Stefaan Leterme is nieuwe voorzitter van Vlaams Belang Ieper

We zien v.l.n.r. Eric Jaeghers (regioverantwoordelijke Vlaams Belang Middenkust), Stefaan Leterme en Wouter Vermeersch op de Grote Markt van Ieper. (Foto TOGH)
We zien v.l.n.r. Eric Jaeghers (regioverantwoordelijke Vlaams Belang Middenkust), Stefaan Leterme en Wouter Vermeersch op de Grote Markt van Ieper. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert

De 39-jarige Stefaan Leterme is het nieuwe gezicht van Vlaams Belang in Ieper. De Vlaams-nationalistische partij lag op apegapen in Ieper nadat voormalig kopstuk Nancy Six samen met vier andere bestuursleden uit de partij stapte en de nieuwe partij Ieper2030 oprichtte. Leterme woont nu nog in Kortrijk, maar groeide op in Ieper en is van plan om binnenkort weer naar zijn geboortestad te verhuizen.

Nancy Six maakte op 10 april 2020 bekend dat ze uit het Vlaams Belang stapte, met in haar kielzog collega-gemeenteraadslid Saskia Dehollander en vier andere bestuursleden. Als reden gaf ze onder meer op dat er een beloofd arbeidscontract niet gekomen was. Een maand later kondigde ze de oprichting aan van haar eigen partij Ieper2030.

Sindsdien bleef het stil rond Vlaams Belang in Ieper, tot vrijdag 5 maart. Toen stelde West-Vlaams kopstuk Wouter Vermeersch van Vlaams Belang Stefaan Leterme (39) voorstelde als nieuwe voorzitter van Vlaams Belang Ieper.

Industrieel ingenieur

Leterme is industrieel ingenieur en actief in de automobielsector. Hij wil in zijn rol als voorzitter het nieuwe gezicht en aanspreekpunt worden van het Vlaams Belang in Ieper. “Bij de historische verkiezingen van 2019 werd duidelijk dat de Vlamingen nood hebben aan echte verandering, zeker in de Westhoek”, zegt Stefaan Leterme. “Daarom is het belangrijk dat er een sterk afdelingsbestuur van het Vlaams Belang komt in Ieper, de grootste stad van de Westhoek.”

Sterke Vlaamse stem

Hoewel hij momenteel nog steeds in Kortrijk woont, wil Stefaan Leterme zo snel mogelijk opnieuw verhuizen naar de kattenstad. “Ik heb al geruime tijd interesse in de politiek”, vertelt hij. “Ik koos met overtuiging voor het Vlaams Belang. Is het nu op federaal, Vlaams of lokaal niveau, we moeten het dringend over een andere boeg gaan gooien. Het is tijd voor een nieuwe wind, een sterke Vlaamse stem, die ik mee vorm wil geven op lokaal niveau. Als geboren en getogen Ieperling wil ik mij engageren voor onze stad en al haar deelgemeenten. Met de nieuwe ploeg die we nu aan het vormen zijn in Ieper, wil ik de partij versterken om nog meer mensen in onze kattenstad te overtuigen. Alleen zo kan men eindelijk een beleid voeren waarop de Ieperlingen recht hebben: een beleid dat onze mensen op de eerste plaats zet!”

“Sterk en duidelijk profiel”

Bij zijn voorstelling als nieuwe voorzitter van Vlaams Belang Ieper werd Leterme gesteund door Wouter Vermeersch, federaal parlementslid voor Vlaams Belang en gemeenteraadslid in Kortrijk. “We zijn een partij met een duidelijk doel: missie 2024. Vlaams Belang moet en zal de grootste partij worden van West-Vlaanderen”, zegt Wouter Vermeersch. “Daarom hebben we nieuwe mensen nodig. Stefaan is één van die nieuwe gezichten met een sterk en duidelijk profiel. Daarom zijn we blij dat Stefaan onze partij komt versterken en de verjonging en vernieuwing van het Vlaams Belang verder vorm helpt te geven.”

Stefaan verduidelijkt dat hij geen familie is van achternaamgenoot Yves Leterme, het vroegere CD&V-kopstuk in de kattenstad. Hij denkt ook dat de aanwezigheid van de nieuwe partij van Nancy Six in het Ieperse politieke landschap geen grote impact zal hebben op de slaagkansen van het Vlaams Belang. “Het origineel is altijd beter dan een kopie, denk ik.” (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.