Stad Roeselare en Provincie investeren 5 miljoen euro in extra maatregelen tegen wateroverlast

Jos Remaut

Na de uitzonderlijke wateroverlast van 30 mei jl., slaan de provincie West-Vlaanderen en het Roeselaarse stadsbestuur de handen in elkaar voor een pakket van wel 30 infrastructurele maatregelen, waarvan sommige ondertussen al in uitvoering zijn.

Zo worden vandaag en later dit najaar rioleringswerken uitgevoerd in het Grijspeerdshof, in de Biezen-, Klokkeput- , Kortewagen- en Weidestraat en in de Koning Leopold III-laan. Dit najaar komen er ook extra niveaumeters aan de Grote Bassin en in de Vloedstraat, die de stadsmedewerkers toelaten om het waterpeil permanent te bewaken op hun computers.

In 2017 en 2018 wordt ook werk gemaakt van een aantal grotere projecten. Zoals de aanleg bijvoorbeeld van een aantal bijkomende gecontroleerde overstromingsgebieden (bufferbekkens) : een vrij groot bekken op de Collievijverbeek net buiten de grote ring (ten zuiden van de Ieperstraat), maar o.m. ook op de Krommebeek in Beveren en de Babilliebeek in Beitem (in de buurt van de Euroshop), Oekene en Rumbeke.

Sneller afvoeren naar kanaal

“Onze algemene strategie is om enerzijds het water dat via diverse beken naar Roeselare afloopt nog beter te bufferen buiten de grote ring, terwijl we anderzijds het in het centrum aanwezige water ook sneller willen wegkrijgen naar het kanaal toe”, stelt provinciaal gedeputeerde voor waterbeleid Bart Naeyaert. In die optiek zal dus ook onderzocht worden of er bijkomende overstorten kunnen komen, bijvoorbeeld in het verlengde van de Veldstraat, of aan de Babiliebeek op het grondgebied Izegem. Ook de bestaande overstorten in het kanaal, bijvoorbeeld dit van de Mandel ter hoogte van de E403, zouden moeten kunnen worden verbeterd. Over al die zaken wordt nu eerst een haalbaarheidsstudie gemaakt, in overleg met de nv Waterwegen en Zeekanaal.

Zandzakjes op de wijken

Naast de vele infrastructurele ingrepen, neemt het Roeselaarse stadsbestuur ook een reeks andere maatregelen. “Zo wordt het waterbeleidsteam van de stad versterkt met vier extra medewerkers”, stelt burgemeester Kris Declercq. Onder hen onder meer een rampencoördinator. Aan nieuwe verkavelingen worden strenge voorwaarden van waterhuishouding opgelegd : zo bijvoorbeeld in de nieuwe megaverkaveling aan de Gitsestraat, waar men trouwens ook nog bijkomend een persleiding zal aanleggen naar de grote ring toe. Op die manier kan bij hevige regenval het overtollige water langs daar naar de Mandel afgevoerd worden, zonder dat het de nu al penibele Sint-Amandsbeek en het Beekkwartier extra gaat belasten.

En, je weet maar nooit, mocht er ondanks alle maatregelen toch nog eens overstroming dreigen, dan zullen er op alle watergevoelige wijken van de stad permanent zandzakjes ter beschikking zijn in containers. De stad is dit nu al aan het organiseren. Er worden ook extra dompelpompen aangekocht om ter beschikking te stellen aan bevolking in nood.

Verantwoordelijk schepen Marc Vanwalleghem onderstreept ten slotte nog eens dat er ook in de voorbije jaren heel veel inspanningen zijn gebeurd om wateroverlast te voorkomen. “Maar door de klimaatverandering en de alsmaar grotere bebouwde oppervlakken kan je maar beter op het ergste voorbereid zijn.”

Bewonersvergaderingen

De volgende weken wordt het actieplan voorgesteld aan alle bewoners van de stad. Vanavond is er al een eerste informatievergadering voor de bewoners van het stadscentrum en het westen van de stad. Op woensdag 9 november worden de inwoners van Beveren ingelicht (kantine van Dosko Beveren, Izegemseaardeweg 38) en op donderdag 10 november die van Rumbeke, Oekene en Beitem (parochiaal centrum Den Hazelt, Pastoor Slossestraat 1), telkens om19 uur.

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode editie Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier