Stadslijst Oostende met Tine Wyns en Fabrice Goffin

Redactie KW

In Oostende stelde Johan Vande Lanotte zijn Stadslijst voor. 15 van de 40 voorgestelde kandidaten zijn ‘stadsmakers’ en behoren niet tot de SP.A. Opvallende kandidaten zijn CAW-directeur Tine Wyns en ondernemer Fabrice Goffin van roboticabedrijf Zora Bots.

“We hebben zes maanden aan het programma gewerkt en drie tot vier weken aan de lijst”, pareerde Vande Lanotte de berichten als zou het samenstellen van de lijst bijzonder moeilijk verlopen zijn. Op de ledenvergadering van zaterdag 21 april was de lijst nog niet afgerond, maar drie dagen later lukte dat wel.

De Stadslijst wordt zoals verwacht getrokken door burgemeester Vande Lanotte, gevolgd door schepen en OCMW-voorzitter Vanessa Vens op twee en schepen Tom Germonpré op drie. Daarna volgen stadsmakers Tine Wyns op vier en Fabrice Goffin op vijf.

Vandecasteele duwt

De lijst wordt geduwd door een treintje oudgedienden met Claudine Vanacker op 38, oud-OCM-voorzitter en huidig gedeputeerde Franky De Block op 39, OCMW-ondervoorzitter Raymonde Declercq op 40 en oud-burgemeester en huidig schepen Jean Vandecasteele als lijstduwer op 41.

Andere stadsmakers op de lijst zijn An Fonteyne, zakelijk leider van de sociaal-artistieke praktijk kleinVerhaal, zelfstandige Jasna Ameye van bakkerij Riviera, carnavalist Glenn Dangreau, rapper Dylan Sanders (‘Kleine Sanders’), kabinetsmedewerker en stand-up comedian Mohsin Abbas en voormalig Groen-gemeenteraadslid Annemie Van der Mueren. Nog vroeger zetelde zij ook voor Spirit in de OCMW-raad.

Elf jongeren

De lijst telt elf kandidaten van 30 jaar of jonger en vier mensen van allochtone origine: naast Mohsin Abbas zijn dat Anushik Matevosian, Hossai Popal en Sova Limbu. Nationaal SP.A-voorzitter John Crombez staat op plaats 29. Enkel plaats 35 moet nog worden ingevuld, maar de kandidaat in kwestie “was moeilijk te bereiken”, dixit Johan Vande Lanotte.

Gemeenteraadslid Levi Vermote en ex-schepen Niko Geldhof staan niet meer op de lijst. Schepenen Nancy Bourgoignie (6) en Arne Deblauwe (8) en gemeenteraadsleden Jeroen Soete (10), Keshia Van Gaeveren (14), Vanessa Demeij (24), Didier Brissinck (27), Charlie Wyllie (31), Jan Vanroose (33) en Karel Labens (34) zijn er wel bij.

“Meer inwoners jonger dan 40”

De Stadslijst wil onder meer werk maken van meer sociale samenhang, meer trots op Oostende en maximale kansen voor alle Oostendenaars. Sociale rechten en subsidies moeten automatisch worden toegekend, zonder erom te vragen. Daarvoor moeten nieuwe technologieën worden ingezet, Oostende moet zo de eerste social smart city worden.

De Stadslijst wil ook dat het aandeel inwoners jonger dan 40 tegen 2025 stijgt, onder meer door de helft van de kost voor kinderopvang aan de gezinnen terug te betalen uit de stadskas. Huisjesmelkerij moet verdwijnen in Oostende en de wijkinspecteurs van de politie ‘krijgen’ twee dagen per week zonder gerechtelijke of administratieve taken om zo meer bij de bevolking te zijn. Zwarte fietspunten moeten worden ondertunneld.

Culturele Hoofstad 2030

De Stadslijst stelt verder voor om in elke buurt wijkcoördinatoren en straatmanagers aan te stellen om de mensen te proberen uit hun huis te halen. Op cultureel vlak is de ambitie om zich kandidaat te stellen als Culturele Hoofdstad van Europa in 2030. Opvallend is verder het voorstel om een permanente nachtopvang voor daklozen op te starten in Oostende, wellicht mee geïnspireerd door nieuwkomer Tine Wyns, door Johan Vande Lanotte op de lijstvoorstelling ‘het sociale geweten van Oostende’ genoemd.

(HH)