Stad wil regierol opnemen om uitbreidingsplannen school Beitem te gidsen

© Streetview
Philippe Verhaest

Cyriel Ameye wil een masterplan voor het centrum van Beitem. “Veel mensen stellen zich immers vragen wat de plannen van de school inhouden.”

Cyriel Ameye van Vlaams Belang wil dat er zo snel mogelijk werk wordt gemaakt van een masterplan voor het centrum van Beitem. “Veel mensen vragen zich of er ook daadwerkelijk plannen zijn”, zegt hij. “Ik verneem ook dat de parochieraad enkele vergaderingen heeft georganiseerd waarbij bepaalde verenigingen werden uitgenodigd en andere dan weer niet. Was het stadsbestuur betrokken bij die meetings? Er zou zelfs een voorstel zijn om alle vzw’s van rond de Beitemse kerk in één overkoepelende vzw onder te brengen.”

“En wat met de school? Die zou afgebroken en herbouwd worden, terwijl de kerk behouden zou blijven. Over de zaal De Schakel en de pastorij is dan weer nog geen nieuws. Er is in elk geval een aanpassing van het bijzonder plan van aanleg voor Beitem-centrum nodig om de vele voorstellen te kunnen realiseren. Ik hoor echter dat die aanpassing nog enkele jaren op zich kan laten wachten, terwijl de nieuwe school daar niet kan op wachten. Anders zou het parochiebestuur de beloofde subsidie van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits mislopen.”

“Het is nu al een hele tijd geleden dat er nog overleg gepleegd is. Het parochiebestuur moet toch al een visie hebben – en die hebben afgetoetst met het stadsbestuur. Er moet toch stilaan een masterplan gepresenteerd kunnen worden aan de Beitemnaren, de bevoegde commissie en de gemeenteraad.”

Schepen Nathalie Muylle (CD&V): “Wij zijn in dit geval niet aan zet. Dit gaat over een discussie tussen Arkorum dat middelen heeft gekregen om een school uit te breiden en ze willen dat doen op een plek die ruimer gaat dan de huidige site en dan komen ze terecht op terreinen die eigendom zijn van de parochie. Beide partijen hebben al eerste gesprekken gevoerd en wat dit zal inhouden voor het verenigingsleven. De stad is pas in een laat stadium betrokken, maar wij hebben nog geen concrete vraag gekregen om het BPA aan te passen. Die moet ook niet, want het gaat om gemeenschapszone. Functies naar verenigingsleven en de school toe kunnen op de volledige zone. Voor ons is het belangrijk dat er een gemeenschapszaal en het bivakhuis blijft. We zijn van plan om de komende weken de regierol op ons te nemen en te bekijken wat de gevolgen voor de verenigingen kunnen zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier