Stad Ieper wil geen paletten als afbakening tijdelijke terrassen

Redactie KW

De dienst Lokale Economie van Stad Ieper stuurde een e-mail naar de horeca-uitbaters na het eerste openingsweekend. Naast enkele verkeersmaatregelen werd er daarin ook gewezen op afbakening van de tijdelijke terrassen. “De paletten die nu worden voorzien stralen niet het gewenste beeld uit dat we voor ogen hadden in onze mooie historische binnenstad. Gelieve deze te vervangen door een kwalitatiever alternatief”, klinkt het.

Een horeca-uitbater stuurde de mail door naar fractieleider Nancy Six van IEPER2030 (ex-Vlaams Belang) Daarin staat te lezen dat naar aanleiding van de evaluatie en opvolging van het eerste openingsweekend voor alle ondernemers er een en ander bijgestuurd moest worden.

Zo is er een aanpassing van de verkeersvrije straten in het weekend. Aanvankelijk was het plan om de Menenstraat en het gedeelte van de Grote Markt tussen de Menenstraat en de Rijselstraat verkeersvrij te maken vanaf 18 uur op zaterdagavond en op zondag. Voortaan zijn de verkeersvrije momenten zaterdag van 18 uur tot middernacht en zondag van 11 uur tot middernacht. De straten die verkeersvrij gemaakt worden zijn voortaan de Menenstraat, de Grote Markt tussen Rijselstraat en D’hondtstraat en de Grote Markt tussen Diksmuidestraat en Korte Torhoutstraat.

Kwalitatiever alternatief

Wat Nancy Six vooral tegen de borst stoot is de opmerking over de tijdelijke terrassen. In de mail staat: “De paletten die nu worden voorzien voor de afbakening van de tijdelijke terrassen stralen niet het gewenste beeld uit dat we voor ogen hadden in onze mooie historische binnenstad. Gelieve deze te vervangen door een kwalitatiever alternatief.”

“IEPER2030 vind het een spijtige zaak dat uitbaters nu al hun afbakeningen moeten aanpassen nadat ze reeds toelating hadden gekregen om hun tijdelijk terras te plaatsen”, zegt Nancy Six. “Wij zijn van mening dat er beter vooraf duidelijke afspraken daaromtrent gemaakt werden. En over wat men op de dienst Lokale Economie verstaat onder ‘kwalitatiever alternatief’ is ook geen duidelijkheid.”

Onveilig

Schepen van Lokale Economie Diego Desmadryl (Open Ieper) benadrukt dat het om een suggestie gaat en niet om een verplichting. “We zullen zeker geen boetes opleggen omdat de tijdelijke terrassen bij sommige zaken niet kwalitatief genoeg zijn. We moeten de horeca-ondernemers ook de tijd geven om te kunnen zorgen voor een goed alternatief”, zegt Diego Desmadryl. “Ik heb afgelopen weekend bij de meeste zaken eens langsgegaan. Bij sommige zaken zag ik toch dingen die beter konden. Sommige afbakeningen waren absoluut onveilig, sommige uitbaters zeiden dat ze hun afbakeningen nog gingen opfleuren met bloembakken. Uiteindelijk wil iedereen dat Ieper aantrekkelijk wordt voor mensen die een terrasje wil doen in de zomer. Kwalitatieve terrassen kunnen daarbij zeker een steentje bijdragen, maar nogmaals: het gaat enkel om een suggestie.” (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.