Stad overweegt klacht tegen Vlaams Belang voor poll over ‘Winter in Kortrijk’

Redactie KW

Vlaams Belang Kortrijk gebruikt in een online poll op hun Facebookpagina een campagnebeeld van Winter in Kortrijk die auteursrechtelijk beschermd zijn zonder daarvoor toestemming te hebben van de maker of eigenaar. De stad Kortrijk is niet opgezet met die schending van auteursrechten en overweegt daarom juridische stappen. Wouter Vermeersch, fractieleider van Vlaams Belang, is niet onder de indruk van de aantijgingen. “Het is onze democratische plicht”, stelt hij.

Begin deze week lanceerde Vlaams Belang Kortrijk op Facebook een campagne waarin twee beelden tegen elkaar worden uitgespeeld. Het campagnebeeld van Kerst in Ieper wordt tegenover dat van Winter in Kortrijk geplaatst om een politiek statement te maken over de naamgeving van de kerstevenementen.

Het campagnebeeld voor de winteractiviteiten in Kortrijk werd in opdracht van de stad ontworpen door illustrator Wouter Schoutteten van Het Graafschap. De stad verkreeg een licentie om het beeld te gebruiken, beperkt tot alle communicatiedragers van december 2018 tot januari 2020. Wel werd afgesproken dat Het Graafschap eigenaar blijft van de overige auteursrechten.

Vlaams Belang Kortrijkhttps://www.facebook.com/vlaamsbelangkortrijk/https://www.facebook.comFacebook1

Vlaams Belang wil dat ‘Winter in Kortrijk’ voortaan ‘Kerst in Kortrijk’ zal heten, zoals in Ieper.
Welke naam kies jij?

Geplaatst door Vlaams Belang Kortrijk op Zondag 8 december 2019

rich1.0https://www.facebook.com/vlaamsbelangkortrijk/posts/2318759891749100552

De illustrator en de stad hekelen nu het gebruik van de campagnebeelden in de online poll van Vlaams Belang. “Men heeft nooit toestemming gevraagd om dit beeld te mogen gebruiken”, aldus Wouter Schoutteten. “Ik wil als illustrator en ondernemer niet geassocieerd worden met deze politieke campagne.” Zowel de Stad Kortrijk als Het Graafschap werden als eigenaren niet om toestemming gevraagd of ingelicht. “Deze schending van de auteursrechten brengt schade toe aan de Stad Kortrijk en aan Het Graafschap. Bovendien getuigt het van weinig respect voor het creatieve werk van een jonge ondernemer”, stelt de stad verder in een persbericht.

Stad Kortrijk wil een duidelijk signaal uitsturen dat een dergelijke schending van de auteursrechten niet kan en distantieert zich van het gebruik van het beeld door Vlaams Belang Kortrijk. De stad overweegt dan ook juridische stappen.

“Gebruikt om hypocrisie aan te tonen”

Vlaams Belang-kopstuk Wouter Vermeersch reageerde woensdag meteen op de aantijgingen van de Stad Kortrijk en de illustrator. Hij vindt het inschakelen van de stedelijke communicatiedienst om “een oppositiepartij de mond te snoeren onaanvaardbaar. De grens wordt in Kortrijk nog maar eens verlegd”, oppert fractieleider Vermeersch. “De politici in het stadhuis zijn gestart met een lastercampagne om de enige kritische partij het zwijgen op te leggen. Het is onze democratische plicht om de naam ‘Winter in Kortrijk’ aan te kaarten.”

Volgens Vlaams Belang Kortrijk is het gebruik van het campagnebeeld wél toegestaan omdat het om kritiek op het bestuur gaat, al heeft Wouter Vermeersch daarover nog geen juridisch advies ingewonnen. “Het doel is niet de reproductie van het beeld. De affiche wordt enkel gebruikt als illustratie bij een duidelijk politieke boodschap”, zegt hij. “Wij gebruiken het campagnebeeld om de hypocrisie in de stad aan te tonen. De naam ‘Winter in Kortrijk’ doet afbreuk aan onze tradities en gewoontes.”

Sinds de poll op de facebookpagina van Vlaams Belang Kortrijk staat, lieten al 1.100 mensen hun stem achter. “De overgrote meerderheid (95 procent van de respondenten, red.) staat achter onze vraag tot naamswijziging”, aldus Wouter Vermeersch nog. “Maar in de gemeenteraad stemden slechts de vijf raadsleden van Vlaams Belang voor. Dit is nogmaals het bewijs dat we worden bestuurd door wereldvreemde politici.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier