Staden voert studie verduurzaming patrimonium uit

Francesco Vanderjeugd, Chris Verhaeghe, Frederik Hindryckx en Frank Van Caeneghem. © foto JCR
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

De gemeente trekt in zijn meerjarenplan 2020-2025 volop de kaart van de verduurzaming. Eerder raakte bekend dat de gemeente de openbare verlichting op zijn grondgebied zoveel mogelijk wil voorzien van ledverlichting. Nu denken ze ook aan zonnepanelen.

Het gemeentebestuur wil nu de energie-efficiëntie van de openbare gebouwen en eventueel van de plaatselijke private zorg- en welzijnsvoorzieningen verbeteren. De gemeente gaat daarvoor samenwerken met het VEB, het Vlaams EnergieBedrijf.

“Het voorzien van ledverlichting in onze openbare verlichting gebeurt in het kader van duurzaamheid en het verminderen van de CO2-uitstoot.”, weet burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld).

“Tegen 2025 moet tot negentig procent van onze openbare verlichting van ledverlichting voorzien zijn. Een investering van zowat één miljoen euro die we gaan financieren met eigen middelen. We trekken in ons meerjarenplan volop de kaart van de duurzaamheid en beperken ons dan ook niet enkel tot het ‘verledden’ van onze openbare verlichting. We gaan nu samen met het Vlaams EnergieBedrijf bekijken wat de mogelijkheden zijn om de energie-efficiëntie van onze openbare gebouwen te verbeteren.”

“Met het Vlaams EnergieBedrijf ondersteunen we de publieke sector in een duurzamer en efficiënter energiebeheer”, vertelt Frank Van Caeneghem, klantenverantwoordelijke bij het Vlaams Energiebedrijf.

“We gaan voor klanten in de publieke sector onder andere op zoek naar nieuwe leveranciers voor groene elektriciteit of aardgas.”

Groene elektriciteit

“Dat is momenteel bij ons al het geval”, pikt burgemeester Vanderjeugd in.

“Vandaag levert het Vlaams EnergieBedrijf al gas en groene elektriciteit aan de openbare gebouwen van de gemeente Staden. Het VEB biedt echter ook andere diensten aan, gaande van energiebesparende tot energieopwekkende maatregelen.”

“Met het VEB treden we ook op als aankoopcentrale waardoor we de prijzen voor bijvoorbeeld de aankoop van zonnepanelen kunnen drukken”, aldus Frank Van Caeneghem. “Als gemeentebestuur willen we beroep doen op die expertise en daarom breiden we de samenwerking uit”, stelt burgemeester Vanderjeugd. “Zo gaan we samen de plaatsing van zonnepanelen op openbare gebouwen bekijken.”

“In een eerste stap onderwerpt het Vlaams EnergieBedrijf de openbare gebouwen in Groot-Staden gratis aan een grondige studie”, weet milieuschepen Chris Verhaeghe (Open Vld).

“Op basis daarvan gaat het VEB aanbevelingen doen voor het investeren in zonnepanelen, afhankelijk van de technische mogelijkheden en het budget van het gemeentebestuur. Volgende gebouwen zullen worden meegenomen in de studie: de gemeentelijke werkplaatsen , de brandweerkazerne, het AC/DC, gemeenschapscentrum Het SWOK, woonzorgcentrum De Oever in Oostnieuwkerke, het recyclagepark, het sport- en jeugdcentrum Tiendenberg in Westrozebeke en de kinderopvang in Oostnieuwkerke. Daarnaast gaan we met het Vlaams EnergieBedrijf samenwerken rond energiescans voor de welzijns- en zorgsector”, gaat schepen Verhaeghe verder.

Gratis energiescans

“Het VEB voert immers ook gratis energiescans op maat uit. Ervaren energiespecialisten bekijken daarbij hoe gebouwen energie-efficiënter kunnen worden. Het resultaat van die scan is een rapport met acties om daaraan tegemoet te komen. Dankzij VIPA, het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden is de scan gratis voor voorzieningen uit de welzijns- en zorgsector, ook voor private instellingen zoals het rusthuis in Westrozebeke.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier