Stadsbestuur van Veurne stelt kerkenbeleidsplan voor

Veurne telt op vandaag nog tien kerken waar een liturgische dienst wordt gehouden. © MF
Redactie KW

De gemeenteraad van Veurne bespreekt maandag het aangekondigde kerkenbeleidsplan van de stad.

“Het kerkenbeleidsplan geeft in een lijvig document van 74 bladzijden een langetermijnvisie weer van elk kerkgebouw en haar functies naast een beschrijving van het gebouw, de omgeving en het actueel gebruik. In de stad zijn er tien kerkgebouwen waar vandaag een liturgische dienst wordt georganiseerd”, laat burgemeester Peter Roose (Veurne Plus) weten.

Geen kerk gesloten of volledig herbestemd

Volgens de burgemeester kwam het document tot stand na intens bilateraal overleg met elke kerkfabriek en het centraal kerkbestuur. “In het beleidsplan worden geen kerken gesloten of volledig herbestemd. Er zijn wel afspraken gemaakt om de haalbaarheid te onderzoeken van een uitvoeringszaal in één van de centrale kerken in de binnenstad, een ontmoetingsruimte in de kerk van De Nieuwstad en de kerk van Avekapelle zonder de liturgische functies in het gedrang te brengen.

Daarnaast moet de kerkfabriek van Eggewaartskapelle nog uitspraak doen over de reeds uitgevoerde haalbaarheidsstudie. Voor de kerken van Booitshoeke, Steenkerke, Wulveringem en Houtem is niet meteen een behoefte naar een alternatieve maatschappelijke functie. Het bisdom van Brugge heeft zijn goedkeuring gegeven aan deze langetermijnvisie”, klinkt het.

Alternatieve functies in kerkgebouwen

Volgens burgemeester Roose is het beleidsplan geen statisch document, maar zal het plan telkens aangepast worden als er samen met de betrokken kerkfabrieken nieuwe stappen gezet worden om alternatieve functies te integreren in de kerkgebouwen. “Als het kerkenbeleidsplan maandag goedgekeurd wordt, dan zullen de lopende restauratieaanvragen van de Veurnse kerkfabrieken door de Vlaamse overheid gehonoreerd kunnen worden zonder dat een nieuwe aanvraag moet ingediend worden.”

(MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier