge. Wij ijveren voor een gesloten asielcentrum in de kuststreek. Daarnaast moet er paal en perk gesteld worden aan de verloedering van de strandwijk: er is nood aan initiaiteven om van Zeebrugge opnieuw de leuke en gezellige badplaats van weleer te maken.”

Hoe tevreden bent u over het huidig gemeentebeleid?

“Vijf op tien.”

Wat kan beter ?

“Ik stel vast dat Renaat Landuyt niet de beste communicator is naar de bevolking toe. Hij neemt op het arrogante af beslissingen zonder te overleggen. Dat zal hem stemmen kosten en ervoor zorgen dat hij niet herverkozen wordt als burgemeester. Ik hoor van veel mensen dat ze niet overweg kunnen met zijn stijl. Hij is geen burgervader die verbindt, zoals Patrick Moenaert er wel een was. Het feit dat Renaat Landuyt op voet van oorlog leeft met Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts zorgt voor jaren stilstand in enkele grote dossiers.”

Wat zijn de belangrijkste verkiezingsthema’s voor u?

“Een betere leefbaarheid, mobiliteit en betaalbaar wonen. Er zijn maatreglen nodig om ervoor te zorgen dat Brugge in de toekomst niet geconfronteerd wordt met grootstedelijke problemen, zoals in Gent en Antwerpen, maar ook in Roeselare en Kortrijk. Voorlopig is alles nog beheersbaar, maar de islamisering dreigt. Brugge mag op dat vlak geen aantrekkingspool worden.”

Lees alle interviews met Brugse lijsttrekkers én de mening van de Bruggeling op www.kw.be/flitspeiling.