Stad Kortrijk verandert de spelregels van de gemeenteraad: aanslag op democratie of poging tot verzoening?

Archiefbeeld- De Kortrijkse gemeenteraad.© AN
Archiefbeeld- De Kortrijkse gemeenteraad.© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Het zit er opnieuw bovenhands op in de Kortrijkse gemeenteraad. Onderwerp van discussie is deze keer een voorstelling tot aanpassing van het huishoudelijk reglement. “Een open oorlogsverklaring”, volgens Vlaams Belang. “Een eerste voorstel dat nog vatbaar is voor debat”, volgens de voorzitter van de gemeenteraad.

De leden van de Kortrijkse oppositie vinden al langer dat ze er voor spek en bonen bij zitten in de gemeenteraad. Alle drie de oppositiepartijen, CD&V, Groen en Vlaams Belang, dienden daarover al een klacht in bij gouverneur Carl Decaluwé. De inhoud van die klachten gaat vrij breed. Maar het komt er in essentie op neer dat de oppositie vindt dat ze te weinig inspraak krijgen als er gedebatteerd wordt in de gemeenteraad.

Rechten ingeperkt?

Een aan het begin van de legislatuur beloofde herziening van het huishoudelijk reglement moest redding brengen. (Daarin staat onder andere hoe raadsleden zich horen te gedragen en wie wanneer het woord mag nemen tijdens een gemeenteraad red.) Voorzitter van de gemeenteraad Helga Kints stuurde vrijdag een eerste voorstel naar alle gemeenteraadsleden, maar dat viel niet bepaald in goede aarde.

Vooral Vlaams Belang vindt enkele van de voorstellen er ver over. “Tijdens het spel de regels veranderen is nooit een teken van sterkte. Het vermogen tot inhoudelijk debat van dit stadsbestuur is aanzienlijk verzwakt na het vertrek van Van Quickenborne en interne verdeeldheid over thema’s als het Kanaal Bossuit-Kortrijk”, briest fractieleider Wouter Vermeersch in een persbericht.

“Heel wat artikels worden herschreven waardoor de rechten van de gemeenteraadsleden worden ingeperkt. Een open oorlogsverklaring. Wat ons meest tegen de borst stoot, is het voorstel tot afschaffen van de uitgebreide interpellaties. Men wil maximaal twee ‘thema-debatten’ per jaar toelaten”, aldus Vermeersch.

Vandaag kan élk gemeenteraadslid een debat starten, nu moet dat volgens Vlaams Belang uitgaan van minstens een vierde van de raadsleden (dus minstens 11 raadsleden). “Een regel die geschreven is om het spreek- en initiatiefrecht van het Vlaams Belang met vijf gemeenteraadsleden compleet te blokkeren. Een regelrechte aanval op de lokale democratie.”

Voor verbetering vatbaar

De andere oppositiepartijen reageren een stuk milder. “Het is zeer voorbarig om daar nu al op te reageren”, aldus David Wemel (Groen). “We gaan dat immers woensdag pas bespreken. Ik vind het dan ook jammer dat sommigen daar nu al persberichten over versturen.

David Wemel (Groen) en Hannelore Vanhoenacker (CD&V), zien ruimte voor verbetering, maar rekenen op inspraak.© AN
David Wemel (Groen) en Hannelore Vanhoenacker (CD&V), zien ruimte voor verbetering, maar rekenen op inspraak.© AN

Ook Groen kan zich niet vinden in het huidige huishoudelijk reglement. “Dat werd goedgekeurd door de meerderheid, niet door de oppositie. Mijn hoop is dat we na een grondig debat tot een reglement zullen komen dat we allemaal kunnen goedkeuren.”

Over de inhoud van het eerste voorstel spreekt de fractieleider zich niet graag uit. Op dit moment wil hij enkel kwijt dat het “nog voor verbetering vatbaar is.”

Eenzelfde geluid bij CD&V. “Wij willen eerst de vergadering van woensdag afwachten. Dit is geen beslist beleid, wel een sneuvelnota”, aldus Hannelore Vanhoenacker. “Al zullen wij wel strijden voor heel wat meer dan wat er nu in staat.”

Net meer inspraak

Gemeenteraadsvoorzitter Helga Kints (Team Burgemeester), reageert ontstemt op het persbericht van Vlaams Belang. “Het is niet de bedoeling dat we zulke debatten eerst in de media voeren”, verzucht ze.

Bovendien klopt het volgens haar ook niet dat gemeenteraadsleden minder kans zullen hebben om tussen te komen op de gemeenteraad. “We hebben net proberen rekening te houden met de verzuchtingen die er waren en met de thema-debatten een extra soort initiatiefrecht ingevoerd. De uitgebreide interpellaties blijven weldegelijk bestaan, ze veranderen alleen van naam. Bovendien heb ik in mijn bericht aan de raadsleden uitdrukkelijk vermeld dat er na het debat nog gesleuteld kon worden aan de nota. Ik ben van plan om écht te luisteren naar de oppositie”, besluit ze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier