Stadslijst op de ontwerptafel in Veurne

Quid Jan Verfaillie? Dat lijkt in Veurne het grootste vraagteken te worden een klein jaar voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen. De voormalige burgemeester maakte het zichzelf niet gemakkelijk binnen de meerderheid door begin dit jaar opvallend open en kritisch te reageren in een interview in Het Wekelijks Nieuws Veurne/Diksmuide. Ook komt er eventueel een Stadslijst op met Mario Haelewyck.

“Speculaties over mijn politieke toekomst zijn vandaag voorbarig”, aldus schepen Jan Verfaillie. © MF

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

Een uitspraak over de politieke toekomst van Jan Verfaillie zou sowieso pas na de zomer volgen, maar vandaag is er nog geen duidelijkheid. “Belangrijk om mee te geven is dat we nog een zesde van de rit moeten uitrijden en dat er nog zeer belangrijke dossiers op de agenda van het schepencollege en de gemeenteraad staan. Ik vind het persoonlijk nog wat vroeg om de poppetjes te laten dansen. Politiek draait in eerste instantie over het algemeen belang en wat we goed voor de mensen kunnen doen in plaats van het individueel belang. Ik geef wel mee dat mijn rol vandaag veel kleiner is dan mijn rol in het verleden. Wel probeer ik als schepen van Financiën de puntjes op de i te plaatsen. Dat is niet altijd eenvoudig, het is een parcours van vallen en opstaan”, aldus Jan Verfaillie.

Interview in deze krant

“Ik verwijs naar mijn interview met deze krant begin dit jaar daar somde ik een aantal pijnpunten op in het beleid. Alhoewel ik heel wat lovende commentaar kreeg op het artikel, stelde ik evenwel vast dat mijn uitspraken zorgden voor een bepaalde vertrouwensbreuk binnen de meerderheid. Zo kreeg ik reacties van ‘Is Jan wel nog te vertrouwen’ en ‘Wil hij nog meewerken aan het gemeentelijk beleid tot eind 2018?’. Niets is echter minder waar, met evenveel goesting wil ik mee helpen trekken aan de kar. Ik ben dan ook 100 procent loyaal. Het is niet omdat je een aantal pijnpunten ziet dat je niet wil helpen om het beleid mee vorm te geven”, blikt de voormalige burgemeester terug op 2017.

“Het is niet omdat je pijnpunten ziet dat je niet wil helpen om het beleid mee vorm te geven” – Jan Verfaillie

“Ik heb het gevoel dat ik veel tijd – misschien te veel tijd – moet stoppen in het herstellen van het vertrouwen en daar zet ik vandaag nog volop op in. Dat is niet altijd evident maar hoop doet leven”, stelt Jan Verfaillie. “Belangrijk om mee te geven is dat mijn positie ondergeschikt is aan het geheel, speculaties over mijn politieke toekomst zijn vandaag dan ook voorbarig. Ik zal een beslissing nemen in samenspraak met de partij. Sommigen zullen van oordeel zijn dat ik beter meedoe, anderen zullen eerder van oordeel zijn dat ik moet stoppen.”

Wit konijn bij CD&V?

CD&V Veurne duidde eerder dit jaar Jef Germonpré aan als lijsttrekker. In de wandelgangen gaat het gerucht dat de meerderheidspartij nog van kopman zou veranderen, maar niets is minder waar. “Ik ben lijsttrekker voor CD&V Veurne in oktober volgend jaar”, stelt Jef Germonpré. “Sinds april ben ik daarom geen voorzitter meer van de lokale afdeling, dat is de normale procedure. We zijn volop bezig met de vorming van onze lijst en de samenstelling van ons programma. Begin 2018 willen we de andere namen bekendmaken.” Een lijsttrekker is per definitie een kandidaat-burgemeester, aldus de perceptie bij lokale verkiezingen. “Dat wordt toch zo verteld. Ik wil niet te veel prononceren daarover, volgend jaar wil ik mijn ambities kenbaar maken op dat vlak“, aldus Jef Germonpré.

Lies Dezeure is de huidige voorzitter van CD&V Veurne. “Er zijn verscheidene mensen die kandidaat zijn om op onze lijst te staan en misschien zit daar een wit konijn bij. Onze lijsttrekker is aangeduid, na nieuwjaar plannen we verdere communicatie naar aanloop van de volgende lokale verkiezingen“, zegt de voormalige ondervoorzitter van de lokale afdeling. “Jan Verfaillie wordt zoals als iedere andere kandidaat behandeld. Ik zou niet weten waarom hij niet op onze lijst zou staan, al kan ik daar vandaag niets meer over zeggen. Hij wordt niet anders behandeld. Of zijn uitspraken van begin dit jaar gevolgen hebben? Ik zie geen problemen. CD&V Veurne heeft geen voorakkoord, wij staan open voor iedereen”, aldus nog Lies Dezeure.

“Ik zou heel graag zo breed mogelijk gaan” – Mario Haelewyck

De anciens bij CD&V Veurne zijn niet meteen van plan om niet langer deel te nemen aan de lokale verkiezingen volgend jaar. “Ik heb mijn toezegging gedaan, al hangt mijn beslissing nog af van een aantal factoren”, reageert schepen Anne Dequidt zonder verdere toelichting. “Stoppen met politiek is niet aan orde”, klinkt het. Ook ouderdomsdeken Guido Hoste ziet een verkiezingscampagne nog zitten. “Als mijn gezondheid het toelaat, kom ik zeker nog op volgend jaar. Ik wil onze doelstellingen op vlak van tewerkstelling, middenstand, familiale ondernemingen, landbouw en industrie zeker verder mee uitbouwen en uitvoeren.” Ook gemeenteraadsvoorzitter Jef Goens staat volgend jaar op de lijst. “Een plaats is voor mij niet belangrijk. Het zou mijn vierde legislatuur zijn”, meldt hij.

Veurne Plus & N-VA

Bij Veurne Plus lijkt het een uitgemaakte zaak dat uittredend burgemeester Peter Roose de lijst trekt. “Dat is nog niet beslist, maar zal waarschijnlijk wel het geval zijn. We zullen zo’n modellijst voorleggen”, reageert de burgervader. “Veurne Plus heeft niet meteen een voorzitter, maar ik ben wel de contactpersoon. Ik ga ervan uit dat al onze mandatarissen in de gemeenteraad opnieuw zullen deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen“, aldus Peter Roose. Veurne Plus moet wel afscheid nemen van Vicky Vandenbussche. “Te moeilijk met de zaak”, aldus de kapster die in 2012 opkwam voor de partij.

André Cambier, lokaal voorzitter van N-VA, plant tegen de jaarwisseling de eerste namen te communiceren. “Wij zijn volop op zoek naar kandidaten. Dat al onze mandatarissen in de gemeenteraad opkomen is daarom niet zeker, we communiceren pas in december”, klinkt het. Een rondvraag leert dat er niet meteen N-VA-verkozenen zijn die volgend jaar niet opnieuw zullen deelnemen aan de stembusgang.

Stadslijst

“Groen Veurne is er nog niet uit wat de toekomstplannen zijn richting de gemeenteraadsverkiezingen van 2018”, laat Bruno Mostrey, politiek opbouwwerker van Groen West-Vlaanderen, weten. “Er waren een aantal verschuivingen binnen het bestuur en daardoor zijn een aantal eerdere uitspraken van onze lokale afdeling minder zeker“, klinkt het nog. In de wandelgangen circuleert dan weer het gerucht dat Open VLD en Groen kijken om eventueel als een soort onafhankelijke stadslijst op te komen. “Een eventuele stadslijst in Veurne ligt op de ontwerptafel, maar is momenteel nog prematuur“, laat Mario Haelewyck (Open VLD) weten vanuit het buitenland. “Verdere communicatie zal nog volgen in functie van de gemaakte vorderingen en gesprekken die er nog aankomen met diverse personen. Ik zou heel graag zo breed mogelijk gaan, met de focus op Veurne in al zijn facetten.”

Mario Haelewyck wil graag zo breed mogelijk gaan met een Stadslijst.
Mario Haelewyck wil graag zo breed mogelijk gaan met een Stadslijst.© MF

Het raadslid zetelt in de gemeenteraad als eerste opvolger van Siegfried Geryl. Hij werd in 2012 verkozen als lijsttrekker van VIA (Veurne In Actie), maar zijn naam moet je niet verwachten op een kieslijst volgend jaar. “Politiek is voor mij een afgesloten hoofdstuk. Ik was te naïef voor de politiek. Ik wou meehelpen met de verdere ontwikkeling van mijn stad, maar dat is niet wat politici doen. Wist ik veel… Mij zie je op geen enkele lijst meer”, stelt Siegfried Geryl.

Vlaams Belang

“Zoals de situatie momenteel is, zal Vlaams Belang naar alle waarschijnlijkheid niet opkomen in Veurne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018”, geeft provinciaal coördinator Andy Desmet tot slot mee namens zijn partij.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.