Stadense sportclubs moeten voortaan één derde van de energiefactuur zelf betalen

Redactie KW

Oppositiepartij CD&V kan zich niet vinden in het zogenaamde verzelfstandiging- en samenwerkingsprincipe met de sportverenigingen. Dat werd op de gemeenteraad goedgekeurd.

“De buitensportclubs zoals voetbalploegen, de hondenclub of de vissersclub dienen voortaan een vergoeding te betalen aan de gemeente ten bedrage van één derde van hun gas- en elektriciteitsfactuur als het principe wordt goedgekeurd”, stelt Ludwig Willaert (CD&V), “Vroeger betaalde de gemeente die rekeningen volledig. Hetgeen voorligt betekent geen ruggensteun voor de sportclub . Het is integendeel een bijkomende zware financiële last.”.

“De negen betrokken clubs waren inderdaad niet gelukkig met het principe, maar begrepen ons perfect.”, legt schepen van sport Marie-Paule Vancoppenolle (N-VA) uit, “ze zijn ook perfect op de hoogte van de werking van het principe en de samenwerkingsovereenkomst.”. Volgens burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD) is het principe ook een vorm van sensiblisering. “We laten de clubs bewust omgaan met energie.”, aldus de burgervader, “Het is de bedoeling om samen met hen te kijken hoe ze zo neutraal mogelijk met energie kunnen omgaan. Dit kan zelfs een besparing voor de clubs opleveren. Ik wil ook graag opmerken dat de clubs door het verzelfstandigings- en samenwerkingsprincipe niet langer een vergoeding voor het gebruik van hun lokalen dienen te betalen aan de gemeente ”

Ludwig Willaert wou ook weten hoeveel elke betrokken club concreet zal moeten betalen aan energiekosten. Sportschepen Marie-Paule Vancoppenolle antwoordde dat die berekening al gebeurd is, maar dat de cijfers nog niet in het dossier zaten. “Na goedkeuring van het samenwerkingsprincipe gaan we met de clubs samenzitten om de cijfers te bespreken.”, weet de schepen.

“We weten de cijfers niet en geven dus eigenlijk een blanco cheque als we dit goedkeuren.”, meent Ludwig Willaert, “Wat het sensibiliseren betreft, moet er toch ook vertrouwen zijn in de clubs. Niemand zal zo maar zijn verlichting laten branden of water laten lopen.”.

CD & V en onafhankelijk raadslid Koen Demonie keurden het verzelfstandiging- en samenwerkingsprincipe af. De meerderheid van Open Vld, N-VA en sp.a keurde het punt goed. (BCH)

Meer gemeenteraadsnieuws in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode editie Roeselare, van vrijdag 2 december 2016.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier