Stadsbestuur zet peperdure machines in tegen zwerfvuil

© KVO
Redactie KW

Het stadsbestuur maakte het voorbije jaar 380.000 euro vrij in de strijd tegen zwerfvuil. Dat is 130.000 euro meer dan de 250.000 euro dat het in juli 2017 beloofde vrij te maken. “De grootste investering is de aankoop van een nieuwe heetwatermachine, om onkruid op een correcte manier en zonder chemicaliën, wat sinds kort verplicht is, mee te verdelgen”, zegt Schepen van Financiën Rik Soens (CD&V).

Maar veel gerichter in de strijd tegen zwerfvuil is een nieuwe bakfiets die wordt gebruikt om zwerfvuil op te ruimen. Die bakfiets wordt ook ingezet op zaterdag en zondag. Die dagen waren vroeger problematisch omdat er tot vorig jaar op zondag geen personeel werd ingezet om zwerfvuil op te ruimen. Daardoor lag pakweg het park Baron Casier er na een mooi weekend vaak als een vuilnisbelt bij. De bakfiets zelf kost 4.000 euro. Om met die twee nieuwe voertuigen rond te rijden, heb je natuurlijk ook personeel nodig. De stad zet twee nieuwe personeelsleden in in de strijd tegen zwerfvuil. Hun jaarsalaris komt samen op zo’n 78.000 euro. Gemeenteraadslid Geert Deroose (N-VA) vroeg vorig jaar in juli wanneer en hoeveel geld de stad eindelijk zou vrij maken om zwerfvuil tegen te gaan. Van deze zogezegde grootse investeringen is hij geen fan. “Onkruid is geen zwerfvuil“, klinkt het fors. “Sensibiliseren is zoveel belangrijker. Je moet zorgen dat het er niet ligt, dan moet je het niet opruimen ook. Deze maatregelen zijn een doekje voor het bloeden. Sensibiliseren is zoveel belangrijker dan opruimen.” Waar het geld nu precies in geïnvesteerd wordt, weten we dankzij Inge Vandevelde (Groen). De politica vroeg dinsdag op de gemeenteraad naar het beloofde geld en waarvoor het ingezet wordt. Ook zij is geen fan van de onkruidverdelingsmachine. “We moeten meer preventief werken. Maar op andere manieren dan dat we het nu doen”, zegt raadslid Vandevelde. Ze is zelf het levende bewijs dat de huidige preventie- en opruimacties niet voldoende zijn. “Ik ben een officiële Mooimaker. Daarbij ga ik met een afvalprikker één keer per maand een grote wandeling maken in mijn buurt om alles op te ruimen. Maar als Mooimaker moet ik alles bijhouden: wanneer ik ga opruimen, wat ik vind, hoeveel zakken ik vul, … Dat administratieve werk vraagt veel te veel tijd, daarom stop ik ermee en ga ik gewoon nog vanuit mezelf opruimen, zonder dat ik alles hoef te noteren.” Ook de hoeveelheden afval die Vandevelde vindt, frustreren haar. “Ik woon zelf in de omgeving achter de Europoint en kan tijdens mijn opruimende de zakken vol afval niet meer dragen. Ik moet de bakfiets nemen als ik alles wat ik tegenkom wil meenemen. En dat gaat ver: onderweg vind ik matrassen, blikjes bier en heel veel frituurafval.” Alleen een mentaliteitswijziging kan volgens Vandevelde een oplossing zijn. “We moeten kinderen bijvoorbeeld al vroeg leren dat zwerfvuil niet oké is. Waarom gaan we niet vaker met scholen en jeugdbewegingen opruimen? Ook op buurt- en wijkniveau kan er meer gedaan worden. De jaarlijkse lenteschoonmaakdag is een goede start, maar het kan nog zoveel beter. Het stadsbestuur kan daarin ondersteuning bieden.”

13 boetes

De strijd tegen zwerfvuil wordt ook politioneel aangepakt. In 2017 werden 11 mensen betrapt en beboet op sluikstorten, twee anderen kregen een GAS-boete die te maken had met het achterlaten van zwerfvuil. Recidivisten zijn er volgens schepen Soens niet. Van dat beboeten is Vandevelde geen fan. “Ik heb daar mijn bedenkingen bij. Hoe kan je zo’n overtreden spotten? Dat gebeurt enkel bij toeval. We doen er beter aan om te sensibiliseren.”

Van berm tot park

De plekken waar zwerfvuil ligt in Waregem, zijn zeer verspreid. Zo ligt het park Baron Casier er regelmatig vuil bij, net omdat er vroeger op zondagen niet opgeruimd werd. Daar moet het nieuwe personeel en de bakfiets nu verandering in brengen. Maar ook parking Expo en tal van bermen langs de weg zijn aantrekkingspolen voor zwerfvuil. De site Sofinal kwam een maand geleden nog onder de aandacht omdat ze er bij ligt als een vuilnisbelt. Het stadsbestuur beloofde toen de curator van de bedrijfsgronden op te roepen het boeltje op te ruimen. “Maar eigenlijk zie je achter elke hoek wel zwerfvuil liggen”, zegt raadslid Vandevelde. “En het zijn heus niet alleen kinderen die dingen achterlaten. Ook volwassenen kunnen er iets van: van wie zijn al die blikjes Jupiler in de berm anders?” Vandevelde beseft dat we ook de hogere overheden nodig hebben. “Pas wanneer mensen het voelen in hun portefeuille, zullen ze hun mentaliteit veranderen. Statiegeld kan een oplossing bieden.” Dat zwerfvuil snel volledig zal verdwijnen, betwijfelt ze. “In de berm vinden we dingen die je gratis kan weggooien. Flessen kan je in de glasbol droppen. Toch vinden mensen het nodig om ze in de berm achter te laten. Zonde.” (KVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier