Stad organiseert woensdagmarkt in Beveren-Leie

Schepenen Pietro Iacopucci, Kristof Chanterie en Rik Soens op het kerkplein waar de woensdagmarkt wordt georganiseerd. (Foto DJW)
Redactie KW

Deelgemeente Beveren-Leie krijgt op woensdagnamiddag een openbare markt die zal plaatsvinden op het kerkplein. De eerste keer zal dat onmiddellijk na de grote vakantie zijn. Zeker voor de deelgemeente die anno 2018 nog maar weinig handelszaken overhoudt, is dat een opsteker. De lokale economie kan er alleen maar wel bij varen.

“Het plan voor een woensdagmarkt in Beveren-Leie is er”, aldus Schepen Kristof Chanterie. “Nu moeten wij alles verder uitwerken. De interesse van de marktkramers en handelaars is er eveneens. En dat is allemaal een goede zaak om er straks mee te starten.”

“We starten met de woensdagmarkt na de grote vakantie”

Ook collega-schepen Rik Soens is overtuigd van het nieuwe initiatief. “We hebben speciaal gefocust op Beveren-Leie omdat er daar echt weer iets nodig is om de lokale economie te ondersteunen. Iedereen in het college is daarvan overtuigd. Bij de marktkramers die wij contacteerden is de interesse gewekt. In eerste instantie gaat het over handels uit het Waregemse. En waarom woensdagnamiddag? Omdat wij menen dat er dan veel potentiële bezoekers en klanten zijn. Het is ook de vrije namiddag voor de scholen. Dus: gezellig gaan markten met de kinderen behoort zeker tot de mogelijkheden. Dat wij er na de grote vakantie mee beginnen, heeft te maken met enkele praktische zaken. Zo zijn er veel mensen die met vakantie zijn in juli en augustus. Dat geldt evengoed voor de marktkramers. Daarnaast kunnen wij het najaar straks inzetten met een nieuwigheid. Dat is toch ook altijd aardig meegenomen.”

Plaatsmeester

De marktdag in Beveren-Leie zal op net dezelfde manier worden georganiseerd als de zaterdagmarkt in het stadscentrum. Dat wil zeggen: vaste plaatsen voor de abonnees en enkele vrije plaatsen voor standwerkers en dergelijke meer. De stad zal ook een plaatsmeester aanduiden die moet zorgen voor het goede verloop. Af en toe zijn er speciale acties mogelijk, die inspelen op de tijd van het jaar.

“Het is een versterking voor het centrum van de deelgemeente”, aldus schepen Soens. “Dat is broodnodig, gezien de geringe aanwezigheid van handelszaken en winkels. Vergeet niet dat Beveren-Leie historisch gezien zijn centrum had in de omgeving van de Sint-Jansstraat. Daar had je ook de vroegere kerk die werd platgebombardeerd. Er kwam toen een noodkerk aan de Kerkdreef. Daarrond is de huidige dorpskern gebouwd. Maar voor velen voelt dat zo nog niet aan. De wekelijkse markt zal dat aanzwengelen, een win-win.” (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier