Staden plant voor 13,5 miljoen euro aan investeringen

© (Foto Belga)
Redactie KW

Staden wil in de periode 2020-2025 13,5 miljoen euro investeren. Dat blijkt uit het meerjarenplan 2020-2025. De oppositie onthield zich bij de stemming. Volgens zowel CD & V als N-VA zit er heel veel vaagheid in de plannen.

Grootste investering is de bouw van een nieuwe zaal Zonneheem in de deelgemeente Oostnieuwkerke, een investering die op 2,7 miljoen euro geraamd wordt. In de zaal zou volgens burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld) alles wat met cultuur te maken heeft ondergebracht worden, terwijl ook jeugdhuis Dolce Vita er zijn vaste stek zal krijgen. Er zou parking onder of op het gebouw voorzien worden. Daarnaast is er 1 miljoen euro gereserveerd voor het ‘verledden’ van het openbaar verlichtingsnet. Tegen het eind van de legislatuur zou 80 % van het openbaar verlichtingsnet voorzien moeten zijn van ledverlichting. Andere belangrijke investeringen zijn de aanleg van een fietspad in de Roeselarestraat in Oostnieuwkerke (500.000 euro), de aanleg van een verbindingsweg tussen de Sint-Elooistraat en de Provinciebaan (600.000 euro) waardoor het centrum van Westrozebeke van verkeer ontlast zou moeten worden en de aanleg van drie vrachtwagensluizen (250.000 euro) die het zwaar doorgaand verkeer uit het Stadense centrum zouden moeten weren.

Ludwig Willaert (CD & V) pleitte voor de bouw van een tweede binnensportruimte en vroeg om het voorstel van de sportraad om dergelijke ruimte te voorzien op de terreinen van de vroegere Gemeenteschool tegen het licht te houden. “Een andere mogelijkheid is een binnensportruimte te voorzien op de sportzone in Oostnieuwkerke.”, stelt het raadslid. Volgens Ludwig Willaert zit er ook veel vaagheid in de meerjarenplannen. Dat was ook de mening van Lies Matton (N-VA). Zij pleitte er voor de maatregelen rond zwaar verkeer eerder uit te voeren dan het geplande 2024. Ze vroeg ook dringend werk te maken van betaalbaar wonen en voor een dringende realisatie van de verkaveling Twee Hofsteden. N-VA ziet jeugdhuis Dolce Vita ook liever niet in het nieuwe Zonneheem. “We zien een combinatie jeugd en cultuurcentrum niet zitten.”, aldus Lies Matton, “We zien het jeugdhuis liever op een locatie rond de Cockstraat.”. Bart Coopman (WESTAON) vroeg om te onderzoeken wat het potentieel van de door de sportraad voorgestelde sportbinnenruimte op de terreinen van de vroegere Oostnieuwkerkse Gemeenteschool is. Zowel CD & V, N-VA als WESTAON onthielden zich bij de stemming.

Wagenpark inzetten voor verhoging mobiliteit

Staden gaat bekijken of het zijn wagenpark kan inzetten om de mobiliteit te verhogen. Dat item staat vermeld in het meerjarenplan 2020-2025.

“Na de werkuren wordt het gemeentelijk wagenpark niet gebruikt.”, stelt burgemeester Francesco Vanderjeugd, “We gaan onderzoeken of er mogelijkheid is of onze wagens na de kantooruren tegen vergoeding kunnen gebruikt worden. Op die manier willen we de mobiliteit verhogen.”

Opcentiemen worden verhoogd

De Stadense raad besliste de opcentiemen op de onroerende voorheffing te verhogen. Een maatregel die volgens oppositiepartij CD & V niet nodig is.

“We verhogen de opcentiemen van 1071 naar 1150.”, weet burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld), “We wilden aanvankelijk een duurzaamheidstaks invoeren omdat we willen investeren in duurzaamheid. Zo gaan we onze openbare verlichting de komende legislatuur verledden. Een operatie die goed is voor een investering van 1 miljoen euro. Uiteindelijk beslisten we om de taks niet in te voeren en via een participatie in de opcentiemen te gaan. Dat zorgt immers voor een eerlijker verdeelsleutel qua lasten. Wie een grotere oppervlakte bezit en dus meer ‘vervuilt’ zal de zwaarste lasten dragen. De sterkste schouders zullen dus de zwaarste lasten dragen. Een modaal gezin met 2 kinderen zal 40 euro meer betalen. We schaffen echter de milieubelasting van 60 euro af waardoor een modaal gezin met 2 kinderen uiteindelijk 20 euro voordeel heeft.”. Volgens CD & V is de verhoging evenwel niet nodig. “Wat is de noodzaak om te verhogen ?”, vraagt fractieleider Ludwig Willaert zich af, “De inkomsten van de opcentiemen stijgen toch sowieso ieder jaar. Bovendien krijgt u elk jaar van deze legislatuur zowat 150.000 euro van de Vlaamse overheid. Het is niet opportuun om de opcentiemen te verhogen omdat er deze legislatuur sowieso meer inkomsten zijn. “We willen deze legislatuur ook voor 5 miljoen euro aan schuldafbouw doen.”, repliceert burgemeester Vanderjeugd, “Bovendien is er een meer evenwichtiger en eerlijker verdeling via de opcentiemen dan indien we voor een duurzaamheidsbelasting hadden gekozen.”. “De verhoging is niet nodig.”, hield Ludwig Willaert vol. “U kan de rit mooi uitrijden zonder verhoging.”. Zeven oppositieraadsleden stemden tegen de verhoging. Eén oppositieraadslid onthield zich bij de stemming.

(BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier