Stadsbestuur stelt nieuwe maatregelen voor om energieverbruik aan te pakken

Het stadsbestuur heeft een pakket nieuwe maatregelen uitgewerkt om het energieverbruik aan te pakken. © gf
Redactie KW

Met onder meer zeshonderd zonnepanelen op het dak van het zwembad, uitgebreid gebruik van ledverlichting en het aanplanten van vierduizend nieuwe bomen kiest het stadsbestuur resoluut voor rationeel energieverbruik en minder CO2. Het schepencollege gaat zelf het goede voorbeeld geven en zich voortaan in de stad met de fiets verplaatsen.

Het stadsbestuur van Nieuwpoort stelde het pakket nieuwe maatregelen voor die het nam om het energieverbruik aan te pakken en meteen ook de bevolking te sensibiliseren. Een van de opvallendste recente ingrepen is de plaatsing van bijna zeshonderd zonnepanelen op het dak van het zwembad, maar er is meer, legt schepen van Milieu Kris Vandecasteele (CD&V) uit: “We zijn hier al een tijd mee bezig”, legt de schepen uit. “Een eerste idee dateert uit 2009 toen we besloten om het dak van de vismijn en van de cultuurzaal City te verhuren om een nog te zoeken onderneming via een open prijsvraag toe te laten daar zonnepanelen te plaatsen. Het idee was zeer simpel: produceer de nodige energie op de plaats waar je het nodig hebt en bespaar zo verplaatsingskosten. Kort na de lancering van dit idee stortte de subsidiemarkt van zonne-energie echter in elkaar en bleek het verre van rendabel. Het was toen wachten op een herstel van de markt en betere tijden. En die zijn nu aangebroken”, aldus de schepen.

Fietsen en bomen

Naast een aantal kleinere installaties van zonneboilers en zonnepanelen – onder meer op het sportpark en bij verkeersborden – is er nu de eerste grote installatie gebouwd in samenwerking met het provinciebestuur.

“Een lagere CO2-uitstoot, onder meer door het aanpakken van ons elektriciteitsverbruik, is inderdaad een heel belangrijke prioriteit geworden”, legt de schepen verder uit. “De voorbije maanden werden niet minder dan zeshonderd zonnepanelen geplaatst op het dak van het zwembad en de sporthal in het Leopold II-park. Met deze installatie produceren we nu zelf onze elektriciteit. Binnenin het zwembad hangt trouwens een paneel waarop de bezoekers perfect enkele belangrijke gegevens kunnen aflezen: hoeveel energie die dag is geproduceerd, hoeveel er al in totaal is geproduceerd en – heel belangrijk – hoeveel ton CO2-uitstoot we daarmee hebben vermeden. Dat is nu al ruim 19.000 ton. Dit maakt trouwens deel uit van het sensibiliseren van de bevolking. Via een webapplicatie kunnen we perfect de actuele toestand en de opbrengst van de zonnepanelen blijven volgen. Ook foutmeldingen komen hierop tevoorschijn en via een maandelijks rapport kan de zwembadbeheerder de energieproductie monitoren. De terugverdientijd van de panelen is vastgesteld op acht jaar. Dat is natuurlijk van een heel ander niveau dan de kleine ingrepen waarmee we destijds gestart zijn”, aldus de schepen.

Het stadsbestuur combineert deze recente investering van 240.000 euro – waarvan 100.000 gefinancierd door de provincie – met tal van andere ingrepen. “Nieuwpoort was de eerste stad waar ledverlichting is gebruikt, onder meer voor de openbare verlichting”, voegt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) eraan toe.

Strategisch plan

“De aankoop van elektrische wagens is een andere, niet onbelangrijke ingreep en het schepencollege zal voortaan het goede voorbeeld geven door met de fiets en niet met de auto in de stad rond te rijden. Misschien is dat ook een goed middel om op topdagen de files tussen Nieuwpoort-Stad en de badplaats te vermijden. We promoten de groepsaankopen van groene stroom en werken aan een strategisch plan voor het hele patrimonium. Verder komen er op het grondgebied vierduizend nieuwe bomen en cartoonist Xan heeft enkele leuke cartoons rond het onderwerp getekend. Die zullen onder meer in de scholen en onder het stadspersoneel verspreid worden.” (Dany Van Loo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier