Stalker burgemeester Francesco Vanderjeugd riskeert celstraf

© Joke Couvreur
Redactie KW

De man uit het Oost-Vlaamse Nazareth die ervan beschuldigd wordt burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD) van Staden te hebben afgeperst, riskeert 18 maanden achter tralies te belanden.

Die straf werd maandag door het parket gevraagd voor Patrick V.W. De man ontkent niet dat hij zich in telefoongesprekken met Vanderjeugd valselijk voordeed als commissaris van de federale politie, maar zegt dat het ‘om een grap ging’.

De feiten dateren van de zomer van 2015. Nadat de relatie met zijn vriendin afsprong, begon Patrick V.W. een aantal mensen uit haar vriendenkring op te bellen. Hij deed zich daarbij voor als een commissaris van de federale gerechtelijke politie. Tegen een bedrijfsleider uit Oostnieuwkerke zei hij dat er een onderzoek tegen hem liep wegens fraude en witwaspraktijken, aan burgemeester Vanderjeugd vertelde hij dat er een onderzoek tegen hem liep wegens zedenfeiten. Beide slachtoffers werden door de valse commissaris uitgenodigd voor een verhoor in een hotel. Zowel de bedrijfsleider als de burgemeester, die op dat moment in Spanje zat, roken echter onraad en belden de ‘echte’ politie. Toen bleek dat de bewuste commissaris, wiens naam door Patrick V.W. misbruikt werd, geen enkel telefoontje had gedaan, besloten ze dan ook om klacht in te dienen tegen Patrick V. W. De man werd opgepakt en voor de onderzoeksrechter geleid, die hem uiteindelijk vrijliet onder voorwaarden.

Die telefoontjes kaderden in een grap die we gingen uitvoeren ter gelegenheid van het huwelijksfeest van mijn zoon

Vandaag werd de zaak behandeld voor de Gentse correctionele rechtbank. Burgemeester Vanderjeugd, die niet aanwezig was, stelde zich burgerlijke partij, net als de bedrijfsleider uit Oostnieuwkerke en zijn echtgenote. Ook de ex-vriendin van V.W. wenst een schadevergoeding, net als de commissaris van de federale politie wiens naam misbruikt werd. Het parket eiste 18 maanden celstraf, maar Patrick V.W. minimaliseerde de feiten. “Die telefoontjes naar Vanderjeugd en de bedrijfsleider kaderden in een grap die we gingen uitvoeren ter gelegenheid van het huwelijksfeest van mijn zoon. Ik heb nooit gedacht dat dit zo’n impact zou hebben op die mensen”, aldus V.W. De man krijgt twee weken de tijd om bewijzen voor te leggen dat hij zich na zijn vrijlating heeft laten opnemen voor zijn alcoholprobleem. Op 20 november buigt de Gentse rechtbank zich opnieuw over de zaak, een vonnis wordt nog eens twee weken later verwacht.

(LK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier