Stad Izegem blijft ook na 2020 intergemeentelijk samenwerken rond cultuur en erfgoed

Kurt Himpe en Hilde Colpaert bij Eperon d'Or © Frank Meurisse
Redactie KW

In 2019 moet BIE een cultuurnota moeten indienen om de structurele middelen voor de volgende beleidsperiode vanaf 2020 te bekomen.

“De projectvereniging BIE, opgericht in 2008, is een intergemeentelijk samenwerkingsverband, actief in Izegem, Roeselare, Hooglede, Lichtervelde, Moorslede, Roeselare en Staden”, zegt schepen van Cultuur en Erfgoed Kurt Himpe (N-VA) die tevens voorzitter is van BIE”

“In 2019 moet BIE een cultuurnota moeten indienen om de structurele middelen voor de volgende beleidsperiode vanaf 2020 te bekomen. In het voorjaar van 2020 moet dan een nieuw beleidsplan opgemaakt worden voor de subsidiëring van TEF en RADAR. De huidige gemeentebesturen willen de werking van BIE inkantelen in de dienstverlenende vereniging Midwest. We spraken een duidelijke fasering af en vragen nog vóór de zomer van 2018 een principieel akkoord. In het najaar wordt het beleidsplanningsproces opgestart.”

Volgens schepen Kurt Himpe is de meerwaarde van de projectvereniging voor Izegem aantoonbaar op vele vlakken. “In 2017 was er een belangrijk TERF-project over generatiebedrijven, waar 10 Izegemse bedrijven aan deelnamen. RADAR (intergemeentelijke onroerende erfgoeddienst) begeleidde Izegem in de opmaak van de categorisering van het bouwkundig erfgoed in onze stad en via UiTinMidwest was Izegem onderdeel van het Jazz-circuit in samenwerking met de Kunstacademie Art’Iz. Binnen Broere (samenwerkingsverband bib’s in de regio) speelt de Izegemse bibliotheek een belangrijke rol en werden interessante projecten zoals de workshop ‘Fibricheck (in de bib hart laten screenen via een app) georganiseerd in Izegem.”

“Het is duidelijk dat door deze intergemeentelijke samenwerking op die vlakken één plus één meer is dan twee“, besluit Himpe.

(IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier